SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUNLARI VE BU SORUNLARIN CİNSİYET BOYUTU: ARTVİN VE RİZE ÖRNEKLERİ

Bir ülkede düzgün işleyen bir muhasebe sisteminin olması ekonomi- lerin temelini oluşturan işletmelerin verimli çalışmasını ve dolayısıyla ülke ekonomisinin sağlıklı işlemesini etkilemektedir. Muhasebe sis- teminin düzgün işlemesi de bu sistemi işleten meslek mensuplarına bağlıdır. Çünkü meslek mensuplarının yaşadıkları sorunlar üretilen bilginin kalitesini etkilemektedir. Meslek mensuplarının kendi mes- lektaşları, hizmet verdikleri müşteriler, devlet ve çalıştırdıkları per- sonelden kaynaklanan birçok sorunları bulunmaktadır. Diğer taraftan, kadın ya da erkek olmak sebebiyle toplumun bireylere atfettiği roller olarak tanımlanan toplumsal cinsiyetten kaynaklanan sorunlar her iş- gücü piyasasında olduğu gibi meslek mensuplarını da etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, serbest muhasebeci mali müşavirlerin sorunla- rını araştırmak ve bu sorunların cinsiyet yönünden karşılaştırılmasını yapmaktır. Çalışmada detaylı literatür taraması yapıldıktan sonra muhasebe mesleğinin sorunları tespit edilmiş, Artvin ile Rize illerinde bağımsız ve faal olarak çalışan serbest muhasebeci mali müşavirlere uygulanan anket sonucuna göre meslek mensuplarının sorunları cin- siyet yönünden karşılaştırılmalı olarak analiz edilmiştir. Analiz sonu- cuna göre serbest muhasebeci mali müşavirlerin müşterileri ile ilgili sorunlarında cinsiyetler arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Fakat meslektaşlar, kamu kurumları, personel ve iş yoğunluğu sorunlarında cinsiyetler arasında kısmen anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir.

___

  • ALTUN, A. - Gökçek Gedikoğlu, İ. (2016). “SMMM Muhasebe Hizmet Sözleş- melerinde Tahsilatın Gerçekleşmemesi Halinde Yeni Bir Öneri Olarak Bildirimsiz (Otomatik) Fesih Müessesesi”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 136, Yıl: 26; 237-249.
  • ARIKAN, Y. (2009).”Muhasebe Mesleğinde Uzmanlaşma ve Kurumsallaşma Süreci”, Mali Çözüm Dergisi, Yıl: 19, Sayı: 91; 9-17.
  • AYDEMİR, O. (2015). “Muhasebe Meslek Mensuplarının Karşılaştıkları So- runlar ve Beklentiler” Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:67;71-84.
  • BİLEN, A. (2008). “Doğu Anadolu Bölgesindeki Meslek Mensuplarının Profil- leri, Etik Kurallarına Bakışları ve Meslek Sorunları Üzerine Bir Araş- tırma”, Mali Çözüm İSMMMO Yayın Organı, Sayı: 85; 27-39.
  • BİYAN, Ö. (2012). “Muhasebe Meslek Mensuplarına Yönelik Bir Çalışma: Meslek Mensuplarının Demografik Durumları, Mesleki Sorunlar ve De- ğerlendirilmesi”, Sosyoekonomi Dergisi, Cilt: 17, Sayı: 17; 106-134.
  • ÇINAR, O. - Güney S. (2012). “Muhasebe Meslek Mensuplarının E-Sorunlar Hakkındaki Görüşleri: Erzurum Örneği”, EKEV Akademi Dergisi, Yıl: 16, Sayı: 50; 259-272.