MADEN İŞÇİLERİNİN AİLE HAYATI: MURGUL ÖRNEĞİ

Bu çalışma Artvin’in Murgul ilçesinde yer alan bakır işletmesi işçileri- nin çalışma koşullarının aile hayatına etkisini incelemeyi amaçlamak- tadır. Araştırmada, Yorumlayıcı Sosyal Bilim yaklaşımı çerçevesinde 2013 ve 2017 yıllarında beş evli işçi ile yarı-yapılandırılmış görüşme ve panel çalışması yapılmıştır. Görüşme bulgularına göre, işçiler ça- lışma saatlerinin fazla olması ve ağır şartlar altında çalışılması nede- niyle aileleriyle yeteri kadar vakit geçirememektedirler ve bu durum ailede huzursuzluğa neden olmaktadır. Aile bağlarının zayıflaması, arkadaşlık ve akraba ziyaretlerinin azalması sonucu işçilerin sosyal hayatları yok olmaktadır. İşçilerin 2016’da greve gitmesi sonucunda çalışma saatleri üç vardiyalı sistemde sekiz saate düşürülmüştür. İşçi- lerin iş yükünün ve çalışma saatlerinin azalması neticesinde aileleri ile daha çok ve nitelikli zaman geçirdikleri, bunun sonucunda aile bağ- larının daha da güçlendiği görülmüştür.

___

  • AĞDEMİR Sürmeli (1991). “Aile ve Eğitim.” Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı Dergisi, 1(1): 11-13.
  • ALACAHAN Osman (2010). “Aile Birliğini Oluşturan Faktörler ve İşlevleri”,C.Ü İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 11(1): 290-292.
  • AYDIN İbrahim (2006). “Madencilik-Şehirleşme İlişkisine Farklı Bir Örnek: Balya”, Marmara Coğrafya Dergisi, 1(12): 129-144.
  • AYDIN Mehmet Zeki (2010). Ailede Ahlak Gelişimi, İstanbul. Timaş Yayınları. CAN Yücel (2008). “Düşük Ücret ve Çalışma Koşullarının İşçilerin Aileleri ve Sosyal Çevreyle Olan İlişkilerine Etkisi”, Eğitim- Kültür ve Araştırma Dergisi, 4(15): 29-42.
  • CANATAN Kadir ve Ergün Yıldırım (2011). Aile Sosyolojisi, İstanbul: Açılım Kitap Yayınevi.
  • DOĞAN İsmail (2007). Sosyoloji - Kavramlar ve Sorunlar, Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.