BAKÜ KENT KİMLİĞİ, İKON YAPILAR VE KÜRESELLEŞME

Günümüz kentlerinin en önemli sorunlarından biri kentlerin kimlik kazanma uğraşıdır. Kent kimliği geçmişten gelen oluşumlarla, günü- müzdeki değişimlerin ve yapılanmaların sonucu oluşmaktadır. Kent- ler bir yandan geçmişten gelen kimliklerini koruma savaşı verirken bir yandan da küreselleşme rüzgârlarıyla, benzer üretim tekniklerinin ve benzer malzemelerin kullanılarak yapıldığı küresel formlar ve bi- çimlerle, çok katlı yapılarıyla birbirine benzeyerek tek tipleşmektedir. Genel kategori içerisinde Bakü liman kenti olarak tanımlanabilirken, diğer liman kentlerinde olduğu gibi ticaret, toplum ve kültür yenilik- lerinin yoğunlaştığı bir noktada olarak küresel etkilere çok daha açık- tır. Bakü kenti, Türk-İslam mimarisinin izlerini taşıyan eski kenti ve Sovyet döneminin izleriyle biçimlenen geniş bulvarlarını süsleyen ne- oklasik cepheli yapılarıyla güçlü ve özgün kimlik değerlerini taşırken bir yandan da küreselleşmenin estirdiği rüzgârlarla kentsel cazibe merkezleri oluşturan güncel akımların etkisinde görülmektedir. Kent, mimarisi, tarihi ve kültürel dokusuyla, bulvarları, caddeleri ve mey- danlarıyla, denizle kurduğu ilişkisiyle ve ikon yapılarıyla ve imajıyla görsel kimlik değerlerini oluşturarak farklılaşmaktadır. Çalışmada, Bakü kent kimliğini oluşturan görsel öğelere, kentsel cazibe merkez- leri ve modern kent imajı oluşturmak için son dönemde kentte yapı- lan ikon yapılara değinilmiştir.

___

  • ADAM Robert (2008). “Globalisation and Architecture”, The Architectural Review, February 2008, çev. Dündar, Ş.G., Ege Mimarlık 2008/3.
  • AKSOYLU Sevin(2013). “Kentin Pazarlama Ve Markalaşmasına Yönelik Ey- lemlerin Turizme Etkilerinin Eskişehir Örneğinde İncelenmesi”, İdeal Kent. Kent Araştırmaları Dergisi, Sayı 8, ss.151-156
  • ANDAÇ Feridun (2011). Geçen Zamanın İzinde Kentler, Heyamola Yayınları, İstanbul
  • ASLANOĞLU Rana. A. (2000). Kent, Kimlik ve Küreselleşme, Ezgi Kitabevi, Bursa, s.s.192-197
  • BAUMAN Zygmunt (2014). Küreselleşme, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 5. Bas- kı.
  • BEARE Emma (ed.) (2009). Görmeniz Gereken 501 Şehir, çev. Eriş, Ç., Türki- ye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
  • BİLGİN İhsan(2012). “Neden ve Hangi Dünya Kentleri? Soluşlar, Serpilişleri, Liman Kentleri: Amsterdam, Barselona, Hamburg”, (ed.) İhsan Bilgin ve İdil Erkol, Metropol ve Mimarlık III, Liman Kentleri: Amsterdam, Barce- lona, Hamburg, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, ss. 7-27.
  • BİLGİN Nuri (2011). “Sosyal Düşüncede Kent Kimliği”, İdeal Kent. Kent Araş- tırmaları Dergisi, Sayı 3, Mayıs 2011.