2001 SONRASI DÖNEMDE BULGARİSTAN’DAN AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE TÜRK GÖÇLERİNİN ANALİZİ

Tarihsel süreç içerisinde Bulgaristan’dan gerçekleşen Türk göçleri Osmanlı Devleti ve ardılı Türkiye’ye yönelik olmuştur. Bulgaristan va- tandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde serbest dolaşım hakkına sahip olduğu 2001 yılından sonra Bulgaristan Türklerinin göç rotası Türkiye’den AB ülkelerine doğru değişmiştir. Söz konusu göç hareketi başlangıçta düzensiz ve geçici bir görünüme sahip olsa da Bulgaris- tan’ın AB üyesi olduğu 2007 ve özellikle 2014 yılı sonrasında kalıcı göçlere dönüşme eğilimindedir. 2001 sonrası dönemde Bulgaris- tan’dan gerçekleşen göç hareketlerinin temelini ekonomik gerekçeler oluşturmaktadır. Ancak sosyo-kültürel hayatta Türk azınlığın karşı- laştığı sorunlar ile ülkedeki siyasi gelişmelerin etkisi Batı Avrupa ül- kelerine yönelik göçü tetiklemektedir. 2001 sonrası dönemde yaşa- nan göçler, Bulgaristan’daki Türk nüfusun geleceği konusunda riskleri barındırmaktadır. Çalışmanın amacı 2001 yılı sonrasında Bulgaris- tan’dan gerçekleşen Türk göçlerini analiz etmektir. Bu bağlamda, ma- kalede söz konusu göçlerin 20. yüzyıldaki Türk göçlerine kıyasla farklı özellik ve gerekçelere sahip olduğu ile bunun Bulgaristan’daki Türk varlığı için olumsuz sonuçlar yaratabileceği ileri sürülmektedir.

___

  • AĞANOĞLU Yıldırım (2001). Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Balkanlar’ın Makûs Talihi Göç, İstanbul: Kum Saati Yayınları.
  • APAP Joanna – CARRERA Gergio – KİRİŞÇİ Kemal (2004). “Turkey in the European Area of Freedom, Security and Justice”, EU-Turkey Working Papers, Center for European Policy Studies, No. 3/August: 1-52.
  • ATASOY Emin (2011). Bizden Olan Ötekiler Asimilasyon Kıskacında Bulgaris- tan Türkleri, Bursa: MKM Yayıncılık.
  • BIYIKLIOĞLU Tevfik (1987). Trakya’da Milli Mücadele, I. Cilt, 2. Baskı, Anka- ra: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • CRAMPTON R. J. (2007). Bulgaristan Tarihi, çev. Nuray Ekici, Bursa: Jeopoli- tika Yayınları.
  • ÇEÇEN Berrak (2016). “Bulgaristan’dan Türkiye’ye Gelen Düzensiz Göç- menlerin Yasallaşma Süreçlerinde Değişen Yasal Düzenlemelerin Ro- lü”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl: 15, Sayı:29, Bahar 2016/2: 265-282.
  • DANIŞ Didem – PARLA Ayşe (2009). “Nafile Soydaşlık: Irak ve Bulgaristan Türkleri örneğinde Göçmen, Dernek ve Devlet”, Toplum ve Bilim Dergi- si, Sayı: 114: 131-158.