Gülenist Kültte Kadın İmgesi

Kadın konusu dinî yapıların birçoğunda sorunlu bir alan olarak karşımıza çıkar. Ataerkil ve geleneksel toplumlarda kadının kamusal ve toplumsal rolü birçok çalışmaya konu olmuştur. Buna karşılık hem Türkiye’de hem de Batı’da oldukça popüler olan ve geniş bir cemaat ağı bulunan Fethullah Gülen Hareketi birçok açıdan modern toplum ve demokratik değerlerle daha uyumlu bir yapı olarak kabul ediliyordu. 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte Türk kamuoyunda Gülen ve cemaatine ilişkin görüşlerin çoğu değişmiş olsa da Batı kamuoyu için aynı şeyi söylemek pek mümkün gözükmüyor. Özellikle de Gülen’in metinlerinde ne dediğini ve söylediklerinin teo-politik dilini anlamaksızın sosyolojik bakışla ele alınan çalışmalarda Gülen’in kadının toplumsal rolü konusunda geleneksel görüşlerden çok farklı bir söyleme sahip olduğu iddia edilmiştir. Bu çalışmada doğrudan Gülen’in dinî söylemine eğilerek, kadın konusundaki yorumlarının teo-politik bağlamını, Gülen söyleminin İslam’ın çoğul yorumlarından hangisine denk düştüğünü ve en önemlisi onun dinî politik yorumları ile cemaatinin hiyerarşik yapısı arasındaki ilişkiyi açıklamaya çalışacağız. Çünkü Gülen’in kurduğu organizasyonlar ve hiyerarşiler (bunu üst yapı olarak adlandırabiliriz) ile dinî ideolojik yorumları (bunu da alt yapı olarak isimlendirmek mümkün) arasında doğrudan bir ilişki vardır. Bu ilişki aslında birçok dinî-örgütsel yapılar için de düşünülebilir. Çünkü her örgütü bir arada tutan, amaç ve eylemlerini meşrulaştıran bir ideolojisi vardır. Sorun bu ideoloji ile örgütsel organizasyon arasında nasıl bir ilişki olduğunun açıklanmasıdır. Kadın sorununun bunun için oldukça elverişli bir tartışma olduğunu düşünüyoruz.

Female Image in Gulenist Cult

___

  • Yıldırım, E. (2011). Ak Parti ve Cemaat: Yeni Türkiye’nin Yeni Aktörleri, İstanbul: Hayat Yayınları.
  • Yurtsever, R. (2008, Mayıs). Hizmetin geleceği kadınlar. The Circle. http:// thecrcl.ca/tr/ sitesinden alınmıştır.
  • Zablocki, B. (2001). Towards a Demystified and Disinterested Scientific Theory of Brainwashing, B. Zablocki ve T. Robbins (Ed). Misunderstanding Cults: Searching for Objectivity in A Controversial Field. (s. 159-215), Toronto, Buffalo, London: University of Toronto.
KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-4878
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: KADIN VE DEMOKRASİ DERNEĞİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Senem Timuroğlu, Kanatlanmış Kadınlar- Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu (Winged Women - Friendship of Ottoman and European Women Writers), İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 248 s.

Feyza Nur HİSAR

Senem Timuroğlu, Kanatlanmış Kadınlar Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu (Winged Women - Friendship of Ottoman and European Women Writers), İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 248 s.

Feyza Nur HİSAR

Aynur İlyasoğlu, Örtülü Kimlik -İslamcı Kadın Kimliğinin Oluşum Öğeleri (Covered Identity - Basic Elements of the Islamist Women’s Identity)

Zeynep KORKMAZ

Sevgi Soysal, Tante Rosa, İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 103 s.

Sare CANBAZ ÖZDEMİR

Gülenist Kültte Kadın İmgesi

Hilmi DEMİR

Antik ve Orta Çağ’da Sütannelik: Başkasının Sütünün Biyolojik, Ekonomik ve Kültürel Kodları

Nihal ŞAHİN UTKU

Aynur İlyasoğlu, Örtülü Kimlik -İslamcı Kadın Kimliğinin Oluşum Öğeleri (Covered Identity - Basic Elements of the Islamist Women’s Identity), Metis Yayınları, 5.baskı, İstanbul 2015, 148 s.

Zeynep KORKMAZ

“Aileler İçin İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı Psiko-eğitimi” Programının Kişiler Üzerine Olan Etkisinin İncelenmesi*

Dilara SÜRÜ

“Aileler İçin İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı Psiko-eğitimi” Programının Kişiler Üzerine Olan Etkisinin İncelenmesi

Dilara SÜRÜ

Söyleşi/Dr. Fatma Barbarosoğlu ve Nazife Şişman

Güllü SONAKALAN