HOPA’NIN ŞAİR CEKETLİ ÇOCUĞU KAZIM KOYUNCU VE KARADENİZ ROCK

Kültür, tanımlanması oldukça zor bir kavramdır. Yalnızca kavramın tanımlanması üzerine yapılmış çalışmalar, son derece geniş bir litera- türe sahiptir. Kültürün, ne olduğunu tanımlamaktan öte, onun, insan- ların toplumsal ilişkiler çerçevesinde etkileşimi ile ortaya çıktığını söylemek bu bağlamda haddini aşan bir ifade olmayacaktır. Kültürün önemli bileşenlerinden biri, müziktir. Toplumsal ilişkilerin belirlediği çerçevede, kültürün değişim ve dönüşüme uğradığı ölçüde müzik, bu değişim ve dönüşümden doğrudan etkilenmektedir. Bir bölgedeki de- ğişimi izlemek için müziğin geçirdiği evreleri izlemek bize tamamıyla açıklayacak olmasa da, sürece yönelik önemli ipuçları verecektir. Ho- pa, Türkiye’nin Karadeniz sahil şeridinin son noktasında, uç yerleşim olmanın ötesinde bir öneme sahiptir. Farklı etnik gruplara ev sahipliği yapar. Doğu Karadeniz’e yayılmış kadim halklarından Lazlar, Hemşin- liler, Gürcüler, Poşalar, Lomlar gibi otokton halklar, bölgenin en önemli merkezlerinden biri olan Hopa’da uzun yıllardır bir arada ya- şamaktadır. Bu bir arada yaşama deneyimi, yer yer gerilimlerle bes- lenmiş olsa da, kültürel alanda önemli bir zenginliğe kapı aralamakta- dır. Çalışma özelinde, Kazım Koyuncu’dan hareketle Laz kültürüne yoğunluk verilmiştir. Lakin bölgede ari bir kültürden söz edilemeye- ceğini belirtmekte fayda var. Birbirinden farklı kültürel ögelere sahip olan bölge halklarının, ilçe merkezinde bir araya geldiklerinde dışarı- dan bir gözün bu farkı görmesi oldukça zor olacaktır. Hopa’da müzik, tüm Doğu Karadeniz’de olduğu gibi, küçükten büyüğe herkesin bir şe- kilde temas ettiği özel bir etkinliktir. Farklı etnik kimliklerin, kendile- rini ifade etmekte kullandıklarını gördüğümüz müziğin, geleneksel bi- çiminden müstakil bir başlık olarak bahsedeceğiz. Ancak popüler mü- zik alanında da Doğu Karadeniz başlıca bir çalışma konusu olacak ka- dar zengin bir alandır. Bir mücadele alanı olarak popüler müziğin, he- gemonyanın her aşamasında Doğu Karadeniz’den bir karşılık verdiği- ni söylemek elzemdir.

___

  • ERKAN Serdar (2016) “Kültürel Miras Ve Müzik: Türkiye’de Müzik Arşivi Sorunsalı ve Dünyada Müzikal Miras Yönelimleri” Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, (24): 94-110.
  • EROL Ayhan (2015). Müzik Üzerine Düşünmek, İstanbul: Bağlam.
  • ERTAŞ Mehmet Akif (2014). “Karadeniz, Önyargıların Açmazında Bir Bölge: Dünyayı Müzikle Genişleten Bir Kültür”, Karadeniz'in Kaybolan Kimliği (ed. Uğur Biryol), İstanbul: İletişim.
  • ERTAŞ Mehmet Akif (2013). Armoni Karadeniz, İstanbul: Pan Yayıncılık. KOJİMA Goici (2003). Laz Şarkıları, İstanbul: Chiviyazıları.
  • ÖZSOY Bekir Sami (2004). “Karadeniz’de Atma Türküler ve Atma Türkü Ge- leneği.” Karadeniz Araştırmaları, (3): 113-118.
  • ÖZTÜRK Birol (2014). Kazım Koyuncu Didou Nana. Ankara: Yason Yayınları. TAŞKIN Nilüfer (2016). Bu Bir İsyan Şarkısı Değil Lazlar, Kimlik, Müzik, İs- tanbul: İletişim.
  • VANİLİŞİ Muhammed ve Ali Tandilava (2005). Lazlar'ın Tarihi, İstanbul: Etik Yayınları.