KASTAMONU BELDEĞİRMEN KÖY TARİHİ CAMİİ’NDE AHŞAP MALZEME KULLANIMI

Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Kastamonu, geçirdiği tarihsel süreç nedeniyle çok sayıda kültürel miras unsurunu bünyesinde barındırmaktadır. Sözü edilen kültürel miras unsurların- dan bir tanesi de Kastamonu'nun Bozkurt İlçesi'ne bağlı Beldeğirmen Köyü'nde bulunan ve geleneksel mimaride ahşap kullanımının Anado- lu'daki önemli örneklerinden bir tanesi olan camidir. Geçmişten gü- nümüze üstün özellikleri ile tercih edilen ve özellikle de bol ve çeşitli olması nedeniyle Karadeniz Bölgesi yapı kültürü için önemli bir mal- zeme olan ahşap, Beldeğirmen Köy Camii'nin hem taşıyıcı sisteminde hem de diğer elemanlarında ustalıkla kullanılmıştır. Günümüzde ba- kımsızlık ve çok yakında bulunan yeni caminin ibadet için tercih edil- mesi gibi nedenlerle kullanım dışıdır. Söz konusu tarihi yapının ahşap malzeme kullanımının araştırılması ve tanıtılması bu çalışmanın ama- cını oluşturmaktadır.

___

  • AYVERDİ Ekrem Hakkı (1989). Osmanlı Mimarisinin İlk Devri, 2. Baskı, İs- tanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti Yayını.
  • AYDIN Hasan (2017). Geleneksel Anadolu Cami Mimarisinde Ahşabın Yapısal Kullanımı, Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Ensti- tüsü Mimarlık Anabilim Dalı, Bursa.
  • CAN Yılmaz (2003). “Kastamonu ve Sinop Yöresinde Bulunan Ahşap Cami- ler”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 14-15:117- 134.
  • CAN Yılmaz (2004). Samsun Yöresinde Bulunan Ahşap Camiler, İstanbul: Etüt Yayınları.
  • DEMİR Necati (2004). “Trabzon ve Yöresinde Ahşap Camiler”, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Velî Araştırma Dergisi, 29: 1 - 17.
  • DOLU Yusuf Burak (2015). “Kocaeli ve Çevresinde Çandı (Ahşap Yığma) Teknikle Yapılmış Camiler”, Uluslararası Gazi Akçakoca ve Kocaeli Tari- hi Sempozyumu, s.1685 – 1701, Kocaeli: Kocaeli Belediyesi Yayını.