Farklı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Hamur Olum Döneminde Silaj ve Tane Özelliklerinin Belirlenmesi

Bu araştırma 9 farklı silajlık mısır çeşidinin (Cadız, Colonia, SY Lucrosa, Truva, BC 682, OSSK 596, DS 0224, Arifiye ve Sakarya) bazı silaj ve tane özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında yürütülmüştür. Silaj ve tane özellikleri bitkilerin hamur olum döneminde incelenmiştir. Bu dönemde alınan bitkiler 2 cm boyutunda parçacıklara ayrılmış ve 2’şer litrelik plastik kaplarda 25±2 oC sıcaklıkta 75 gün süre ile silolanmıştır. Daha sonra silaj örnekleri 60 oC’de sabit ağırlığa gelinceye kadar kurutulmuş ve öğütülerek analize hazır hale getirilmiştir. Tane özellikleri için hamur olum döneminde alınan koçanlar 60 oC’de kurutularak, harmanlanmış ve öğütülerek analizi yapılmıştır. Silaj örneklerinde kuru madde oranı, ham protein oranı, ADF, NDF, K, P, Ca ve Mg içerikleri, tanede ise ham protein kül oranı ile nişasta ve yağ içerikleri belirlenmiştir. Birleştirilmiş yıllara göre; silaj örneklerinde kuru madde, ADF ve NDF oranları sırasıyla % 28.36 - 34.58, % 31.30 - 37.47 ve % 50.53 - 60.40, tanede ise nişasta, yağ ve kül oranı sırasıyla % 60.88 - 68.71, % 4.48 - 5.32 ve % 2.10 - 2.51 arasında değişmiştir. En yüksek ham protein oranı silajda % 9.09 ile SY Lucrosa, tanede % 11.36 ile Arifiye çeşidinde belirlenmiştir. Bununla birlikte silaj ve tane özellikleri arasındaki korelasyon da incelenmiş ve silajın kimyasal özellikleri ile tanenin içeriği arasında değişen oranlarda ilişki olduğu tespit edilmiştir.

___

  • Acuna ML, Savin R, Curá JA, Slafer GA (2005). Grain protein quality in response to changes in pre-anthesis duration in wheats released in 1940, 1964 and 1994. J. Agron. Crop Sci. 191: 226-232.
  • Alçiçek A, Kılıç A. Ayhan V, Özdoğan M (2010). Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak, Ankara.
  • Arslan N, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S (2016). Mısır ile soyanın farklı oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen silajlarda besin değerinin belirlenmesi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31.
  • Arslan N, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S (2017). Mısır (Zea mays L.) ile Leucaena leucocephala L. Bitkisinin Karıştırılmasıyla Hazırlanan Silajların Besin Değerinin Belirlenmesi. Ege Üniv. Ziraat Fak. Dergisi, 54(1):101-106
  • Deniz S, Nursoy H, Yımaz İ, Karslı MA (2001). Vejetasyonun farklı devrelerinde hasat edilmenin bazı mısır varyetelerinde besin madde içeriği ve silaj kalitesi ile sindirilebilir kuru madde miktarına etkisi. Veteriner Bilimleri Dergisi, 17(3): 43-49.
  • Feil B (1997). The inverse yield-protein relationship in cereals, possibilities and limitations for genetically improving the grain protein yield. Trends Agron.1:103-119.
  • Hill JH (1993). How a Corn Plant Develops. Special Reports No:48, Iowa State University of Science and Techonology Cooperative Extension Service, Ames, Iowa.
  • Keleş G, Çıbık, M (2014). Mısır silajının besin ve besleme değerini etkileyen faktörler. Hayvansal Üretim 55(2): 27-37.
  • Kantarcı D, Pazır F, İştipliler D, Tosun M, Tonk, FA (2016). Tatlı Mısırın Kalite Kriterlerine Göre Optimum Hasat Zamanının Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25 (Özel sayı-1):70-73
  • Kaya Ö, Polat C (2010). Tekirdağ İli Koşullarında I. ve II. Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Mısır Çeşitlerinin Silaj Fermantasyon Özellikleri ve Yem Değerinin Belirlenmesi. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty, 7(3): 129-136.
  • Kırtok Y (1998). Mısır Üretimi ve Kullanımı, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği Yayınları, Ankara.
  • Kidambi SP, Matches AG and Gricgs TC 1989. Variability for Ca, Mg, K, Cu, Zn, and K/(Ca +Mg) ratio among 3 wheat grasses and sainfoin on the southern high plains. Journal of Range Management, 42: 316-322.
  • Kün E (1985). Sıcak İklim Tahılları. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları 953, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara 317.
  • Meeske R, Basson HM, Pienaa JP and Cruywagen CW (2000). A comparison of the yield, nutritonal value and predicted production potentiel of different maize hybrids for silage production. South African Journal of Animal Science, 30(1):18-21.
  • Özata E, Öz A, Kapar H (2012). Silajlık hibrit mısır çeşit adaylarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 5(1): 37-41.
  • Yaylak E, Alçiçek A (2003). Sığır besiciliğinde ucuz bir kaba yem kaynağı: Mısır Silajı. Hayvansal Üretim Dergisi 44 (2), 29-36.
  • Yıldırım A (2004). Çukurova Bölgesinde Farklı Lokasyonlarında Yetiştirilen Sekiz Mısır (Zea mays L.) Çeşidinin Verim Ve Kalite Unsurlarının Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri ABD, Doktora Tezi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Eğim Derecelerindeki Korunan Ve Otlatılan Meralarda Bazı Islah Metotlarının Bitki Örtüsü Üzerine Etkileri

Canan ŞEN, Soner GÜNAY, Cengiz KURT, Yahya Tuncay TUNA

Trakya Bölgesi Koşullarında Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi

Hazım Serkan TENEKECİER, Adnan ORAK, Mehmet Ali GÜRBÜZ, Mithat Gür ÇUBUK

Su Stresine Toleranslı Yer fıstığı (Arachis hypogaea) Hatlarının Belirlenmesi

Ali Beyhan UÇAK, A.Nuran ÇİL, Mehmet Durak TÜYSÜZ, Hayri ŞAHİN, Ekin ŞARLI

Farklı Hayvansal Gübrelerinin Safran (Crocus sativus L.) Bitkisinin Gelişimine ve Bazı Özelliklerine Etkisinin Belirlenmesi

Mehmet Uğur YILDIRIM, Mortaza HAJYAZADEH, Gözde KÜÇÜK, Ercüment O. SARIHAN

Bazı Aspir (Carthamus tinctorius L.) Hatlarının Ham Yağ Oranları ve Yağ Asidi Kompozisyonunun Belirlenmesi

Orhan KURT, Nurya ÇELİK, Merve GÖRE, M.Safa HACIKAMİLOĞLU, Tuba ÖZYILMAZ, A. Anıl ŞENEL

İklim Değişikliği Nedeniyle Artan Kuraklığın Ayçiçeği ve Pamuk Verimi Üzerine Etkileri

Hüdaverdi GÜRKAN, Nilgün BAYRAKTAR, Hüseyin BULUT

Farklı Çevrelerde Yetiştirilen Silajlık Mısır Çeşitlerinin Kuru Ot Verimi İle Bazı Kalite Özellikleri Arasındaki İlişkilerinin Çeşit Özellik Biplot Analizi İle Değerlendirilmesi

Kağan KÖKTEN, Mahmut KAPLAN, Mevlüt AKÇURA

Depolama Sıcaklığı ve Ambalaj Materyallerinin Anason (Pimpinella anisum L.) ve Rezene (Foeniculum vulgare Mill.) Meyvelerinde Uçucu Yağ Oranı ve Bileşenleri Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Tahsin KARADOĞAN, Arif ŞANLI, Şerife ARMAĞAN

Çukurova Koşullarinda Nohut (Cicer arietinum L.) Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri ve Kalite Değerleri

Dürdane MART, Meltem TÜRKERİ, Derya YÜCEL

Siirt Koşullarında Kişniş Genotiplerinin Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Gülen ÖZYAZICI