AB TURİZM POLİTİKALARI ÇERÇEVESİNDE ARTVİN İLİ’NİN SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM POTANSİYELİ

Sürdürülebilir turizm kavramı 1990’lardan beri kullanılmaktadır. Gü- nümüzde, sürdürülebilir turizm hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler tarafından çevrenin korunması, sosyal adaletin sağlanması, ekonomik kalkınmanın arttırılması, geleneksel kültürlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasındaki önemi nedeniyle desteklenmek- tedir. Sürdürülebilir turizm aynı zamanda yerel toplumun ihtiyaçları- nın karşılanmasında yaşam standartlarının arttırılması hedefine ulaşmada bir araç olarak kabul edilmektedir. Günümüzde sürdürüle- bilir turizm, turizm endüstrisinin üye ülkeler arasındaki işbirliği ile büyüme ve istihdama katkısını maksimize ederken, AB’nin lider des- tinasyon olarak kalma hedefini güden turizm politikasında kilit bir ro- le sahiptir. Bir aday ülke olarak Türkiye, kendi turizm politikasını ve sürdürülebilir turizm uygulamalarını AB standart ve politikalarıyla uyumlu olarak dönüştürmek zorundadır. Artvin ili mükemmel peyzajı, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği ile sürdürülebilir turizm açısından Türkiye’nin en önemli yerlerinden biridir. Bunun yanı sıra botanik tu- rizmi, kuş gözlemciliği, avcılık turizmi, sportif balıkçılık, doğa/dağ yü- rüyüşü, atlı doğa yürüyüşü, mağara turizmi, bisiklet turizmi, yayla ve festival turizmi, akarsu turizmi, yaban hayatı (fauna) gözlem ve kara- van turizmi gibi turizm tiplerini hayata geçirmede ve/veya geliştir- mede büyük bir potansiyele sahiptir. Bu çalışma bölgenin sürdürüle- bilir turizm potansiyelini AB turizm politikası çerçevesinde analiz edip açıklamakta ve onun potansiyelini geliştirmek için bazı öneriler getirmektedir.

___

  • Aytuğ, H. K. (2011). Avrupa Birliği Ülkelerinde Tarımsal Turizm Uygula- maları ve Türkiye'de Gelişme Potansiyeli: Yeşilköy Örneği. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi.
  • Bell, S., Tyrvainen, L., Sievanen, T., Pröbstl, U., & Simpson, M. (2007). Out- door Recreation and Nature Tourism: A European Perspective. Living Reviews in Landscape Research, 1-38.
  • Buckley, R. (2012). Sustainable Tourism: Research and Reality. Annals of Tourism Research, 39(2), 528-546.
  • Commission of the European Communities. (2007). Communication from the Commission - Agenda for a Sustainable and Competitive European Tourism . Brussels.
  • Dziuba, R. (2016). Sustainable Development of Tourism – EU Ecolabel Standards Illustrated Using the Example of Poland. Comparative Economic Research, 19(2), 111-128.
  • Eminağaoğlu, Ö. (2015c). Artvin'de Orman Varlığı. Ö. Eminağaoğlu içinde,Artvin'in Doğal Bitkileri (s. 53-60). İstanbul: Promat.
  • Eminağaoğlu, Ö., Akyıldırım Beğen, H., & Aksu, G. (2015a). Artvin'ine Genel Tanıtımı. Ö. Eminağaoğlu içinde, Artvin'in Doğal Bitkileri (s. 1-26). İstanbul: Promat.