Antik ve Orta Çağ’da Sütannelik: Başkasının Sütünün Biyolojik, Ekonomik ve Kültürel Kodları

Anne dışı emzirme ve sütanneliğin tarih öncesi dönemden günümüze kadar uzanan bir geçmişi vardır. En küçük göçebe topluluklardan en büyük medeniyetlere kadar bütün toplumlarda biyolojik ihtiyaçlar, ekonomik gerekçeler ve kültürel şartlanmalar sebebiyle, bir bölgeden ve dönemden diğerine farklılıklar olsa da sütannelik kurumu devam etmiştir. Bu çalışma, Antik ve Orta Çağ’da farklı coğrafyalarda sütannelik kurumunun nasıl işlediğini, nasıl algılandığını ve hangi sorumlulukları kapsadığını karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirmektedir. Farklı toplumlarda kadına ve çocuğa bakışın oldukça çeşitlilik gösterdiği göz önüne alındığında, sütannelik konusunda da toplumlar arasında belirgin farklılıkların olabileceği beklenebilir. Ancak bu konuda farklılıklardan çok benzerliklerin bulunduğu, özellikle bir meslek olarak sütanneliğin hemen her yerde aynı olduğu görülmektedir. Toplumların algısında yer yer farklılıklar olsa da genelde sütannelerin, içlerinden çıktıkları sınıflara nispetle daha değer gördükleri anlaşılmaktadır. Bununla birlikte toplumdan topluma en belirgin farkların sütannelere yüklenen sorumluluklar ve süt emme sonucu oluşan bağların mahiyeti konularında olduğu gözlemlenmektedir.

Wet Nursing in Antiquity and Middle Ages: The Biological, Economic and Cultural Codes of Another’s Milk

___

  • Zürcher, E. (2007). The Buddhist Conquest of China: The Spread and Adaptation of Buddhism in Early Medieval China. Leiden.
KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-4878
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: KADIN VE DEMOKRASİ DERNEĞİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Söyleşi/Dr. Fatma Barbarosoğlu ve Nazife Şişman

Güllü SONAKALAN

Antik ve Orta Çağ’da Sütannelik: Başkasının Sütünün Biyolojik, Ekonomik ve Kültürel Kodları

Nihal ŞAHİN UTKU

Gülenist Kültte Kadın İmgesi

Hilmi DEMİR

“Aileler İçin İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı Psiko-eğitimi” Programının Kişiler Üzerine Olan Etkisinin İncelenmesi*

Dilara SÜRÜ

Sevgi Soysal, Tante Rosa, İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 103 s.

Sare CANBAZ ÖZDEMİR

“Aileler İçin İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı Psiko-eğitimi” Programının Kişiler Üzerine Olan Etkisinin İncelenmesi

Dilara SÜRÜ

Aynur İlyasoğlu, Örtülü Kimlik -İslamcı Kadın Kimliğinin Oluşum Öğeleri (Covered Identity - Basic Elements of the Islamist Women’s Identity), Metis Yayınları, 5.baskı, İstanbul 2015, 148 s.

Zeynep KORKMAZ

Senem Timuroğlu, Kanatlanmış Kadınlar- Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu (Winged Women - Friendship of Ottoman and European Women Writers), İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 248 s.

Feyza Nur HİSAR

Senem Timuroğlu, Kanatlanmış Kadınlar Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu (Winged Women - Friendship of Ottoman and European Women Writers), İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 248 s.

Feyza Nur HİSAR

Aynur İlyasoğlu, Örtülü Kimlik -İslamcı Kadın Kimliğinin Oluşum Öğeleri (Covered Identity - Basic Elements of the Islamist Women’s Identity)

Zeynep KORKMAZ