İNGİLİZ TİCARET RAPORLARINDA (1908-1913) TRABZON

Trabzon tarih boyunca liman ve ticaret şehri olma özelliğini korumuş- tur. Özellikle Karadeniz’in Osmanlı Devleti’nin tekelinden çıkıp ulusla- rarası ticarete açılmasıyla birlikte önemini pekiştirmiş, birçok Avru- palı devletin uğrak yeri olmuştur. Bu devletlerden birisi de İngilte- re’dir ve İngilizler daha XIX. yüzyılın başından itibaren bölgeye önem vermiş ve açtıkları konsolosluklar vasıtasıyla Karadeniz havzasını kendi ticaret hacmi için değerlendirmeye çalışmıştır. Konsolosluklar sadece ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla değil bölgenin potansiyelini anlayabilmek ve bölgeyi anlamlandırabilmek adına da faaliyetlerde bulunmuş ve raporlar hazırlamıştır. Söz konusu raporlarda ticari ista- tistiklerden bölgedeki bayındırlık hizmetleri, sanayi ve tarıma varın- caya kadar çok çeşitli alanlarda bilgilere yer verilmiştir. Bu çalışmada ilgili raporların 1908 yılından itibaren son altısı incelemeye tabi tutu- larak değerlendirilmeye çalışılmıştır.

___

  • AKPINAR Mehmet (2002). “Reji Uygulamalarına Bir Tepki: Tütün Kaçakçılı- ğı”, Türkler, C. 14, Ed. Hasan Celal Güzel-Kemal Çiçek-Salim Koca, An- kara: Yeni Türkiye Yayınları, s. 305-312.
  • AKSOY Volkan (2014). II. Meşrutiyet Dönemi’nde Trabzon (1908-1918), Ka- radeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Trabzon (Ya- yımlanmamış Doktora Tezi).
  • AKSÜT Ali Kemalî (1944). Profesör Mehmet Ali Aynî Hayatı ve Eserleri, İs- tanbul: Ahmet Sait Matbaası.
  • ATALAR Münir (2000). “XIII. ve XIV. Yüzyıllarda Karadeniz Ticaretinde Trabzon’un Yeri ve Önemi”, Trabzon Tarihi Sempozyumu (6-8 Kasım 1998), Trabzon: Trabzon Belediyesi Kültür Yayınları: 131-135.
  • AYGÜN Necmettin (2005). Onsekizinci Yüzyılda Trabzon’da Ticaret, Trab- zon: Serander Yayınları, 2005.