GÜRCİSTAN'DA MUHTEMEL BİR AYRILIKÇI BÖLGE: SAMTSKHE-CEVAHETİ

Abhazya ve Güney Osetya özelinde fiilen egemenliğini yitirmiş olan Gürcistan, ilerleyen dönemde yeni bir ayrılıkçı girişim ile karşı karşıya kalabilir. Zira ülkenin güneybatısında Türkiye sınırında konumlanmış olan Samtskhe-Javakheti bölgesi, ülkenin bağımsızlığından bu yana hareketlidir. Türkçe'de Ahıska olarak bilinen ve Stalin tarafından zo- runlu göçe tabi tutulmalarından önce yoğun bir Türk nüfusuna sahip olan bölgede bugün büyük bir Ermeni kökenli nüfus yaşamaktadır. Gürcistan vatandaşı olmalarına karşın, etnik/kültürel kimlik ve siya- sal anlayış itibarıyla bu ülkeye yabancı olan Samtskhe-Javakheti Er- menileri, bugün daha çok Ermenistan'a yakındır. Gürcistan'ın bundan sonra izleyeceği dış politika stratejisi ve Rusya'nın buna olan bakışı, bölge Ermenilerinin ayrılıkçı bir bağlamda kullanılmasına yol açabilir.

___

  • ABASHIDZE, Archil, “Javakheti One Year After the August War”, Caucasus Institute For Peace, Democracy and Development, Policy Review, Ekim 2009.
  • CAI, Peter, “Understanding China's Belt and Road Initiative”, Lowy Institute Analysis, Mart 2017.
  • CHITADZE, Nika, “Samtskhe-Javakheti As A Potential Flash Point in Georgia: Ethnic-Confessional Composition and Integration Challenges”, Cauca- sus International, Cilt 5, No. 3, 2015, s. 103-111.
  • CHITANAVA, Eka, “The Georgian Orthodox Church: National Identity and Political Influence”, Traditional Religion and Political Power: Examining the Role of the Church in Georgia, Armenia, Ukraine and Moldova, Adam Hug (der.), The Foreign Policy Centre, 2015, s. 40-52.
  • “Construction of Tbilisi-Akhalkalaki Highway Completed in Georgia”, Vest- nik Kavkaza, 16 Kasım 2010, http://vestnikkavkaza.net/news/econ omy/8011.html, (24.06.2017).
  • ÇELİKPALA, Mitat ve Veliyev, Cavid, “Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye: Bölge- sel İşbirliğinin Başarı Örneği”, CIES Policy Brief, No. 3, Mart 2015.
  • ELLISON, Brian J., “Russian Grand Strategy in the South Ossetia War”, De- mokratizatsiya, Cilt 19, No. 4, 2011, s. 343-366.