İl milli eğitim müdür yardımcılarının yenilenen ilköğretim programlarına yönelik görüşleri

Bu çalışmada yenilenen öğretim programları ve programların uygulanması sırasında karşılaşılan sorunlar hakkında il milli eğitim müdür yardımcılarının görüşlerinin alınması amaçlanmıştır. Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan 33 il milli eğitim müdür yardımcısına on iki açık uçlu sorudan oluşan bir soru formu kullanılarak nitel bir çalışma yapılmıştır. Ankete verilen cevaplar içerik analizi ile çözümlenmiş ve verilerin yüzde frekans değerleri ile örnek cevaplar verilmiştir. . Araştırmadan elde edilen veriler ışığında, il milli eğitim müdür yardımcılarının büyük bir çoğunluğunun yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı temel noktalarda bilgi sahibi oldukları görülmüştür. Bunun yanı sıra katılımcılardan alınan görüşlere göre öğretim programlarının uygulanmasında çeşitli problemlerin ortaya çıktığı tespit edilmiş ve bunların çözümüne ilişkin çeşitli öneriler ifade edilmiştir. İl milli eğitim müdür yardımcılarının bu konudaki görüşleri program geliştirmede çalışan araştırmacılara ve özellikle okul yöneticilerine öğretim programlarının etkililiğini artırmada yol göstermesi bakımından önem arz etmektedir.

Views of national education deputy principles' views about renovated primary education programmes

In this study it is purposed to have national education deputy principles’ views about primary education curriculums and the problems on their applications. A qualitative research was made by asking twelve open ended questions to the participants who were from 33 different cities of Turkey. The answers taken from the study were analysed through content analysis. According to the data based on participants’ views, it’s found that most of the national education deputy principles have knowledge about the essentials of the constructivist approach. The views about primary education curriculums and the problems on their applications are very important in point of being guidelines for the researhers and school directors.

___

  • 1. Uden, L., Beamunt, C. (2005). Technology and Problem Based Learning. Hershey, PA, USA: Information Science Publishing.
  • 2. Marlowe, B. And M. L. Page. (1998). Creating and Sustainning the Constructivist Classroom, USA, Corwin Press.
  • 3. Yurdakul, Bünyamin. (2005). Yapılandırmacılık, Eğitimde Yeni Yönelimler, PegemA Yayıncılık, İkinci Baskı, Ankara.
  • 4. Yaşar, Ş. (1998). Yapısalcı kuram ve öğretme-öğrenme süreci. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1-2), 68-75.
  • 5. Can, Niyazi.(2007). İlköğretim okulu yöneticisinin bir öğretim lideri olarak yeni öğretim programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasındaki yeterliliği. Eğitimde Kuram ve Uygulama,, 3(2):228-244.
  • 6. EARGED (2005). Temel Eğitim Destek Programı İlköğretim 1-5. Sınıflar Değerlendirme Raporları. http://earged.meb.gov.tr/earged/subeler/olcme_degerlendirme/dokumanlar/ index.html.
  • 7. MEB. Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim, Öğretim ve Öğrenci İşleri Bölümü’nün Görevleri. http://nigde.meb.gov.tr/birimler/egitimogretim.asp.
  • 8. Punch, K.F. (2005). Sosyal Araştırmalara Giriş: Nicel ve Nitel Yaklaşımlar. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • 9. Yıldırım A. ve Şimşek H. (2006). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (Altıncı Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • 10. Yurdakul, B. (2005).“Yapılandırmacılık”, Eğitimde Yeni Yönelimler. (İkinci Baskı). Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • 11. Açıkgöz, Ün Kamile. (2006). Aktif Öğrenme. (8. Baskı). Kanyılmaz Matbaası, İzmir.
  • 12. Brooks, J. G.& M. G. Brooks. (1993). In Search of Understanding: The Case for Constructivist Classrooms. Alexandria, Va.:Association for Supervision and Curriculum Development.
  • 13. Aydın, H., ve Durmuş, Soner. (2006). Oluşturmacılık. Bahar, Mehmet (Editör). Fen ve Teknoloji Öğretimi. PegemA Yayıncılık.
  • 14. Korkmaz, İsa. (2006). Yeni ilköğretim programlarının öğretmenler tarafından değerlendirilmesi. 14-16 Nisan Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi Bildiri Kitapçığı 2. Cilt.
  • 15. MEB (2008). İlköğretim programları ve ders kitaplarının değerlendirilmesi ve değerlendirme sonuçlarının ortaöğretim ile paylaşılması çalıştayı çalışma raporu. 21-23 Mayıs, Ankara.
  • 16. Selvi, Kıymet. (2006). İlköğretim programlarının sınıf öğretmeni görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi. XV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 13-15 Eylül, Muğla.
  • 17. Gelen, İsmail., ve Beyazıt, Necla. (2006). Pilot ilköğretim okulları müfettiş, yönetici, I. kademe öğretmenleri ve öğrencilerinin eski ve yeni ilköğretim programları hakkındaki görüşlerinin karşılaştırılması: Hatay örneği. XV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 13- 15 Eylül, Muğla.
  • 18. Yıldırım, C. Muhammed. (2006). Yeni ilköğretim programının değerlendirilmesi. 14-16 Nisan Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi Bildiri Kitapçığı 2. Cilt.