Girişimci Kadınların Bölge Kalkınmasına Katkıları; Artvin Örneği

Hayatın her alanında varlık gösteren kadın olgusu, Karadeniz Bölgesinde ayrı pencereden bakılması gereken bir kavramdır.Engebeli arazilerin, değişken iklim yapılarının ve bölgenin diğer dinamiklerinin tüm özelliklerini bünyesinde barındıran yöre kadını;üretken, cesaretli, fedakâr ve anaç yapısıyla ön plana çıkmaktadır. Bir yandan eşine ve ailesine katkı sağlamaya çalışan, çocuklarına annelik yapmak zorunda olan kadınların, diğer yandan da iş hayatlarında karşılaştıkları zorluklar, haksızlıklar, cinsiyet ayrımcılıkları, çevrenin muhafazakâr bakışları gibi etkenler, zaten zor olan hayatlarına sıkıntı ve güçlük eklemektedir.Çalışmanın örneklemini oluşturan Artvin, iş sahalarının yetersizliği, göç verme problemleri ve coğrafi şartlarıyla başa çıkmaya çalışan illerden biridir. İş kurma düşüncesinde olan, işletme yönetim becerilerini geliştirmek isteyen, aldığı eğitimi iş hayatına yansıtmayı düşünen, istihdama katılmayı ve katkı sağlamayı hedefleyen ve tabii ki gelir düzeyini yükseltmek isteyen her kadın gibi, Artvin'de yaşayan kadınlar da çalışma hayatına içinde bulunmak istemektelerdir.Bu çalışmada, Artvin il merkezi ve ilçelerinde hayatlarını sürdürmeye çalışan 41 girişimci kadının çalışma hayatlarında neler yaşadıkları, nasıl bir yaşam mücadelesi verdikleri betimlenmeye çalışılmıştır. Artvin'deki kadın girişimciliğin mevcut durumu, karşılaşılan sorunlar ve kadın girişimciliğin geliştirilmesine yönelik öneriler çalışmamızın temel başlıkları olmuştur. Elde edilen veriler neticesinde, bölge kalkınması için kadınların iş yaşamında daha aktif rol almaları gerektiği ve bu konuda eş, dost dışında özellikle yöre halkı ve yerel yönetimlerin de konuya destek vermeleri gerekliliği ortaya çıkmıştır.Artvinli girişimci kadınların iş hayatlarında karşılaştıkları sorunlar ise; aile ve çevre baskısı, sermaye bulma zorluğu, özgüven eksikliği ve önyargı şeklinde sıralanmaktadır

Contribution of Entrepreneurial Women to Regional Development, Artvin Sample

The female phenomenon that exists in every area of life is a concept that needs to be looked at in a separate window in the Black Sea Region.The local woman who has all the features of rugged terrain, variable climate structures and other dynamics of the region; comes to the forefront with productive, courageous, sacrificial and rootstock construction.On the one hand, women who are trying to make a contribution to their husband and family, women who have mothering their children, on the other hand the factors such as difficulties, inequities, gender discrimination, conservative views of the environment that meet in business life adding distress and difficulties to their already difficult lives.Artvin, which forms the sample of the worker, is one of those who try to cope with the inadequacy of work fields, migration problems and geographical conditions.Like every woman; thinking about starting a business, seeking to improve business management skills, thinking about reflecting the education, aiming to participate and contribute to employment and of course wanting to raise the level of income, women living in Artvin also want to be involved in worklife.In this study, it was attempted to describe what 41 entrepreneur women who are trying to maintain their lives in the province of Artvin and its provinces have lived in their working lives and what kind of life struggle they have.The current situation of women's entrepreneurship in Artvin, the problems faced and proposals for the development of women's entrepreneurship have been the main topics of our work.As a result of the obtained data, it has emerged that women should take a more active role in the business life for regional development and in this issue, besides their spouses and friends, local people and local governments should also support the issue. The problems that entrepreneurial women encounter in business life in Artvin are as follows; family and environment pressure, difficulty in finding capital, lack of self-confidence and prejudice

___

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, https://kadininstatusu.aile.gov.tr/faaliyetler/projelerimiz (18.10.2017).

Aker, E. ve Yavaş, Ö. (2014). Türk Dünyası Ülkelerindeki Vergi Oranlarının Girişimcilik Faaliyetlerine Etkisi. 12. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Tataristan, 111-222.

Akyol, C. (2015). Artvin İlinin Mevcut Turizm Potansiyeli ve Niş Pazarlamanın Uygulanabilirliği. Uluslararası Karadeniz Havzası Halk Bilimi Araştırmaları Dergisi(UKHAD), 1 (2), 144-172.

Altuntaş, H. T. (2016). Girişimcilik Destek Programlarının Aktif İstihdam Politikası Üzerindeki Etkinliği: Kosgeb Yeni Girişimcilik Programı Örneği ve Tr21 Analizi.Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Namık Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tekirdağ.

Ankara Kalkınma Ajansı. (2014). Ankara’da Kadın Girişimciliği: Örnekler ve Yol Haritası. Araştırmalar Serisi-2: Ankara.

Arıkan, C. (2016). Kadın Girişimcilikte Başarı ve Başarıyı Etkileyen Faktörler: Bursa Örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14 (3), 138-156.

Bedük, A., Eryeşil, K. ve Oğuz, H. (2016). Kadın ve Erkek Girişimcilerin Algılama Farklılıkları. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 41. Yıl Özel Sayısı, 19, 1-15.

Berglund, H. ve Wennberg, K. (2006). Creativity Among Entrepreneurship Students: Comparing Engineering and Business Education. International Journal of Continuing Engineering Education and Lifelong Learning, 16 (5), 366-379.

Bozkurt, Ö., Ç. (2011). Dünyada ve Türkiye’de Girişimcilik Eğitimi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Carsrud, A., L. ve Brännback, M., E. (2007). Entrepreneurship. Londra: Greenwood Press.

Cuervo, Á., Ribeiro D. ve Roig, S. (2007). Concepts, Theory and Perspective. Springer Berlin Heidelberg (Ed.), Entrepreneurship (s. 1-20). New York.

Çabuk, S., Südaş, H., D. ve Araç, S., K. (2015). Kadın Girişimcilerin İş Yaşam Süreçlerinin İncelenmesi: Adana İlindeki Girişimciler Üzerinde Bir Uygulama. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12 (31), 423-441.

Doğramacı, B. (2006). Kadınları Girişimci Olmaya Yönelten Nedenler ve Giresun Örneği.Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

European Bank for Reconstruction and Development, http://www.ebrd.com/cs/Satellite?c=Content&cid=1395249418305&d=Mobile&pagename=EBRD%2FCon tent%2FArticleStandaloneLayout (18.10.2017).

Goyal, M. ve Parkash, J. (2011). Women Entrepreneurship In India-Problems and Prospects. International Journal of Multidisciplinary Research, 1 (5), 195-207.

Gül, Z. (2012). Türkiye’deki İş Adamı Örgütlerinin Üye Girişimcilere Sağladığı Katkıların Girişimcilik ve İnovasyon Performansları Üzerindeki Etkileri. Yayınlanmamış doktora lisans tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kahramanmaraş.

Hancı, A. (2004). Girişimcilikte Cinsiyet Faktörü ve Kadın Girişimciler Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Hattab, W. H. (2014). Impact of Entrepreneur Education on Entrepreneur Intentions of University Students in Egypt. The Journal of Entrepreneurship, 23 (1), 1-18.

Hisarcıklıoğlu, M., R. (2011), Dünya Türk Girişimcilik Kurultayı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Yayınları.

Hisrich, R., Langan-Fox, J. ve Grant, S. (2007). Entrepreneur Researh and Practice: A Call to Action for Psychology. American Psychologoist, 63 (6), 575-589.

Hosseini, S. J., Mirdamadi, S., M. ve Gholam, R., H. (2009). Extension and Education Factors Influencing The Success of Entrepreneurship Among Rural Women in Northern Iran. Research Journal of Biological Sciences, 4 (9), 967-973.

Karadal, H. ve Kaygın, E. (2016). Girişimcilik. Beta Basım Yayın Dağıtım A.Ş. (Ed.), Kadın Girişimciliği (s. 217- 230). İstanbul.

Karasar, N. (1998). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın.

Kayış, M. (2017). Etkileşimci ve Dönüştürücü Liderliğin İç Girişimcilik Davranışına Etkisi.Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.

Malach-Pines, A. ve Schwartz, D. (2008). Now You See Them, Now You Don’t: Gender Differences In Entrepreneurship. Journal of Managerial Psychology,23 (7), 811-832.

Mirze, S., K. (2010). İşletme. İstanbul: Literatür Yayıncılık.

Mueller, S., L. ve Thomas, A., S. (2000). Culture and Entrepreneurial Potential A Nine Country Study Of Locus Of Control and Innovativeness. Journal of Business Venturing, 16, 51-75.

Öztürk, M., D. ve Arslan, İ., K. (2016). Türkiye’de Kadın Girişimcilik Kadınları Girişimciliğe Yönelten Faktörler, Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri,İstanbul Ticaret Üniversitesi Dış Ticaret Enstitüsü, Tartışma Metinleri.

Özyılmaz, A., M. (2016). Türkiye’de Kadın Girişimciliği ve Girişimci Kadınların Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Nevşehir.

Sciascia, S. ve De Vita, R. (2004). The Development of Entrepreneurship Research, Luic Papers Serie Economia Aziendale, 146 (19), 1-37.

Shane, S. ve Venkataraman, S. (2000). The Promise of Entrepreneurship As a Field of Research. Academy of Management Review, 25 (1), 217-226.

Soysal, A. (2010). Türkiye’de Kadın Girişimciler: Engeller ve Fırsatlar Bağlamında Bir Değerlendirme. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65 (1), 83-114.

Şekerler, H. (2006). Kadın Girişimciler, Karşılaştıkları Sorunlar ve Bu Sorunlara Yönelik Çözüm Önerileri.

Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.

Terzi, G., E. ve Kurt, Ü. (2015). Ardahan’daki Kadın Girişimciler: Sorunlar, Engeller.Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 1 (2), 125-135.

Türkten, H. ve Demiryürek, K. (2015). Türkiye’de Kadın ve Kadın Girişimciliği. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Dergisi, 16, 57-59.

Türk Dil Kurumu, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.592c280e7f5786. 40935918 (25.05.2017)

Türk Dil Kurumu, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.592c283589dc32. 75704961 (25.05.2017)

Türk Dil Kurumu, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.592c284c93bb61. 56593411 (25.05.2017)

Uluköy, M. ve Demireli C. (2014). Cinsiyetin Girişimcilik Özellikleri Üzerine Etkisi: Erkek Girişimcilik ve Kadın Girişimciliğin Karşılaştırmalı Analizi. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 22, 47-55.

Wennekers, S. (2005). Nascent Entrepreneurship and the Level of Economic Development. Small Business Economics, 24 (3), 293-309.

Yüzüak, E. (2010). Üniversitelerde Öğrenim Gören Kız Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimlerini Etkileyen Faktörler: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İ.İ.B.F. Örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.