ALÂEDDİN ÖZDENÖREN’DE GELECEK VE İNSAN İLİŞKİSİ

Edebiyatımızda son dönemlerde kaleme almış olduğu şiirleriyle tanınan Alâeddin Özdenören, şiirlerin yanı sıra deneme, hatıra inceleme türlerinde de yazılar kaleme almıştır. Yaşam tarzı, edebi kişiliği, hayatı ve ahlakı ile örnek bir insan modeli olmuştur. Rasim Özdenören’in kardeşi ve Maveracılar olarak da bilinen Alâeddin Özdenören, edebiyatımızda önemli bir iz bırakarak Türk okuyucularının gönlünde taht kurarak sevgilerini kazanmıştır. Deneme, inceleme, şiir, anı gibi türlerde yazılar kaleme almış olmasına karşın bizler onu ekseriyetle şairlik yönüyle biliriz. Şairlik yönüyle bilindiği kadar aynı zamanda iyi bir nesir ustası olan ve edebiyatımızda kalıcı eserler bırakan yazar, eğitimci, felsefeci ve şair Özdenören, içe kapanık bir mizaca sahiptir. Çalışmamızda, yazmış olduğu şiir ve denemeleriyle edebiyat dünyamızda önemli bir yer etmiş olan Alâeddin Özdenören’in gelecek ve insan ilişkileri ile ilgili bilgi verilmeye çalışılmıştır.

Future and Human Affairs in Alaeddin Özdenören

Nowadays, Alaeddin Özdenören known for his poetry and one of the important figures of Turkish poetry wrote not only touching, emotional and sensitive poetry but also essays, memories and observations, and he left a nice impression in the world and some immortal works of art for us. He displayed a role model with his life style, literary identity, life and principles. Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören’s brother and known as “Maveracılar” left an indelible impression in literature and enshrined Turkish readership’s memory. Although he wrote essays, observations, and memories, we knew him as a poet. As well as a poet, he is also a prosaist and leaves an impression in our literature. Özdenören as an educator and poet has an introverted character. In our study, we want to present the future and human affairs in the works of Alaeddin Özdenören who left a good impression in our literary world with his poetry and essays.

___

Aydoğan, M. (2015).Yalnızlık mahşeri. Alaeddin Özdenören, Cümle Yayınları, Ankara.

Enginün, İ. (2001). Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı. Dergâh Yayınları, İstanbul.

Hüküm, M. (2018). Alâeddin Özdenören. Bir Yayıncılık, İstanbul.

Kahraman, Â. (2007) Türkiye Diyanet Vakfı. İslam Ansiklopedisi, Cilt 34, İstanbul.

Necatigil, B.(1991). 1960 sonrası Türk şiiri. Dergâh Dergisi, S. 2-20, İstanbul.

Özdemir, Ş. (2007). Alâeddin Özdenören hayatı-sanatı-eserleri. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Özdenören, A. (2006). Geleceğin insanı. Hece Yayınları, Ankara

Özdenören, A. (2001). Şiirin geçitleri. Sarmaşık Yayınları, İstanbul.

Özdenören, A. (2015). , Unutulmuşluklar. İz Yayıncılık, İstanbul.

Özdenören, A. (2017). Bütün şiirleri. İz Yayıncılık, İstanbul.

Özdenören, R. (2003). Alâeddin’in şiiri. Hece Dergisi, Yıl 7, Sayı 76, Ankara.

Öztürk, H. (2019). Alaeddin Özdenören’de şiir ve felsefe 1. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16 (2), 671-685. DOI:10.33437/ ksusbd.609458

Özön, M. N. (1941). Son asır Türk edebiyatı tarihi. Maarif Matbaası, İstanbul.

Şahin, V. (2015). Sezai Karakoç’un şiirlerinde yaratıcı değerler. International Journal Of Languages’ Education And Teaching Issn: 2198 – 4999, Mannheim – Germany Udes, P. 2727-2744.

Şahin, V. (2017). Sezai Karakoç: Kur(t)uluş imgeleri ve diriliş estetiği. Mecmua, Bahar, S. 716.

Şakar, C. (1999). Alaeddin Özdenören’le Rasim Özdenören üzerine bir konuşma. Yedi İklim Dergisi, S.107-108, Şubat-Mart. Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi, (Kolektif) Cilt 2.

Ünlü, M. (2003). 20. yy Türk edebiyatı 4 (1960 Sonrası Edebiyatımızdan On İki Yazar). İnkılap Yayınları, Anka Basım, İstanbul.

Yakın, A. (2003). Alaeddin Özdenören ile kırk beş yıl üzerine. Hece Dergisi, S. 73- 88.

Zarifoğlu, C.(2000). Konuşmalar, Beyan Yayınları, İstanbul