Ülkemizin Farkli Bölgelerinden Toplanan Bakla (Vicia faba L.) Yerel Populasyonlarinin Agronomik ve Morfolojik Karekterizasyonu

Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas Meslek Yüksekokulu, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Araştırma Deneme Alanında 2015 – 2016 yetiştirme sezonunda yürütülen bu araştırmada; ülkemizin farklı yörelerinden toplanmış olan toplam 396 adet yerel bakla populasyonu ile 3 ticari çeşit morfolojik ve agronomik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada, çıkış süresi, çiçeklenmeye kadar geçen süre, olgunlaşma süresi, bakla uzunluğu, bitki boyu, pigment oluşumu, yaprakçık büyüklüğü, tane verimi, biyolojik verim ve 100 tane ağırlığı gibi agronomik ve morfolojik özellikler incelenmiştir. Bakla yerel populasyonları arasında, incelenen bitkisel karakterler yönünden önemli varyasyonlar oluştuğu, ana bileşen analizine; göre ilk 6 ana bileşenin toplam varyansın % 70.02’sini oluşturduğu saptanmıştır.  Ana bileşenlerin daha çok bitkide bakla sayısı, bitkide bakla ağırlığı, bitkide tane sayısı ve biyolojik verim ile pozitif ilişkili, ikinci ana bileşenin bitki boyu, ilk bakla yüksekliği ve bitkide dal sayısı ile pozitif ilişkili, bakla uzunluğu, bitkide bakla sayısı, bitkide tane ağırlığı, bitkide tane sayısı ve bitki başına tane verimi ile negatif ilişkili, üçüncü ana bileşenin ise bakla uzunluğu, ilk bakla yüksekliği ve tane verimi ile pozitif ilişkili, bitkide bakla sayısı, biyolojik verim ve bitkide dal sayısı ile negatif ilişkili olduğu saptanmıştır.

___

  • Alghamdi SSA, Al-Faifi HM, Migdadi MA, Khan EH, EL-Harty, Ammar MH 2012. Molecular diversity assessment using sequence related amplified polymorphism (SRAP) markers in Vicia faba L. Int. J. Mol. Sci.13: 16457-16471.
  • Anonim 2004. 2003 Yılı Milli Çeşit Listesi. http://www.tagem.gov.tr/yeni%20web/haber %20makale.htm
  • Bond DA 1976. "Field bean, Vicia faba". In: Simmonds, N. W. (eds.), Evolution of Crop Plants. Longman, London, UK, 179-182.
  • Dita MA, Rispail N, Prats E, Rubiales D, Singh KB 2006. "Biotechnology approaches to overcome biotic and abiotic stress constraints in legumes", Euphytica 147: 1–24.
  • Ellwood SR, Phan HTT, Jordan M, Hane J, Torres AM, Avila CM, Cruz-Izquierdo S, Oliver RP 2008. "Construction of a comparative genetic map in faba bean (Vicia faba L.); conservation of genome structure with Lens culinaris", BMC Genomics, 9,380.
  • FAO 2015. www.fao.org
  • Gasim S, Abel S, Link W 2004. "Extent, Variation and Breeding İmpact of Natural Cross-fertilization in German Winter Faba Beans Using Hilum Colour as Marker", Euphytica, 136, 193-200.
  • Hanelt P, Mettin D 1989. "Biosystematics of the genus Vicia L. (Leguminosae)". Annu. Rev. Ecol. Syst. 20:199–223.
  • Hanelt P, Shafer H, Schultze-Motel J 1972. "Die Stellung von Vicia faba L. in der Gattung Vicia L. und Betrachtungen zur dieser Kulturart", Kulturpflanze, 20, 263–275.
  • Johnston JS, Bennett MD, Rayburn AL, Galbraith DW, Price HJ 1999. "Reference standards for determination of DNA content of plant nuclei", Am. J. Bot. 86, 609–613.
  • Ladizinsky G. 1975. "On the origin of the broad bean Vicia faba L", Israel J. Bot., 24, 80–88.
  • Link W, Ederer W, Metz P, Buiel H, Melchinger AE 1994a. "Genotypic and environmental variation for degree of crossfertilization in faba bean", Crop Sci, 34, 960–964.
  • Torres AM, Roman B, Avila CM, Satovic Z, Rubiales D, Sillero JC, Cubero JI, Moreno MT 2006. "Faba bean Breeding for Resistance Against Biotic Stresses: Towards Application of Marker Technology", Euphytica. 147, 67-80.
  • Vavilov N 1926. "Studies on the origin of cultivated plants", Bull. Appl. Bot. Plant Breed., 16(2), 1-248.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Patateste (Solanum tuberosum L.) Demir Gübrelemesinin Bitki Gelişimi ve Yumru Verimi Üzerine Etkileri

Merve DEMİR, Sevgi ÇALIŞKAN

Farklı Gama Işını Dozlarının İpek 607 Pamuk (Gossypium hirsutum L.) çeşidinin M4 Popülasyonundaki Etkilerinin Belirlenmesi

Mehmet ÇOBAN, Süleyman ÇİÇEK, Levent YAZICI

Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi

Uğur BAŞARAN, Erdem GÜLÜMSER, Medine ÇOPUR DOĞRUSÖZ, Hanife MUT, Ayşenur ŞAHİN

Orta Anadolu Bölgesi Kuru Koşullarında Buğday Tabanlı Üretimde Doğrudan Ekim

İrfan GÜLTEKİN, Fevzi PARTİGÖÇ, Serpil GÜLTEKİN, Yasin KAYA, Rifat Zafer ARISOY, Alper TANER

İskenderiye Üçgülü (Trifolium alexandrinum L.) Islah Çalışmaları

Celal YÜCEL, Mustafa AVCI, İlker İNAL, Murat Reis AKKAYA

Farklı Azot Dozlarının Bermuda Çimi (Cynodon sp.)’nin Gelişimi ve Çim Kalitesi Üzerine Etkileri

Uğur BİLGİLİ, Sinem ZERE, Fikret YÖNTER

Trakya Bölgesi Koşullarında Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi

Hazım Serkan TENEKECİER, Adnan ORAK, Mehmet Ali GÜRBÜZ, Mithat Gür ÇUBUK

Kahramanmaraş Koşullarına Uygun Silajlık Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinin Belirlenmesi

Mehmet Fatih YILMAZ, Nedim ACAR, Rukiye KARA

Bazı Haşhaş (Papaver somniferum L.) Çeşit ve Genotiplerinin Alkaloid ve Yağ Oranlarının Belirlenmesi

Levent YAZICI, Güngör YILMAZ, Sezai GÖKALP

Iğdır Ekolojik Şartlarında Bazı Macar Fiğ (Vicia pannonica Crantz) Çeşitlerinin Verim ve Verim Komponentlerinin Belirlenmesi

Fikret BUDAK