8. Sınıf Öğrencilerinin Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) Sınavına İlişkin Algılarının Metaforlar Aracılığıyla İncelenmesi

8. sınıfta yapılan TEOG sınavı, Türk Millî Eğitim Sistemi'nde birçok öğrencinin akademik yaşamına nasıl devam edeceğini belirleyen ve öğrencilerin hayatlarında önemli bir yere sâhip olan ilk karşılaştıkları merkezî sınavdır. Öğrencilerin TEOG sınavını ne şekilde algıladıkları hem kaygı durumlarını hem de motivasyon düzeylerini ortaya koymada ve etkili biçimde rehberlik hizmetlerini yürütmede önemli bir veri kaynağıdır. Bu araştırmanın temel amacı 8. sınıf öğrencilerinin TEOG sınavına yönelik algılarının metaforlar aracılığıyla incelenmesidir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar il merkezi, ilçeleri ve köylerinde yer alan sekiz devlet ortaokulunun 8. sınıfına devam etmekte olan 267 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin TEOG sınavına yönelik metaforlarını belirleme aracı kullanılmıştır. Toplanan veriler içerik analiz tekniği ile analiz edilip yorumlanmıştır. Altı farklı kategoride toplam 240 geçerli metafor geliştirilmiştir. Bu kategoriler zorlanma, önem, hedef, beklenti, emek, memnuniyet şeklindedir. Öğrencilerin metaforlarının gerekçelerine ilişkin olarak yazdıkları cümlelerden yapılan doğrudan alıntılar ile bulgular desteklenmiştir. Araştırma sonucunda il ve ilçe merkezinde eğitim gören öğrencilerin genel olarak TEOG sınavı nedeniyle stres, kaygı ve korku yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Köy ve kasabada eğitim gören öğrenciler için ise TEOG sınavının önemli olduğu ve ortaöğretim kurumlarında daha iyi bir eğitim görme ve iyi bir gelecek sağlama adına bir araç veya aşama olarak görüldüğü sonucuna ulaşılmıştır

Analysing the Perceptions of 8th Graders on Examination for the Transition from Secondary to High School Education (TEOG) Through Metaphors

TEOG is a central examination administered to 8th graders in Turkey. The primary purpose of this study was to analyze the perceptions of 8thgraders on TEOG exam through metaphors. This qualitative study was designed based on phenomenological approach. The study group was comprised of 267, 8th graders enrolled at the state schools of Afyonkarahisar city center, towns and villages. In the current study, the content analysis was conducted to analyze the data. Following the exclusion process, the metaphor analyses resulted in six categories within the scope of the study. These categories were as follows: endeavor, challenges, expectations, significance, objective, and satisfaction. The students used the most of the metaphors in the category of challenges. These results indicated that TEOG exam creates stress and fear for the secondary school students, and the students have anxiety due to TEOG exam. The metaphors of the students in villages differ from the students in towns and city centers

___

Alyaprak, İ. (2006). Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerde sınav kaygısını etkileyen faktörlerin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Birinci, D. K. (2014). Merkezi sistem ortak sınavlarında ilk deneyim: Matematik dersi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3(2), 8-16.

Çelik, Z. (2011). Ortaöğretime geçiş sistemi ve meşruiyet kaynakları. M. Orçan, (Ed.), 21. yüzyılda Türkiye’nin eğitim ve bilim politikaları sempozyumu içinde (53-61). Ankara: Eğitim-Bir-Sen.

Çepni, S., Özsevgeç, T. ve Gökdere, M. (2003). Bilişsel gelişim ve formal operasyon dönem özelliklerine göre ÖSS fizik ve lise fizik sorularının incelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, 157, 30-39.

Çepni, S. ve Çil, E. (2010). Yeni fen ve teknoloji programları (4-8): Planlama, uygulama ve SBS ile ilişkilendirme. Ankara: PegemA Yayıncılık. Demirel, Ö. (2006). Öğretimde planlama ve değerlendirme öğretme sanatı. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Güveli, E., İpek A. S., Atasoy E. ve Güveli, H. (2011). Sınıf öğretmeni adaylarının matematik kavramına yönelik metafor algıları. Turkish Journal of Computer and Mathematics Education, 2(2), 140-159.

Howell, A. (2012, Aralık). The silent voice in the NAPLAN debate. Exploring children’s lived experiences of the tests. Uluslararası AARE APERA konferansında sunulan bildiri, Sydney, Avustralya.

İlter, İ. (2015). Primary school teacher candidates’ metaphorical perceptions related to multigrade classes concept. Elementary Education Online, 14(4), 1450-1468.

İnanç, B., Y. ve Hanımoğlu, E. (2011). Seviye belirleme sınavına girecek olan ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinde sınav kaygısı, mükemmeliyetçilik ve anne-baba tutumu arasındaki ilişkinin incelenmesi. Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(1), 351-366.

İzgi, Ü. ve Gücüm, B. (2012). Fen eğitiminde portfolyo değerlendirme kullanımının sınav kaygısı ve öğrenmenin kalıcılığı üzerine etkisi. Eğitim ve Bilim, 37(164), 71-79.

Jones, M. G., Jones, B. D., Hardin, B., Chapman, L., Yarbrough, T. ve Davis, M. (1999). Impact of high-stakes testing on teachers and students in North Carolina. Phi Delta Kappan, 81, 199-203.

Kaşıkçı, Y. (2015). İkinci dönem TEOG sınavı fen ve teknoloji sorularının bazı kriterlere göre değerlendirilmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(1), 225-232.

Kaşıkçı, Y., Bolat, A., Değirmenci, S. ve Karamustafaoğlu, S. (2015). İkinci dönem TEOG sınavı fen ve teknoloji sorularının bazı kriterlere göre değerlendirilmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(1), 225-232.

Kayapınar, E. (2006). Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı (OKS)’na hazırlanan ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin kaygı düzeylerinin incelenmesi (Afyonkarahisar ili örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Koğar, E., Y. ve Aygün, B. (2015). Temel eğitimden orta öğretime geçiş sınavı (TEOG)’nın matematik temel alanına ait testlerin kapsam geçerliğinin incelenmesi. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 5(5), 667-680.

Koç, N. (2007). Öğretim sürecinde ölçme ve değerlendirme: Temel ilkeler. İlköğretmen Eğitimci Dergisi, 8, 23-27.

Kutlu, Ö. ve Karakaya, İ. (2007). Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavında kullanılan testlerin faktör yapılarının belirlenmesine ilişkin bir araştırma örneği. İlköğretim Online Dergisi, 6(3), 397-410, http://ilkogretim-online.org.tr.

Küçük, P. D. (2010). Müzik öğretmeni adaylarının sınav kaygısı, benlik saygısı ve çalgı başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3), 37-50.

Mayer, D. P. (2008). Overcoming school anxiety: How to help your child deal with separation, tests, homework, bullies, math phobia, and other worries. American Management Association: New York.

MEB. (1998). Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı kılavuzu (OKS). Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.

MEB. (2003). Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı kılavuzu (OKS) ve özel okullar sınavı (ÖOS) tanıtım kitapçığı. Ankara: Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK), Ölçme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı.

MEB. (2005). Orta öğretim kurumlarına öğrenci seçme sınavı başvuru formu. http://yegitek.meb.gov.tr/Sinavlar/Klavuz/2005/2005OKSekilavuz.pdf.

MEB. (2008). 64 soruda ortaöğretime geçiş sistemi ve seviye belirleme sınavı örnek sorular. Eğitimi Araştırma Geliştirme Dairesi (EARGED), Ankara: MEB yayınları.

MEB. (2013). 2013-2014 eğitim-öğretim yılı orta öğretime geçiş ortak sınavları e-Kılavuzu.

http://www.meb.gov.tr/sinavlar/Dokumanlar/2013/kilavuz/2013_OGE S_Klvz.pdf.

Miles, M. B. and Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis: an expanded sourcebook. (2. baskı). Calif.: SAGE Publications. NAPLAN. (2014).

http://www.vcaa.vic.edu.au/Documents/naplan/parentreport/turkish-na planparentinfo.pdf.

Ocak, G., Akgül, A. ve Yıldız, S. Ş. (2010). İlköğretim öğrencilerinin ortaöğretime geçiş sistemine (OGES) yönelik görüşleri (Afyonkarahisar Örneği). Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 37-55.

Ocak, G. ve Gündüz, M. (2006). Eğitim fakültesini yeni kazanan öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine giriş dersini almadan önce ve aldıktan sonra öğretmenlik mesleği hakkındaki metaforlarının karşılaştırılması. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 293-309.

Oğuz, A. (2005). Öğretmen eğitim programlarında metafor kullanma. H. Kıran, (Ed.), XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi. Pamukkale Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Denizli, 582-588.

Patton, M. Q. (2002). Qualitative evaluation and research methods (3. baskı). Thousand Oaks, CA: Sage Publications, Inc.

Subramaniam, M., Verma, S., Cheok, C., Lee, I., Wong, J. ve Chong, S., A. (2012). Prevalence and correlates of psychotic symptoms among Asian males. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol, 47, 137-144.

Sarıer, Y. (2010). Ortaöğretime giriş sınavları (OKS-SBS) ve PISA sonuçları ışığında eğitimde fırsat eşitliğinin değerlendirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3), 107-129.

Semerci, Ç. (2007). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. E. Karip, (Ed.), Ölçme ve değerlendirme içinde (1-15). Ankara: PegemA Yayınları.

Senemoğlu, N. (2005). Gelişim öğrenme ve öğretim kuramdan uygulamaya. Ankara: Gazi Kitabevi.

Şahin, B. (2013). Öğretmen adaylarının matematik öğretmeni, matematik ve matematik dersi kavramlarına ilişkin sahip oldukları metaforik algılar. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 313-321.

Thompson, G. (2012). Effects of NAPLAN: Executive summary. Western Australia: Murdoch University.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2011). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayınları.
Kalem Uluslararası Eğitim ve İnsan Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-5606
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Kalem Vakfı Okulları