Bir buzağıda penis hipoplazisi, prepusyum hipoplazisi ve anorşidizm olgusu

Penis hipoplazisi, prepusyum hipoplazisi, anorşidizm ve omfalitis tanısı konulan Simental melezi 7 günlük bir buzağıda saptanan bulgular ve sağaltım sonuçlan değerlendirildi. Klinik bulgular doğrultusunda penis hipoplazisi, prepusyum hipoplazisi ve anorşidizm tanısı konulan olgu operasyona alındı. Sedasyon ve lokal anestezi eşliğinde laparatomi uygulandı. Operasyon sırasında penisin flexura yapmadan direkt olarak kaudodorsal yönde prepusyum ile ventral karın duvarına yapışık olan mesane arasında bulunduğu belirlendi. Penisin uzun'MjMr»;.^ 5 cm olduğu ve uretranın kısmen dar olduğu saptandı. Operasyonla mesane karın duvarından küt ensizyonla şerbet; kale getirildi. Sonuç olarak; literatür taramalarda, penis hipoplazisi, prepusyum hipoplazisi ve anorşidizm şekillendiğine ilişkin bilgiye rastlanmamıştır. Bu anomalilerin birlikte bulunduğu bir olgunun klinik alındığı bu raporun veteriner pratiğe katkısı olacağı kanısındayız.

Hypoplasia penis, Hypoplasia preputiale and anorschidism case in a calf

Findings and treatment results were clinically evaluated in an one week old Simental. calf diagnosed as hypoplasia penis, hypoplasia preputiale, anorchidism and omphalitis. The calf .was prepared for the surgical intervention. Laparotomy accompanied sedation and local anaesthasia was performed. During the operation, penis was detected to be localised in caudo-dorsal position between prepitua and ventral abdominal wall without flexura. The lenght of the penis was 15 cm in size and the urethra was partly narrow. The baldder was released from the abdominal wall by blunt dissection. In conclusion, there have been no literature information regarding the occurrence of hypoplasia penis, hypoplasia preputiale and anorchidism in the same case. We believe that this case report would be useful for the veterinary practice.

___

  • 1.Karras S, Modransky P, Welker B: Surgical correction of urethral dilatation in an intersex goat. JAVMA, 201; 10, 1992.
  • 2.Kılıç E, Özba B, Özaydın İ, Kamiloğlu A: Dişi bir buzağıda karşılaşılan doğmasal atrezia uretralis distalis olgusu. Kafkas Üniv Vet Fak Derg,5(1): 113-116, 1999.
  • 3.Laads PW: Congenital anomalities of the genitalia of cattle, sheep, goads, and pigs. Vet Clin North Am: Food Anim Pract, 9(1): 127-143,1993.
  • 4.Özaydın İ, Kılıç E, Okumuş Z, Cihan M: 1992-1995 yıllan arasında kafkas üniversitesi veteriner fakültesi cerrahi kliniğine getirilen buzağılarda saptanan doğmasal anomali olguları. Veteriner Cerrahi Dergisi, 1(2): 22-25, 1995.
  • 5.Samsar E, Akın F: Özel Cerrahi. Tamer Matbaacılık Ankara, 204-206,1998.
  • 6.Öztürk S, Kılıç E, Arancı A, Uyguntürk A: Montafon bir buzağıda aplasia penis, anorşidizm ve urethral dilatasyon olgusu. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 8(l):63-65, 2002.
  • 7.Tanogha EA: Disorders of the Female Urethra. In, Tarogho EA, Me Aninch JW (Eds): Smith's General Urology. Thirteen ed, 6089-615, San-Fransisco, 1996.
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6045
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Kafkas Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lipid peroxidation and antioxidant levels in the lungs and associated lymph nodes of cattle with anthracosis

Ebru BEYTUT, NADİDE NABİL KAMİLOĞLU, AYSEL GÜVEN

Kedi ve köpeklerde kullanılan anestetik ajanların kalp üzerine etkileri

Özlem GÜZEL

Deneysel kronik florozit oluşturulmuş tuj ırkı koyunlarda eritrosit süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon peroksidaz aktivitelerin araştırılması

SENA ÇENESİZ, AYLA ÖZCAN

İneklerde suni tohumlama başarısını artırıcı uygulamalar

Yavuz ÖZTÜRKLER, ÖMER UÇAR

Kazların böbrek yapısı üzerine histolojik ve histometrik inceleme

Hakan KOCAMIŞ, ŞAHİN ASLAN, TURGAY DEPREM

Sığır ve koyunlara ait pnömonili akciğerlerden Pasteurella haemolytica' nın izolasyonu, identifikasyonu, biyotiplendirilmesi ve antibiyotiklere olan duyarlılıklarının belirlenmesi

ABDURRAHMAN GÜRBÜZ, Mitat ŞAHİN

Osteosarkomlu bir köpekte klinik, rardyografik, sintigrafik ve histopatolojik bulgular

Murat SARIERLER, YAKUP YÜREKLİ, Necdet GÜZEL

Peuerperal enfeksiyonlu ve abomasum deplasmanlı ineklerde serum amiloid-A ve haptoglobin düzeyleri

MEHMET ÇİTİL

Kazlarda karobn tetraklorür zehirlenmesinin biyokimyasal ve patolojik parametrelere etkisi

AYSEL GÜVEN, Serpil ERGİNSOY, NECATİ KAYA

Tavşanlarda (Oryctolagus cuniculus) ampulla ilei, ampulla coli, appendix vermiformis ceci, ileum' un cecum' da sonlanması, valvula ilealis ile ostium ileale' nin makro anatomik ve histomorfolojik yapısı

Mehmet ÇAKIR, HASAN ALPAK, Kifayet Oya KAHVECİOĞLU, Sami ÖZCAN