Kültüre Yeniden Bakmak

Bugün, kültür kavramı sosyal bilimler ve antropoloji dünyasında tartışılagelmektedir. Bazı sosyal bilimciler ve antropologlar kavramın gösterdiği araştırılabilir ve öngörülerde bulunulabilir homojen ve sınırları belirlenmiş varlık alanları anlayışının artık tükendiğini, bu nedenle de kavramın terk edilmesi gerektiğini savunmaktadırlar. Buna karşılık çoğu sosyal bilimci kültür kavramından vazgeçememekte ve bir vasıta kavram olarak kullanışlılığını vurgulamaktadırlar. Dolayısıyla kültür kavramına olan yaklaşımımızı, belirtilen kuramlaştırmaların eksikleri de dile getirerek yeniden ele almamız gerekmektedir. Kültürün belirttiği varlık alanının doğa ve duygularla olan ilişkilerinin ve konumlandırılışlarının yeniden formüle edildiği çok boyutlu bir bakış açısına ihtiyaç vardır. Bu perspektif içerisinde kültür kavramı da anlam açısından daha esnek bir hale gelebilir.

Today, the concept of culture has being discussed in the social science academia. Some of the academics and social scientists defend an opinion of the necessity to reject the concept which has the concumed idea of which shows us researchable and anticipatable and which has presence of homogeneous area with definite frontier. However, most of the social scientists do not abdicate from the concept of culture and emphasize the usefullness of concept as a medium. Accordingly, our approach to the concept of culture should be reviewed with its specified deficiencies which should be uttered. Because, it is useful for social researchs. So we suggest that we have to change our perspective toward culture. In this context, the concept of culture may become more flexible for its meaning.

___

Asad, T. (2007). Sekülerliğin Biçimleri - Hıristiyanlık, İslamiyet ve Modernlik, çev. Ferit Burak Aydar, İstanbul: Metis Yayınları.

Aydın, S. (2002). “Bir Kavramın Bunalımına Dair Düşünceler: Tarih Karşısında Kültür Kavramı”, Toplum ve Bilim, sayı 94, 16-49.

Bayart, J.F. (1999). Kimlik Yanılsaması, çev. Mehmet Moralı, İstanbul: Metis Yayınları.

Chodorow, N. J. (2007). Duyguların Gücü - Psikanalizde, Cinsiyette ve Kültürde Kişisel Anlam, çev. Jale Özata Dirlikyapan, İstanbul: Metis Yayınları.

Eagleton, T. (2005). Kültür Yorumları, çev. Özge Çelik, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.

Geertz, C. (1973). The Interpretation of Cultures. New York: Basic Books Publishers.

Geertz, C. (2001). Gerçeğin Ardından - Bir Antropoloğun Gözünden İki İslam Ülkesinin Son Kırk Yılı, çev. Ulaş Türkmen, İstanbul: İletişim Yayınları.

Kuper, A. (1999). Culture - The Anthropologist’ Account. Cambridge: Harward University Press.

LeVine, A. R.(1990). “Properties of Culture - An Ethnographic View”, R. A. Shweder ve R. LeVine (Ed.), Culture Theory - Essays on Mind, Self and Emotion (ss. 67-87). Cambridge: Cambridge University Press.

Malinowski, B. (1992) Bilimsel Bir Kültür Teorisi, çev. Saadet Özkal, İstanbul: Kabalcı Yayınevi.

Ortner, S. B. (2006). Anthropology and Social Theory - Culture, Power and the Acting Subject. Durham: Duke University Press.

Wolf, E. R. (2001). Pathways of Power - Building an Anthropology of the Modern World, Berkeley: University of California Press.