ARTVİN İLİNİN HİDROELEKTRİK SANTRALLER BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Günümüz enerji ihtiyacı teknolojik gelişmeler paralelinde artış gös- termekte ve sonucunda birtakım enerji kaynaklarımızı da ön plana çı- karmaktadır. Özellikle yenilenebilir enerji kaynakları temiz, güvenilir ve çevreye zararının daha az olması sebebi ile tercih sebebi olmakta- dır. Bu kaynakların doğada bulunması ve kullanılarak enerji elde edilmesi sonucunda tekrar doğaya bırakılması doğal çevre döngüsü- nün korunması açısından önemlidir. Artvin İlinin ülkemizdeki su kay- nakları açısından önemi büyüktür. Bu kaynakların verimli bir şekilde kullanılması hem bölge hem de ülke ekonomisi için önemlidir. Su kaynaklarının enerjiye çevrilmesinde kullanılan hidroelektrik santral- ler Artvin için önemli bir yere sahiptir. Zira çevresel etkilerinin olum- lu ya da olumsuz yanlarından doğrudan etkilenecek olan yer Art- vin’dir. Artvin İlinde yaşayan tüm canlıların doğrudan etkilendiği hid- roelektrik santrallerin planlama, proje, yapım ve işletme aşamalarının dikkatle yapılması büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple yapılmış ve yapılacak olan hidroelektrik santraller sadece ülkemizin enerji kaynağı açısından değerlendirilmemeli aynı zamanda bölgenin eko- nomik, çevresel, iklimsel ve yöre halkı açısından durumu da göz önü- ne alınmalıdır.

___

  • ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ (2013). İl Çevre Durum Raporu, Artvin: 19.
  • DOĞANAY Hayati, ÖZDEMİR Ünal, ŞAHİN İ.Fevzi (2003). Coğrafya ’ya Giriş 2 Genel Beşeri ve Ekonomik Coğrafya, Erzurum: Aktif Yayınevi.
  • DSİ 26. BÖLGE, http://bolge26.dsi.gov.tr/. (Erişim Tarihi: 12.10.2017)
  • FREY Gary W.- LINKE Deborah M. (2002). “Hydropower As a Renewable and Sustainable Energy Resource Meeting Global Energy Challenges in a Reasonable Way”, Energy Policy, XXX (14): 1261-1265.
  • OKAY Gökdal (2003). Enerji yapıları tasarımı, Ankara: TMMOB İnşaat mü- hendisleri odası
  • ÖZALP Mehmet – KURDOĞLU Oğuz – YÜKSEL Esin E.- YILDIRIMER Saim(2010). “Artvin’de Nehir Tipi Hidroelektrik Santrallerin Neden Oldu- ğu/Olacağı Ekolojik Ve Sosyal Sorunlar”, III. Ulusal Karadeniz Ormancı- lık Kongresi (20-22 Mayıs 2010) Cilt: II: 677-687
  • ÖZBEK Tülay (2009). Açık Kanal Akımlarının Hidroliği ve Hidrolik Yapılar, Ankara: Teknik Yayınevi.
  • SEVER Ramazan (2005). Çoruh Nehri Enerji Yatırım Projeleri ve Çevresel Etkileri, Konya: Çizgi Kitabevi.
  • SEVER Ramazan (2008). “Türkiye Hidroelektrik Üretiminde Çoruh Havzası Enerji Yatırım Projelerinin Yeri ve Önemi”, Su ve Enerji Konferansı Bil- diriler Kitabı (25-26 Eylül 2008), Artvin: 229-241.