Aynur İlyasoğlu, Örtülü Kimlik -İslamcı Kadın Kimliğinin Oluşum Öğeleri (Covered Identity - Basic Elements of the Islamist Women’s Identity)

Türkiye’de 80’li yıllarda yaşanan darbe ve sağ-sol şeklinde belirginleşen toplumsal kutuplaşma süreçlerinin etkisi ile toplumda birtakım toplulukları diğerlerinden ayrıştıran belirgin simgelerle bezeli bir kimlik sahibi olmak önem kazanmaya başlamıştır. İdeolojik ait olma duygusu ile Batıcılık ve milliyetçilik siyaseti temelinde Kemalistler ve Türk milliyetçiliği, İslamcılık siyaseti ekseninde İslamcılar, mikro milliyetçilik ekseninde Kürtler ve mezhepsel bağlamda ise Aleviler bu süreçte öne çıkmaktadır (Karakaş, 2013: 25). Kadınlar özelinde bakıldığında ise benzer bir kimlik mücadelesinin kendine yer bulduğu göze çarpmaktadır. 80’li yıllarda çeşitli feminist akımlar dikkat çeken bir hareket başlatıp hem yayınladıkları dergilerle seslerini duyurmaya hem de sokaklarda kendilerini göstermeye başlamışlardır. Eşitlikçi, sosyalist ve radikal feminist grupların ortak söylemleri kadınları özel alan olan aile kurumunun dışına çıkarma, erkekle eşit statüye kavuşma, geleneksel patriarkal kültürü sorgulama, kadın aleyhine var olan hukuksal normların üzerine gitme şeklinde özetlenebilir. 1990’lı yıllara gelindiğinde öncesinde kurum dışı alanlarda gelişen feminizm artık kurumsal alanlara doğru yayılmıştır. 1989 yılında çalışma bakanlığında kadın birimi, 1990 yılında Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü kurulmuş ve bu sayede feminist hareketin birtakım talepleri kamusal alanda karşılık bulmuştur. Bu dönemde kadını merkeze alan taleplerin daha geniş bir toplumsal alana yayılması ise toplumun farklı kesimlerinde benzer taleplerin oluşmasını beraberinde getirmiştir. Dolayısıyla sol kesimlerde olduğu gibi İslamcı kadınlar arasında da “kadın” meselesi etrafında gelişen tartışmalar ve hak talepleri gündeme gelmiştir. Tam da bu dönemde Aynur İlyasoğlu saha araştırması yaparak okurlara 90’lı yıllarda yaşamış olan İslamcı kadınlar ile diyalog kurma şansı vermiştir. Aynur İlyasoğlu ele alacağımız eserinde 90’lı yıllarda büyük kentte yaşayan, üniversite mezunu ve ücretli bir işte çalışan bir grup İslamcı kadınla derinlemesine mülakatlar yaparak onların kendi kimliklerini edinme sürecini incelemiştir.
Anahtar Kelimeler:

Müslüman Kadın, kimlik, feminizm

KADEM Kadın Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-4878
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: KADIN VE DEMOKRASİ DERNEĞİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Senem Timuroğlu, Kanatlanmış Kadınlar- Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu (Winged Women - Friendship of Ottoman and European Women Writers), İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 248 s.

Feyza Nur HİSAR

“Aileler İçin İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı Psiko-eğitimi” Programının Kişiler Üzerine Olan Etkisinin İncelenmesi

Dilara SÜRÜ

Sevgi Soysal, Tante Rosa, İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 103 s.

Sare CANBAZ ÖZDEMİR

Gülenist Kültte Kadın İmgesi

Hilmi DEMİR

Aynur İlyasoğlu, Örtülü Kimlik -İslamcı Kadın Kimliğinin Oluşum Öğeleri (Covered Identity - Basic Elements of the Islamist Women’s Identity), Metis Yayınları, 5.baskı, İstanbul 2015, 148 s.

Zeynep KORKMAZ

Aynur İlyasoğlu, Örtülü Kimlik -İslamcı Kadın Kimliğinin Oluşum Öğeleri (Covered Identity - Basic Elements of the Islamist Women’s Identity)

Zeynep KORKMAZ

“Aileler İçin İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı Psiko-eğitimi” Programının Kişiler Üzerine Olan Etkisinin İncelenmesi*

Dilara SÜRÜ

Senem Timuroğlu, Kanatlanmış Kadınlar Osmanlı ve Avrupalı Kadın Yazarların Dostluğu (Winged Women - Friendship of Ottoman and European Women Writers), İstanbul: İletişim Yayıncılık, 2020, 248 s.

Feyza Nur HİSAR

Antik ve Orta Çağ’da Sütannelik: Başkasının Sütünün Biyolojik, Ekonomik ve Kültürel Kodları

Nihal ŞAHİN UTKU

Söyleşi/Dr. Fatma Barbarosoğlu ve Nazife Şişman

Güllü SONAKALAN