SURRE EMÎNİ-ZÂDE EŞREF VE ŞİİRLERİ

Klasik Türk şiiri, şair kadrosu bakımından oldukça zengindir. Toplumun farklı kesimlerinden ve çeşitli meslek gruplarından birçok insanın şiirle uğraştığı bilinen bir gerçektir. Özgün olabilmeyi başarıp güçlü eserler/divanlar ortaya koyabilenler, kaynaklarda hak ettikleri yeri almışlardır. Eserleri/divanları kaybolmuş ya da ele geçmemiş birçok şairin yanı sıra herhangi bir eser vücuda getirememiş ve şiirleri dağınık bir şekilde çeşitli mecmualara serpiştirilmiş bir hâlde olan şairler de vardır. Bu gruba dâhil olan şairler için klasik Türk şiirinin “kırkambar”ı olarak nitelendirilen şiir mecmuaları önemli bir kaynaktır. Bu anlamda şiir mecmuaları, özellikle adı sanı duyulmamış şairlerin şiirlerinin günümüze ulaşmasında çok önemli bir görev üstlenmiştir. Bunlardan biri de 18. yüzyıl şairlerinden Surre Emîni-zâde Eşref’tir. Hakkında bilgi veren kaynaklarda kendine ancak bir iki cümleyle yer bulabilmiştir. Mevcut bilgilere göre de herhangi bir eseri yoktur. Tezkirelerde sadece birkaç şiiri yer almaktadır. Bu çalışma ile şairin Millet Kütüphanesi Ali Emirî Efendi Manzum Eserler 717 numarada kayıtlı şiir mecmuasında yer alan 1 kasidesi ile 4 gazeli gün yüzüne çıkarılmış oldu. Ayrıca şairin çeşitli tezkirelerde dağınık hâlde bulunan birkaç şiiri de çalışmaya eklendi.

___

  • AKBAYAR, N. (1996). Mehmed Süreyya-Sicill-i Osmanî. C. 2. İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları.
  • CUNBUR, M. (2003). “Eşref”. Türk Dünyası Ortak Edebiyatı, Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi. C. 3. Ankara: AKM Yayınları.
  • ERGUN, S. N. (1936-1945). “Eşref (İstanbullu, Molla)”. Türk Şairleri. C. 3. İstanbul: Bozkurt Matbaası.
  • İPEKTEN, H. vd. (1988). Tezkirelere Göre Divan Edebiyatı İsimler Sözlüğü. Ankara: KTB Yayınları.
  • KESİK, B. (2018b). “Musullu Alî Behcet Efendi ve Şiirleri”. 18. Türk Tarih Kongresi Bildiri Özetleri. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.