Güç Yönetimi ve Türk Kamu Yönetiminde Güç Yönetimi Uygulamalarının Yeri

Bu makalede yönetimde güç uygulamaları konusuna katkıda bulunmak amacıyla, güç olgusunun niteliği, diğer yönetsel kavramlarla ilişkisi, gücün yönetimdeki önemi ve gücün yönetsel uygulamalarda nasıl yer bulacağı ve ülkemiz açısından yönetimde güç uygulamalarının durumu incelenmiştir. Güç kavramı tanımlandıktan sonra gücün kaynakları, kullanılma şekilleri, gücün yönetim uygulamalarındaki yeri ve yönetim uygulamalarına nasıl yansıdığı üzerinde durulduktan sonra ülkemizde yapılan güç yönetimi çalışmaları üzerine değerlendirmelerde bulunulmuştur. Yönetimde örgüt içindeki sorunların işbirliği içinde akılcı ve hukuki yollarla çözülmesi açısından gücün nasıl uygulandığı ve kaynağını nereden aldığı konusu büyük önem taşır. Güç olgusunun doğru anlaşılması, yönetimin meşrutiyetinin sağlanması açısından adaletli ve eşitlikçi bir ortam oluşturulmasını sağlar. Yöneticinin içinde bulunduğu örgüt içinde güç ilişkilerini dengeleyebilmesi için hangi güç kaynağından ne şekilde yararlanacağını ve örgüt içindeki güç dinamiklerini örgüt amaçları doğrultusunda yönlendirebilmesi için nasıl kontrol edeceğini çok iyi tahlil etmesi ve bu anlamda doğru kararlar alması gerekir. Yöneticiye düşen görev, gücü etkili bir şeklide örgüt amaçları doğrultusunda kullanmaktır. Ülkemizde Sosyal Bilimler alanında yapılan çalışmalarda güç yönetimi uygulamalarına ilişkin araştırmalara son derece nadir olarak rastlandığını ve literatürde az yer tuttuğunu söylemek mümkündür. Bu yöndeki çalışmaların ülkemizde kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren yöneticilerin yönetim anlayışının gelişmesinde olumlu yansımaları olacaktır.

Power Management and Importance of Power Management Practices in Turkish Public Administration

This article, aiming to contribute to the field of power management, describes the nature of the concept of power, its relationship with other administrative concepts, the importance of power in administration, and how power is to manifest itself in administrative practices, and provides an evaluation of the current use of power in Turkish administrative practices. Following a definition of the concept of power, its sources and uses, and its place and how the use of power is reflected in administrative practices, an evaluation of previous research on the subject of power management in Turkey is provided.In management, the issue of how power is used and what grounds it comes from is essential if the problems are to be solved cooperatively, rationally, and legally. A correct understanding of the concept of power makes it possible to provide a fair and equalitarian environment, and thus legitimizes the management. Therefore, managers do not only need to carefully analyze what sources of power they can benefit from and how they can make use of them, but they also need to know how to control intra-organizational power dynamics so as to direct them according to organizational objectives, and adopt a suitable course of action. The manager’s task is to use power efficiently in line with organizational objectives. It can be said that the amount of research into the concept of power management in the Turkish Social Sciences literature is little, and thus it is believed that this article, as well as further research into this concept will contribute enormously to the development of managers working in public and private sector in our country. 

___

  • Bayrak, S. (2001). Yönetimde Bir İhmal Konusu Olarak Güç ve Güç Yönetimi, Süleyman Demirel Üniversitesi İİBF yayını, C.6, S.1, 23-42.
  • Berle, A. (1980). İktidar. İstanbul: Tur Yayınları.
  • Buluç, B. (1998). Bilgi çağı ve örgütsel liderlik. Yeni Türkiye Dergisi, 4(20), 1205-1213.
  • Can, N. ve Çelikten, M. (2000). Alt Düzey Personelin Güç Kaynakları-Erciyes Üniversitesi Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 6(22), 269-290.
  • Chung, Khae H.ve Megginson, Leon C. (1981). Organizational Behaviour: Developing Managerial Skills, New York: Harper & Row.
  • Clegg, S.R. Courpasson, D. ve Phillips, N. (2006). Power in Organizations, London: Sage, Foundations of Organization Science Series.