Hangi Yörük? 16. Yüzyıl Batı Trakya’sında yörüklüğün halleri üzerine bazı notlar

Bu yazı esas olarak Osmanlı klasik dönemi bağlamında Rumeli Yörüklerinin durumunu sorgulamayı amaçlıyor. Bir topluluk olarak Yörüklerin yaşam biçimlerindeki çeşitliliği onaltıncı yüzyıl Batı Trakyası’ndaki Yörük köyleri örnekleri üzerinden ortaya koyarak tek tip bir yörüklüğün söz konusu olmadığını, statü ve sosyo-ekonomik konumları itibariyle kendi aralarında da farklılaştıklarını ileri sürüyor.

Which Yörüks? Some notes on the conditions of turcomans in 16th century ottoman Western Trace

This paper aims to question the nature of Rumelian Yörüks within the context of Ottoman classical age. Exhibiting some cases of Yörüks’ ways of life through the examples of their villages in the sixteenth century western Thrace, it argues that the Yörüks display large varieties among themselves in terms of both their status and socio-economic conditions.

___

Başbakanlık Osmanlı Arşivi, Tapu Tahrir defteri no. 70, 167, 374.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Kuyud-i Kadime Arşivi, Tapu Tahrir defteri no. 194, 187

Arıcanlı [Togan], İsenbike, (1979), “Osmanlı İmparatorluğu’nda Yörük ve Aşiret Ayırımı,” Boğaziçi Üniversitesi Dergisi 7, 27-34.

Barkan, Ömer Lütfi, (1952), “Osmanlı İmparatorluğu’nda Bir İskân ve Kolonizasyon Metodu Olarak Sürgünler” [2. bölüm], İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası, Sayı 13, 56-79.

Gökbilgin, M. Tayyib, (1943), “Rumeli’nin İskânında ve Türkleşmesinde Yürükler”, III. Türk Tarih Kongresi, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.

Gökbilgin, M. Tayyib, (1957), Rumeli’de Yürükler, Tatarlar ve Evlâd-ı Fâtihân, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayını, İstanbul: Osman Yalçın Matbaası.

Yeni, Harun, (2013), “The Yörüks of Ottoman Western Thrace in the sixteenth century”, Yayımlanmamış doktora tezi, İ.D. Bilkent Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal BilimlerEnstitüsü.