Yitirilen Bir Servet: Tiftik Keçisi

Anadolu’daki geçmişi çok eskiye dayanan tiftik keçisi, başka ülkelerde de yetiştirilene kadar yüzyıllarca sadece Orta Anadolu’da, özellikle de Ankara ve çevresindeki illerde yetiştirilmiştir. Tiftik keçisinden elde edilen tiftik üretimi de yalnızca bu bölgede yapılmıştır. Ankara Sancağında 1905 yılı sayımında, yaklaşık 1 milyon beş yüz bin baş tiftik keçisi bulunduğu bildirilmiştir. Bu keçilerden elde edilen tiftik “Ankara sofu, çorap, boyun atkısı ve başörtüsü” gibi ürünlerin işlenmesinde kullanılmış ve tiftik sanayii, 16-18. yüzyılları kapsayan dönemde Ankara halkına geniş iş olanakları ve gelir sağlamıştır. Bu araştırma, 1800-1918 yılları arasında tiftik keçisi ihracatı ve tiftik ticaretine ilişkin arşiv kayıtlarının saptanması ve sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Konuya ilişkin belgeler Ankara, İstanbul, Konya ve Manisa’da bulunan arşivlerde yapılan araştırmalar sonucu elde edilmiştir. Tiftik keçisinin, 19. yüzyılın ortalarından itibaren çeşitli yollarla ülke dışına çıkarılan damızlıklarla, diğer ülkelerde de yetiştirilmeye başlanması, tiftik ticaretindeki ekonomik kaybın gerek halk ve gerekse Osmanlı yönetimi tarafından yoğun biçimde hissedilmesine neden olmuştur. Tiftiğin okkası 19. yüzyılın sonlarına doğru 50 kuruştan 10 kuruşa kadar gerilemiştir. Bu durum, tiftik keçisi dış satımının çeşitli dönemlerde yasaklanmasına, yıllar süren yazışmalar ve çabaların ardından 1918 yılında “Damızlık Tiftik Keçilerinin Harice Men’i İhraç ve Teksiri Adadı Hakkında Kanunu”nun kabul edilmesine yol açmıştır. Sonuç olarak, tiftik keçisi yetiştiriciliğinin canlandırılması için geç de olsa alınan önlemlere rağmen, beş yüz yıl boyunca Anadolu topraklarında yetiştirilen önemli bir ticaret tekeli yitirilmiş

A Lost Wealth: Angora Goat

The Angora goat, which has a history deeply rooted in Anatolia, has been raised for centuries exclusively in the middle regions of Anatolia, especially in Ankara and the surrounding cities. The mohair that is produced from the Angora goat, too, has only been produced in this region. It has reported that there were approximately 1.500.000 Angora goats in the Ankara district in 1905 census. The mohair obtained from these goats was used to process Ankara cloth, socks, neck scarves and head scarves, and in the period between the 16th and 18th centuries, the mohair industry provided a wide range of jobs and income to the people of Ankara. This research was carried out in order to determine the records of Angora goats and mohair trade and to evaluate the results between 1800 and 1918. Related documents were obtained from the archives in Ankara, İstanbul, Konya and Manisa. With the expulsion of angora goat breeding to other countries starting from the middle of the 19th century in diffrent ways, the economic loss in mohair trade has been felt intensely by both the people and the Ottoman administration. By the end of the 19th century, the okka of mohair fell from 50 kuruş to 10 kuruş. In this case, the prohibition of the export of Angora goat in various periods; and after many years of correspondence and effrts, in 1918, the Law on the “Prevention of the sale of breeding Angora goats abroad and its improvement” was adopted. As a result, despite the late preventions to revitalize the cultivation of Angora goats, an important source of trade for five hundred years in Anatolia has been lost.

___

  • 1. Palaz Erdemir H: Antikçağ Anadolu ekonomik hayatında kadın emeği ve dokuma. In, Gökçek LG, Yıldırım E, Pekşen O (Eds): Anadolu’nun Eski Çağlarında Iktisadi ve Zirai Hayat. 571-573, Değişim Yayınları, İstanbul, 2018.
  • 2. Batu S: Ankara keçisinin tarihi ve menşei hakkında bir tetkik. Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Yayını, 6-13, Ankara, 1940.
  • 3. Bozkurt T: Seyahatnamelerde Beypazarı. Tarih Peşinde-Uluslararası Tarih ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8, 258-291, 2012.
  • 4. Dölen E: Tekstil tarihi: Dünya’da ve Türkiye’de tekstil teknolojisinin ve sanayinin tarihsel gelişimi. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Yayınları, 71-130, İstanbul, 1992.
  • 5. Tamur E: Tiftik keçisi ve Ankara tiftik dokumacılığı: Tükenen bir zenginliğin ve çöken bir sanayinin tarihsel öyküsünden kesitler. Ankara Ticaret Odası, 21-63, Ankara, 2003.
  • 6. Evliya Çelebi: Günümüz Türkçesiyle Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi: Bursa-Bolu-Trabzon-Erzurum-Azerbaycan-Kafkasya-Kırım-Girit, 2. Cilt- 2. Kitap, Haz. Kahraman SA, Dağlı Y. Yapı Kredi Yayınları, İstanbul, 526-527, 2008.
  • 7. Erler MY: Animals during disasters. In, Faroqhi S (Ed): Animals and people in the Ottoman Empire. Eren Yayınları, 333-353, İstanbul, 2010. 8. Webb Yıldırmak G: XVIII. Yüzyılda Osmanlı-İngiliz Tiftik Ticareti. Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 2011.
  • 9. Üstar F: Tiftik ve Tiftikçiliğimiz. Üniversite Kitabevi, 1-154, İstanbul, 1940.
  • 10. Batu S: Türkiye keçi ırkları ve keçi yetiştirme bilgisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayını, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1951.
  • 11. Keskin Ö: Osmanlı İmparatorluğu’nda modern ziraat eğitiminin yaygınlaşması: Ankara Numune Tarlası ve Çoban Mektebi. OTAM, 28, 87- 106, 2010. DOI: 10.1501/OTAM_0000000557
  • 12. Müftüoğlu Ş, Öznaçar K: Tiftik keçisi yetiştiriciliği ve tiftik. Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü Lalahan Zootekni Araştırma Enstitüsü, Yayın No: 29. Ankara, 1972.
  • 13. Erler MY: Osmanlı Devleti’nde kuraklık ve kıtlık olayları (1800-1880). Libra Yayınları, 333-337, İstanbul, 2010.
  • 14. Utkanlar N: Dünyada tiftik keçisi yetiştiriciliği ve tiftikçiliğimizin milli ekonomimizdeki yeri. Sümerbank, Merinos Yünlü Sanayii Müessesesi Eğitim Bürosu Yayınları, Sayı: 31, Bursa, 1965.
  • 15. Okaner H: Türk tiftiğinin en mühim mihaniki vasıflrı. Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Yayınları, Ankara, 1945.
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6045
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Kafkas Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

PCA Destekli J48 Algoritması İle Manyetik Alanla Tedavi Edilen Diyabetik Sıçanların Biyokimyasal ve Biyomekanik Verilerinin Sınıflndırılması

Bora TAŞTEKİN, Turgay İBRİKÇİ, Aykut PELİT, Pelin ÖZALP

The Effect of Testosterone Supplementation on Capillar Morphometry and VEGF Expression Level of the Heart in Aged Mice

İLKNUR DABANOĞLU, BÜLENT BOZDOĞAN, ŞADİYE KUM

Kuzeybatı Çin’de Atık Koyun Fötuslarından Brucella suis S2 İzolasyonu

Zhen WANG, Jihai YI, Junbo ZHANG, Huan ZHANG, Chuangfu CHEN, Yuanzhi WANG, Benben WANG

Yenidoğan Bir Buzağıda Çoklu Kongenital Kardiyak Defektlerin Tanısı

Ersoy BAYDAR, Volkan YAZICIOĞLU, Meriç KOCATÜRK, Hakan SALCI, Zeki YILMAZ

Diagnosis of Multiple Congenital Cardiac Defects in a Newborn Calf

MERİÇ KOCATÜRK, Volkan YAZICIOĞLU, HAKAN SALCI, ERSOY BAYDAR, ZEKİ YILMAZ

Study of Non-Specific Reactive Hepatitis in Stray Dogs

David FARRAY, Danilo SUAREZ, Alicia VELAZQUEZ-WALLRAF, Jose PEREZ, Antonio RAVELO-GARCÍA, Conrado CARRASCOSA, Myriam RODRIGUEZ-VENTURA, Jose Raduan JABER

Serum Thiol Disulphide Levels Among Sheep with Sarcoptic Mange

İLKER ÇAMKERTEN, Güzin ÇAMKERTEN, HASAN ERDOĞAN, ADNAN AYAN, Songül ERDOĞAN, KEREM URAL

Türkiye’de İlk Kez Bir Bayağı Puhu’da (Bubo bubo Linnaeus, 1758) Pseudolynchia canariensis (Diptera: Hippoboscidae) Olgusu

Aykut ZEREK, Mehmet YAMAN, İpek ERDEM

Combined Use of Laurel Essential Oil and Vacuum Packing to Extend the Shelf-Life of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss) Fillets

AKSEM AKSOY, ÇİĞDEM SEZER

Investigation of Genetic Structures of Coloured Horses by mtDNA D-loop Sequence Analysis in Turkey

ABDURRAHMAN KÖSEMAN, YUSUF ÖZŞENSOY, METİN ERDOĞAN, Cevdet YARALI, Burhan TOPRAK, Kemal ZENGİN, İbrahim ŞEKER