Kahramanmaraş Koşullarına Uygun Silajlık Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinin Belirlenmesi

Bu araştırma, Kahramanmaraş koşullarına uygun ve yüksek verimli silajlık mısır çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında, 2014-2015 yıllarında 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Mısır ıslah projesi yapan tarımsal araştırma enstitülerinin kendi hatlarıyla elde ettiği melez (ADA) veya ortak melez (SASA) 5 adet F1 hibrid mısır genotipi ve 4 kontrol çeşidi ile tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak deneme kurulmuştur. Araştırmada incelenen özellikler; tepe püskülü gösterme süresi, bitki boyu, koçan/bitki oranı, yaprak/sap oranı, yeşil bitki verimidir. Yeşil bitki verimi bakımından genotip ortalamaları arasındaki farklılık önemli bulunmuş ve iki yılın ortalamasına göre sırasıyla Burak (8269 kg da-1), SASA 5 (7860 kg da-1), P.31Y43 (7596 kg da-1) en yüksek yeşil bitki verimlerine sahip olmuşlardır.

___

  • Açıkgöz, E. 1995. Yem Bitkileri (II. Baskı). Uludağ Üniversitesi Yayınları No: 7-025-0210, Bursa.
  • Açıkgöz, E. 2001. Yem Bitkileri. 3. Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No. 182. VIP A.Ş. Yayın No:58, 584 s, Bursa.
  • Açikgöz, E., Turgut, İ. ve Filya, İ. 2002. Silaj Bitkileri Yetiştirme ve Silaj Yapımı. 86 s. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti., ISBN 975-8377-19-1.
  • Anonim, 2010. Tarımsal Değerleri Ölçme Denemeleri Teknik Talimatı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, Ankara.
  • Bahtiyarca, Y., Çufadar, Y. 2003. Konya İli Yem Bitkileri Üretimi. Ulusal I. Konya Ekonomisi Sempozyumu, s. 401-409, Konya.
  • Balmuk, Y. 2012. Konya Yunak Koşullarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Silajlık Mısır Çeşitlerinin Verim ve Verim Özelliklerinin Belirlenmesi. G.O.P.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat, Yüksek Lisans Tezi.
  • Cummins, D.G. 1970. Quality and Yield of Corn Plants and Components Parts When Harvested for Silage at Different Maturity Stages. Agron J., 62: 781-784. Erdal, İ., Pamukçu, M., Ekiz, H., Soysal, M., Savur, O. ve Toros, A. 2009. Bazı Silajlık Mısır Çeşit Adaylarının Silajlık Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. A.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 22(1): 75-81, Antalya.
  • Han, E. 2016. Bazı Mısır Çeşitlerinin Dane Verimleri ile Silaj ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü, Ordu, Yüksek Lisans Tezi. Heath, M.E., Bornes, R.F. and Metcalfe, D.S. 1985. Forages. Iowa State Univ. Press. Forth ed., Ames, Iowa, USA.
  • Kabakci, S. 2014. Iğdır Ekolojik Şartlarına Uygun Silajlık Mısır Çeşitlerinin Belirlenmesi. I.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Iğdır, Yüksek Lisans Tezi.
  • Kapar, H. ve Öz, A. 2006. Bazı Mısır Çeşitlerinin Orta Karadeniz Bölgesi’nde Performanslarının Belirlenmesi, Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(2): 147-153.
  • Kılıç, A. 1997. Türkiye’de Kaba Yem Üretim Ve Yeterlilik Düzeyi, Türkiye 1. Silaj Kongresi, Bursa, s. 11-18.
  • Konuşkan, Ö. 2000. Hatay Koşullarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Melez Mısır Çeşitlerinde Bitki Sıklığının Verim ve Verimle İlişkili Özelliklere Etkisi. M.K. Üniv. Hatay, Yüksek Lisans Tezi, 189s.
  • Kuşaksiz, T. 2011. Manisa Ekolojik Koşullarında Ana Ürün Silajlık Olarak Uygun Mısır Çeşitlerinin Belirlenmesi. Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi s. 529-532, Bursa.
  • Kün, E. ve Emeklier, Y. 1987. İklim Faktörleri Bakımından Türkiye’de mısır üretiminin geliştirilmesi. Problemler ve Çözüm Yollar Sempozyumu, s. 1-9,Ankara. Orak, A. ve İptaş, S. 1999. Silo Yem Bitkileri ve Silaj. Çayır Mera Amenajmanı ve Islahı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. s. 49-69. Ankara.
  • Öner, F., Aydin, İ., Sezer, İ., Gülümser, A., Özata, E. ve Algan, D. 2011. Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinde Verim Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye 9. Tarla Bitkileri Kongresi s. 465-468, Bursa.
  • Schmid, Ar., Goodrich, R.D., Jordan, R.M., Marten, G.C., Meiske, Jc., 1976. Relationships among Agronomic Characteristic of Corn and Sorghum Cultivars and Silage Quality Agron J., 68: 403-405.
  • Yilmaz, İ. 1999. Van Koşullarında Silajlık Mısır Yetiştirme Olanakları Üzerine Bir Araştırma. GAP I. Tarım Kongresi, 26-28 Mayıs 1999, s. 703-710, Şanlıurfa.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniv.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Konya Şartlarında Seleksiyon ile Geliştirilen Aspir Hatlarının Verim ve Verim unsurları Bakımından Değerlendirilmesi

Hasan KOÇ, Ahmet GÜNEŞ, Seydi AYDOĞAN

Farklı Azot Dozlarının Bermuda Çimi (Cynodon sp.)’nin Gelişimi ve Çim Kalitesi Üzerine Etkileri

Uğur BİLGİLİ, Sinem ZERE, Fikret YÖNTER

Bazı Çeltik Çeşitlerinde Fideleme ve Serpme Ekim Yöntemlerinin Karşılaştırılması

İsmail SEZER, Hamdi Sefa ŞENOCAK, Hasan AKAY

Farklı Gama Işını Dozlarının Macar Fiği Çeşitlerindeki Bazı Kantitatif Özelliklere Etkisi

Berna EFE, Sabahaddin ÜNAL

Koruma ve Farklı Yöntemlerle Islah Uygulamalarının Meraların Bitki Örtüsü ve Toprak Tohum Stoklarına Etkileri

Ece COŞKUN, Fırat ALATÜRK, Ahmet GÖKKUŞ, Selçuk BİRER

Gözlü ve Altınova Tarım İşletmelerinde Islah Edilen Korunga Çeşitlerinin Verim ve Bazı Tarımsal Özellikleri Üzerine Ön Araştırmalar

Ali KOÇ, Hakkı AKDENİZ

Trakya Bölgesi Koşullarında Mürdümük (Lathyrus sativus L.) Çeşitlerinin Performanslarının Belirlenmesi

Hazım Serkan TENEKECİER, Adnan ORAK, Mehmet Ali GÜRBÜZ, Mithat Gür ÇUBUK

Eskişehir Ekolojik Koşullarında Bazı Arpa Hat ve Çeşitlerinin Verim ve Verim Öğeleri Üzerine Bir Araştırma

Soner YÜKSEL, Saime ÜNVER İKİNCİKARAKAYA, A.cevat SÖNMEZ, Savaş BELEN, Yılmaz YILDIRIM

Dünya ve Türkiye’de Yağlı Tohum ve Ham Yağ Üretimine Bir Bakış

Bihter ONAT, Halis ARIOĞLU, Leyla GÜLLÜOĞLU, Cemal KURT, Halil BAKAL

Siirt Koşullarında Kişniş Genotiplerinin Bazı Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi

Gülen ÖZYAZICI