Üniversite Eğitiminde Sosyal Medyanın Rolü: Fırsatlar ve Çıkmazlar

Genelde yeni medya teknolojilerine, daha özelde sosyal medya ortamlarına yönelik, özellikle eğitim ve öğretimin işleyişini engelliyor olması açısından önemli eleştiriler olsa da dijital yöntem ve kanalların aynı zamanda günümüz eğitimini hemen her aşamada etkilediği gerçeği yadsınamamaktadır. Bu bağlamda sosyal medyanın kullanım biçimi ve içerikleri, üniversite ve sonrasındaki eğitimde de önemle role sahiptir. Anlamlı ve doğru kullanıldığında öğrencinin öğrenme yolculuğunu keyifli hâle getirmekte, öğretim elemanları ile olan iletişimini kolaylaştırmakta ve sorularına daha hızlı cevap alabilmektedir. Ancak yanlış ve bağımlılık derecesindeki kullanımında hem öğrenci hem de eğitici açısından ciddi zorluklara neden olabilmektedir. Bu çalışmada sosyal medyanın kullanımı ve sosyal medya ortamlarının üniversite eğitimindeki rolü incelenmiştir. Çalışmada bir yandan öğrencilerin özellikle öğretmenleriyle ilişkilerini kurgularken başvurduğu sosyal medya yöntemleri ve başvuru sıklığı değerlendirilmiş; diğer yandan eğitmenlerin dijital ortamlar üzerinden kendilerine iletilen iletişim taleplerini nasıl karşıladıkları cevaplanmaya çalışılmıştır. Buna uygun olarak araştırma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile yürütülmüş; farklı üniversitelerde görevli 20 öğretim elemanı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda eğitim sürecinde üniversite öğretim elemanlarının sosyal medyayı aktif olarak kullandıkları, öğrencileriyle bu ortamlar üzerinden iletişime geçtikleri saptanmıştır. Ancak sosyal medya üzerinden kurulan iletişimin öğrenci ve öğretim elemanı arasındaki eğitim mesafesini olumsuz bir biçim de etkilediği ve öğrenciyi daha sık ve özel ilgi beklemeye ittiği de gözlemlenmiştir.

The Role of Social Media in University Education: Opportunities and Challenges

Although there are serious critiques regarding new media technologies in general but more particularly social media courses for them preventing education and training, it is still an undeniable reality that digital methods also impact on today's education at almost all levels and phases. In this regard, the usage forms and the content social media has an important role in university and postgraduate education as well. They better the learning travel of students, ease their communication with the lecturers and allow them to get answers for their question in a faster way. However, they may also cause serious challenges when they are misused at a level of addiction. In this context, this study aims to analyze the role of social media courses and their usage at a university education. The study while examining the social media methods and frequencies students apply while structuring their communication with the lecturers, on the other hand, tries to answer how academics answers the communication requests they receive through social media accounts. Accordingly, the study was conducted through case study pattern matching which is a qualitative research method and semi-structured interviews with 20 lecturers from diverse universities were undertaken. The results of the research suggest that academics actively use social media throughout the education process and contact their students via these courses. Nonetheless, communication through social media may sometimes negatively influence the distance between the lecturer and the student and that this makes student expect for more and private interest.

___

  • Beach, R. ve O'Brien, D. (2015). Using apps for learning across the curriculum: a literacy-based framework and guide. New York: Routledge.
  • Best, J. W. ve Kahn, J. V. (2017). Eğitimde araştırma yöntemleri. (O. Köksal, Ed.). (M. Durmuşçelebi, Çev.). Konya: Dizgi Ofset. (Orijinal çalışma basım tarihi 2005.)
  • Bower, M. (2017). Design of technology-enhanced learning: integrating research and practice. Bingley: Emerald Publishing.
  • Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E. Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2013). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi
  • Cannon, M. (2018). Digital media in education: teaching, learning and literacy practices with young learners. London: Palgrave.
  • Cohen, L., Manion, L. ve Morrison, K. (2007). Research methods in education. London: Routledge Falmer.
  • The Conversation. (2019, Temmuz 02). YouTube a valuable educational tool, not just cat videos. https://theconversation.com/youtube-a-valuable-educational-tool-not-just-catvideos-34863
  • Frechette, J. ve Williams, R. (2016). Media education for a digital generation. London: Routledge.
  • Greenhow, C., Sonneved, J. ve Agur, C. (2016). Education and social media: toward a digital future. Cambridge: MIT Press.
  • Gunter, B. (2019). Personality traits in online communication. New York: Routledge.
  • Hew, K. F. (2011). Students’ and teachers’ use of Facebook. Computers in Human Behavior, 27, 662-676.
  • Issa, T., Isaias, P ve Kommers, P. (2015). Social networking and education: global perspectives. London: Springer.
  • Lawson, S. (2019, Temmuz 03). New Media and Education. http://www.shawnlawson.com/wp-content/uploads/2007/01/NewMediaAndEducation.pdf
  • Mazer, J. P., Murphy, R. E. ve Simonds, C. J. (2009). The effects of teacher selfdisclosure via Facebook on teacher credibility. Learning, Media and Technology, 34(2), 175-183.
  • Mota, A. P., Festas, M. I. ve Seixas, A. M. (2016). Digital media and the challenges for media education. Applied Technologies and Innovations, 12(2), 42-53.
  • Ohlar, J. B. (2010). Digital community digital citizen. California: Corwin.
  • Parker, J. K. (2010). Teaching tech-savvy kids: bringing digital media ınto the classroom. London: Sage.
  • Poore, M. (2013). Using social media in the classroom: a best practice guide. London: Sage.
  • Rankin, J. G. (2018). Sharing your education expertise with the world. London: Routledge.
  • Rusli, E. M. (9 Nisan 2012). Facebook buys instagram for $1 billion. New York Times, https://dealbook.nytimes.com/2012/04/09/facebook-buys-instagram-for-1-billion/
  • Seemiller, C. ve Grace, M. (2018). Generation z: a century in the making. London: routledge.
  • Sturgeon, C. ve Walker, C. (2009, Mart). Faculty on Facebook: confirm or deny? 14th Annual Instructional Technology Conference’da sunulan bildiri. Middle Tennessee State University, Murfreesboro: TN.
  • Sumpter, D. (2018). Outnumbered: from facebook and google to fake news and filterbubbles. London: Bloomsbury Sigma.
  • Şahin, Ç. (2015). Gelişimsel araştırma. M. Metin, (Ed.), Kuramdan uygulamaya eğitimde bilimsel araştırma içinde (313-336). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Valkenburg, P. ve Peter, J. (2011). Online communication among adolescents: an integrated model of its attraction, opportunities, and risks. Journal of Adolescent Health, 48(2), 121-127.
  • Williamson, R. ve Johnston, H. (2013). The school leader's guide to social media. London: Routledge.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2006). Sosyal bilimlerden nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-5606
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kalem Vakfı Okulları
Sayıdaki Diğer Makaleler

İngilizce Derslerinde Hazırlanan Portfolyoları Değerlendirme: Bir Dereceli Puanlama Anahtarı (Rubrik) Geliştirme Çalışması

Emine AKKAŞ BAYSAL , Gürbüz OCAK

Mikroskobik Canlılar Konusunda Model Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının Öğrencilerin Zihinsel Model Gelişimine Etkisi

Hafife BOZDEMİR YÜZBAŞIOĞLU, Rabia SARIKAYA

UNESCO ve Dünya Bankası Küresel Eğitim Politikaları: Bir Karşılaştırma Çalışması

Melih SEVER

Psikosentez Kuramı - Roberto Assagioli

Aydın SÖYLEMEZ, Mehmet KAYA

Öğrencilerin, Aileden Edindikleri Tarih Bilgisine Yönelik Düşünceleri (Amasya Örneği)

Ramazan KAYA, Hasan GÜNAL, Derya EKİZ GÜNAL

Zihin Yetersizliği Olan Öğrencilere Yemek Pişirme Becerilerinin Öğretiminde Kendine Yönerge Verme Öğretme Stratejileri ile Resimli İpuçlarının Etkililiği

Deniz DAĞSEVEN EMECEN, Necdet KARASU, Çığıl AYKUT, Eylem DAYI

Ortaöğretim Kurumlarında Görev Yapan Öğretmenlerin Affedicilik Algıları ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki

Gökhan KAHVECİ, Selda KOTBAŞ, Tuğba AVCI

48-72 Aylık Çocuklara Yönelik Denham Duygu Anlama Testinin Geçerlik Güvenirlik Çalışması

Elif YILMAZ, Kezban TEPELİ, Gülçin GÜVEN

The Effects of Picture Cues and Self-Instruction in Teaching Cooking Skills to Children with Intellectual Disabilities

Deniz DAĞSEVEN EMECEN, Çığıl AYKUT, Necdet KARASU, Eylem DAYI

İdeal Müdür Niteliklerine İlişkin Bilişsel Yapılar: Repertory Grid Tekniğine Dayalı Bir Çalışma

Selahattin TURAN, Fatih BEKTAŞ