Assessment of Regulations on Occupational Health and Safety in Agriculture in Turkey from the Point of Livestock Raising and Veterinary Medicine

Agriculture is the second largest source of employment following the service sector in the whole world, and it is among the most dangerous sectors concerning diseases and premature death. Majority of the families working in the agriculture sector also deal with livestock raising (cattle, sheep and goat farming) or they live in the areas with a high possibility of contact with animals. There are various problems since the occupational health and safety services do not cover the ones working on their own behalf and due to problems in the delivery of health services appropriate for the rural areas. Veterinary physicians, who play an important role in animal health, public health, and environment, have also important tasks in the implementations of occupational health and safety in livestock raising in agriculture sector. The material of this study was comprised of national and international regulations concerning occupational health and safety. The implementations of regulations of the International Labor Organization (ILO) were evaluated in terms of livestock raising and veterinary medicine. As the conclusion, in Turkey, it was determined that the regulations about occupational health and safety in agriculture did not involve the veterinary physicians concerning both safety practice and job safety; it can be suggested that it should be updated.

Türkiye’de Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Düzenlemelerinin Hayvan Yetiştiriciliği ve Veteriner Hekimliği Açısından Değerlendirilmesi

Tarım tüm dünyada hizmet sektöründen sonra ikinci büyük istihdam kaynağını oluşturmakta ve aynı zamanda hastalık ve erken ölüm açısından en tehlikeli sektörler arasında yer almaktadır. Tarımla uğraşan ailelerin büyük çoğunluğu aynı zamanda küçük ve büyük baş hayvancılık yapmakta ya da hayvanlara temasın yüksek olduğu yerlerde yaşamaktadırlar. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin kendi nam ve hesabına çalışanları kapsamaması ve kırsal alanlara uygun sağlık hizmeti sunumu sağlanmasındaki güçlükler nedeniyle de çeşitli sorunlar yaşamaktadırlar. Hayvan sağlığı, halk sağlığı ve çevrenin korunmasında önemli bir rol oynayan veteriner hekimler, tarım sektöründe de hayvan yetiştiriciliği alanında iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarında önemli hizmetler yürütmektedirler. Çalışmanın materyalini iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili Ulusal ve Uluslararası mevzuat oluşturdu ve ilgili mevzuat ile ILO’nun tarım sektörüne ilişkin sözleşmeleri hayvan yetiştiriciliği ve veteriner hekimliği uygulamaları açısından değerlendirildi. Sonuç olarak, Türkiye’de tarımda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuatın, hem iş güvenliği uzmanlığı hem de iş güvenliği açısından veteriner hekimleri kapsamadığı tespit edilmiş olup güncellenmesi gerektiği iddia edilebilir.

___

1. ILO: ILO Safety and health in agriculture. ILO code of practice. International Labour Office - Geneva: ILO, 327, 2011.

2. Donham KJ, Thelin A: Agricultural Medicine; Occupational and Environmental Health for the Health Professionals. Iowa, USA: Blackwell Publishing, 2006.

3. Anonymous: I. Tarım Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu: Çevresel ve Mesleki Riskler. 6-7 Nisan, Şanlıurfa, 2012.

4. Cevizci S, Erginöz E: İnsan sağlığı ile veteriner hekimlik uygulamalarının ilişkisi: “Veteriner Halk Sağlığı”. İstanbul Üniv Vet Fak Derg, 34 (2): 49-62, 2008.

5. Menteş Gürler A, Şimşek Z (Eds): Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı. Renk Matbaası, İstanbul, 2016.

6. ÇSGB: Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi. 34, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Genel Yayın No: 44, Ankara (Tarihsiz).

7. ÇSGB: Kırmızı Et ve Kanatlı Hayvan İşleme Tesislerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi, 62, Ankara (Tarihsiz).

8. ÇSGB: Süt Ürünleri İmalatı Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Rehberi. 36, Ankara, (Tarihsiz).

9. Aslım G, Yaşar A: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında görev yapan veteriner hekimlerin iş sağlığı ve güvenliği üzerine bir değerlendirme. V. Ulusal Veteriner Hekimliği Tarihi ve Mesleki Etik Sempozyumu, 25-27 Mayıs, Bildiri Özetleri Kitabı, s.86, Bursa, 2016.
Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6045
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1995
  • Yayıncı: Kafkas Üniv. Veteriner Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Lokal Broyler Hibridi “Golpayegani-Ross”da Performans, Karkas Karakteristiği, Mikroflora, Plazma Bileşenleri ve Bağışıklık Üzerine β-glukanazın Etkisi

Mohammadebrahim TASIRNAFAS, Kazem KARIMI, Ghobad ASGARI JAFARABADI, Fatemeh NOORBAKHSH, Alireza SEIDAVI

Identification and Characterization of Immunogenic Genes from Genomic Expression Library of Mycoplasma ovipneumoniae

Mengfan QIAO, Cheng CHEN, Sufang YANG, Xingxing ZHANG, Lulu TIAN, Haiting LU, Shasha GONG, Xuepeng CAI, Qingling MENG, Jun QIAO

Effect of β-glucanase on Performance, Carcass Characteristics, Microflora, Plasma Constitutes and Immunity in Local Broiler Hybrid “Golpayegani-Ross”

Mohammadebrahim TASIRNAFAS, Kazem KARIMI, Ghobad ASGARI JAFARABADI, Fatemeh NOORBAKHSH, Alireza SEIDAVI

Characterisation of Genital Mycoplasma Species from Preputial Swabs of Bucks and Rams

HÜBAN GÖÇMEN, Selim ALCAY, Ruben S. ROSALES, Anne RIDLEY

Detection and Molecular Characterization of BCoVs Circulating in Central China Based on the Full-length Spike Gene

Zhihai SHI, Wenjia WANG, Yali LAN, Mengmeng ZHAO, Zhaoxue XU

The End-systolic Wall Stress/End-systolic Volume Index Ratio for Systolic Function in Anatolian Shepherd Dogs with Stage B2 Degenerative Mitral Valve Disease

Kürşad TURGUT, İsmail ŞEN, Mehmet Ege İNCE, Amir NASERİ, Havva SÜLEYMANOĞLU, Merve ERTAN, Vedat SAĞMANLIGİL

Colonoscopic Diagnosis of Atresia Coli in Calves: 19 Cases (2016-2018)

Taylan ÖNYAY, KAMİL SERDAR İNAL, Birsen Deniz ÖZBAKIR, Hatice Özlem NİSBET, Cenk YARDIMCI, Kamil SAĞLAM, Ahmet ÖZAK

Kuzeybatı Pakistan’daki Buffalo’lardan Gigantocotyle explanatum’un Genetik Karakterizasyonu

Sana ULLAH, Kiran AFSHAN, Muhammad ARSHAD, Sabika FIRASAT

Ormangülü Balı’nın Fare Kalp Kas Dokusu Lipitleri Üzerindeki Toksik Etkilerinin Moleküler Düzeyde İncelenmesi

Meral KEKECOGLU, Pinar GOC-RASGELE, Gulgun CAKMAK-ARSLAN, Selin EMIR

Propolis Ekstrelerinin Gıda Kaynaklı Patojenlerin Biyojen Amin Üretimi Üzerindeki Etkileri

Aykut BURGUT