Bir Kadın Yazarın Gözünden Kadınlar: Halide Nusret Zorlutuna’nın Üç Eserindeki Kadın Karakterlerin İncelenmesi (Bir Devrin Romanı, Beyaz Selvi, Aşk ve Zafer)

Halide Nusret Zorlutuna 1901-1984 yılları arasında yaşamıştır. Şiir, roman, hikâye, hatıra türündeki yazılarıyla Türk edebiyatında yer edinmiştir. Halide Nusret'in yaşadığı dönem son derece önemli ve hassas bir dönemdir. Zorlutuna, Osmalının son yıllarına ve cumhuriyetin kuruluşuna şahitlik etmiştir. Bu çalışmada Zorlutuna'nın kadın karakterleri yoğun olarak işlediği üç eseri ele alınmıştır. Beyaz Selvi, Aşk ve Zafer adlı eserler roman türünde, Bir Devrin Romanı adlı eser ise hatıra türündedir. Bu eserlerdeki kadın karakterler üzerine tematik inceleme yapılmıştır. Genel olarak Zorlutuna'nın romanlarındaki kadınların davranış ve tutumlarının, kendi karakteriyle paraleldir. Zorlutuna milliyetçi, muhafazakâr yönü ağır basmasının yanı sıra, modern düşünceye sahiptir. Zorlutuna için kadınların en önemli vasfının annelik olduğu eserlerinden anlaşılmaktadır. O, dinî ve millî duygulara bağlı bir kadın haklarını savunucusudur

Women in the Eyes of a Woman Author: An Examination of Female Characters in Three Works of Halide Nusret Zorlutuna (Bir Devrin Romanı, Beyaz Selvi, Aşk ve Zafer)

Halide Nusret Zorlutuna lived between the years 1901-1984. She attained a place in Turkish literature with her writings in the genres of poetry, romance, story, and memoir. The period in which Halide Nusret lived is an extremely important and sensitive period. Zorlutuna witnessed the establishment of the Turkish Republic and the last years of the Ottoman Empire. This study discusses Zorlutuna's three works which she intensively dealt with women characters. Beyaz Selvi and Aşk ve Zafer are in the type of novel, and Bir Devrin Romanı is in the type of memoir. Female characters in these works are thematically studied in this paper. In general, the behavior and attitudes of women are parallel with the author’s character in Zorlutuna's novels. Zorlutuna has a modern mentality as well as her nationalist and conservative worldview dominates. It is understood from the works of Zorlutuna that the most important characteristic of women is the motherhood. She is a defender of women's rights with her religious and national sentiments

___

Coşkun, B. (2010). Halide Nusret Zorlutuna -Hayatı-Eserleri-Fikirleri. Yayınlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü, İstanbul.

Çelik, E. (2013). Edebiyat Eseri Toplumun Aynasıdır: Edebiyat ve Sosyoloji İlişkisi Üzerine. Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, 738, 59-64.

Enginün, İ. (2008). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı. İstanbul: Dergah Yayınları.

Enginün, İ. (2012). Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları 1. İstanbul: Dergah Yayınları.

Gürel, Z. (1988). Halide Nusret Zorlutuna Hayatı ve Eserleri. Ankara: Kültür ve Turizm Bak. Yay.

Karpat, K.H. (2009). Osmanlı’dan Günümüze Edebiyat ve Toplum. İstanbul: Timaş Yayınları.

Moran, B. (1983). Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış. İstanbul: iletişim Yayınları.

Sınar, A. (2007). Aka Gündüz’ün Romanlarında Kadın. İstanbul: Dergah Yayınları.

Zorlutuna, H. (2008a). Aşk ve Zafer. İstanbul: Timaş Yayınları.

Zorlutuna, H. (2008b). Beyaz Selvi. İstanbul: Timaş Yayınları.

Zorlutuna, H. (2004). Bir Devrin Romanı. İstanbul: LM Yayınları