GÖÇ, ÇALIŞMA HAYATI VE TOPLUMSAL CİNSİYET: KARŞILAŞTIRMALI PERSPEKTİFTEN HOPA’DA YERLİ VE KAYITDIŞI KADIN İŞGÜCÜ

Bu çalışma, uluslararası göç sürecini toplumsal cinsiyet perspektifin- den ele almakta ve bu sürecin bir parçasını oluşturan göçmen kadın işgücü ile ev sahibi toplumda yer alan kadın işçilerin göç sonrası ça- lışma hayatındaki konumlarını ve örgütlenme biçimlerini karşılaştır- mayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışmada, Gürcis- tan’dan Hopa’ya çalışma amacıyla göç eden 16 Gürcü kadın işçi ve Hopa’da yaşayan 6 Türk kadın olmak üzere, toplamda 22 kişi ile nitel araştırma yöntemi kapsamında derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Yapılan görüşmelerde, yerli ve kayıtdışı kadın işgücünün, çalışma ko- şulları, ücret düzeyleri, sahip olunan vasıflar ve farklı iş kolları gibi sosyolojik dinamikler açısından farklılaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, İşgücü Piyasası, Yerli ve Kayıt- dışı, Kadın İşgücü, Hopa.

___

  • ATASÜ-TOPÇUOĞLU Reyhan (2012). “Düzensiz Göç: Küreselleşmede Kısıt- lanan İnsan Hareketliliği”, Küreselleşme Çağında Göç: Kavramlar, Tar- tışmalar, (der. S. Gülfer Ihlamur-Öner ve N. Aslı Şirin-Öner), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • BARTRAM David - POROS Maritsa V. - MONFORTE Pierre (2017). Göç Mese- lesinde Temel Kavramlar, (tr. Itır Ağabeyoğlu Tuncay), Ankara: Hece Yayınları.
  • BERG Bruce L. - LUNE Howard (2015). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, (tr. ve çev. edt. Hasan Aydın), Konya: Eğitim Kitabevi Yayın- ları.
  • CASTLES Stephan - MILLER Mark J. (2008). Göçler Çağı: Modern Dünyada Uluslararası Göç Hareketleri, (tr. Bülent Uğur Bal ve İbrahim Akbulut), İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • CİĞERCİ Nihan (2012). “Bursa-Kırcaali Hattı: 1989’da Gelen Bulgaristan Göçmenleri Örneği”, Küreselleşme Çağında Göç: Kavramlar, Tartışmalar, (der. S. Gülfer Ihlamur-Öner ve N. Aslı Şirin-Öner), İstanbul: İletişim Yayınları.
  • ÇELİK Kezban – YÜCE-TAR Yasemin (2016). “Samsun’da Evlere Temizliğe Giden Roman Kadınlar: Enformel Sektörde Çalışmanın Yükü Nelerden Hafif?”, Çalışma ve Toplum, 1(48): 59-86.
  • DEMİR Oğuzhan Ömer (2014). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, (edt.Kaan Böke), İstanbul: Alfa Yayınları.
  • DEMİRDİZEN Derya (2013). “Türkiye’de Ev Hizmetlerinde Çalışan Göçmen Kadınlar: Yeni Düzenlemelerle Yarı Köle Emeğine Doğru mu?”, Çalışma ve Toplum, Sayı:3, ss. 325-346.