Turizm İşletmelerinde Fiyatlandırma Stratejileri: Kriz Dönemlerinde Kayseri’deki Konaklama İşletmelerinin Fiyat Uygulamaları

Turizm pazarlaması karmasının önemli elemanlarından biri olan fiyat, turizm işletmelerinin amaç ve hedeflerine ulaşmasında oldukça önemli bir rol üstlenmektedir. Turizm işletmeleri ürettikleri ürün veya hizmeti amaçları doğrultusunda fiyatlandırmaktadır. Kriz faktörü ise turizm işletmelerinin fiyatlandırma stratejilerini etkilemekte ve fiyatlarda değişiklik yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, kriz dönemlerinde Kayseri’deki konaklama işletmelerinin ne tür fiyat uygulamaları gerçekleştirdiklerini incelemek, genelde nasıl bir fiyatlandırma stratejileri uyguladıklarını ortaya koymak ve buna bağlı olarak turizm sektöründe fiyatlandırma ve kriz konusu ile ilgili literatür taraması yapmaktır. Çalışmada amaca ulaşmak için veriler Kayseri’de faaliyet gösteren 10 konaklama işletmesine yönelik olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmış ve betimsel olarak analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Kayseri’deki konaklama işletmelerinin maliyeti ve rakipleri göz önünde bulundurduğu ama çoğunlukla talebe dayalı fiyatlandırma yöntemini kullandığı, kriz dönemlerinde talebi artırmak veya mevcut durumu korumak için fiyatları düşürdükleri, indirim, promosyon vb. uygulamalarda bulundukları, bununla birlikte bazı işletmelerin fiyatlandırmada herhangi bir değişiklik yapmadığı tespit edilmiştir.

Pricing Strategies in Tourism Enterprises: Price Practices of Accommodation Establishments in Kayseri in Crisis Periods

The price, which is one of the important elements of the tourism marketing mix, plays an important role in achieving the goals and objectives of the tourism enterprises. Tourism enterprises price their goods or services in the direction of their purposes. The crisis factor affects the pricing strategies of tourism enterprises and necessitates changes in prices. In this context, the purpose of this study is to examine what kind of price practices are applied by the accommodation companies in Kayseri during the crisis periods, to show how they generally implement pricing strategies and correspondingly to review the literature related to pricing and crisis in the tourism sector. In order to reach the aim of the study, data were collected by semi-structured interview technique for 10 accommodation establishments operating in Kayseri and analyzed descriptively. Consequently, it has been determined that the accommodation establishments in Kayseri take into account the cost and competitors, but mostly use the demand-based pricing method, they reduce prices, perform discounts, promotions etc. applications to increase demand and to hold the line in times of crisis, however, some establishments don’t make any changes in their prices. 

___

  • Akıncı, Z. (2010). Konaklama İşletmelerinde Kriz Yönetimi: Alanya Bölgesindeki Konaklama İşletmelerinde Kriz Sürecinde Karşılaşılan Sorunların Tespit Ve Çözümüne Yönelik Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Doktora Tezi.
  • Akıncı, Z., Kayalar, M. ve Demirel, O. N. (2012). Konaklama İşletmelerinde Kriz Yönetimi: Yöneticilerin Kriz Yönetimi Yaklaşımına Yönelik Bir Uygulama. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 49 (572), 79-100.
  • Altun, F. ve Yazıcı, H. (2014). Nitel ve Nicel Yöntemleri Kullanan Araştırmacıların Empatik Eğilimleri ve İşlevsel Olmayan Tutumları Arasındaki Farklılıklar. TSA, 18 (1), 371-386.
  • Ang, S. H., Leong, S. M. and Kotler, P. (2000). The Asian Apocalypse: Crisis Marketing for Consumers and Businesses. Long Range Planning, 33, 97-119. Angelides, P. (2011). The Six Root Causes of the Financial Crisis, http://capitalinstitute.org/blog/six-root-causes-financial-crisis/, (Erişim Tarihi: 14 Mart 2019).
  • Atay, H. ve Tanrısevdi, A. (2017). İçsel Kaynaklı Krizlerde Kriz Öncesi Aşamaların Yönetilmesi, s. 351-376. Turizm İşletmelerinde Çağdaş Yönetim Teknikleri (Editörler: Fevzi Okumuş ve Umut Avcı). Detay Yayıncılık. Ankara.
  • Aydın, E. ve Akyol, C. (2013). Otel İşletmelerinin Kriz Dönemlerinde Uyguladıkları Pazarlama Stratejileri: İstanbul’da Faaliyet Gösteren Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Nitel Bir Araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi/Journal of Travel and Hospitality Management, 10 (1), 2013, 35-52.
  • Aymankuy, Ş. Y. (2001). Turizm Sektöründe Kriz Yönetimi”. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6, 105-118.
  • Bonnici, T. S. and Channon, D. F. (2014). Pricing Strategy. Wiley Encyclopedia of Management, 1–3.
  • Brink, H. I. L. (1993). Validity and Reliability in Qualitative Research. Curationis, 16 (2), 35-38.
  • Bulgan, G. ve Aktel, M. (2017). Antalya’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Kriz Yönetimine Yönelik Bir Araştırma. İşletme Fakültesi Dergisi, 18 (2), 205-232.
  • COMCEC (2017). Risk & Crisis Management in Tourism Sector: Recovery From Crisis in the OIC Member Countries. Ankara: COMCEC Coordination Office.
  • Coşkun, R., Altunışık, R., Bayraktaroğlu, S. ve Yıldırım, E. (2015). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Demirtaş, H. (2000). Kriz Yönetimi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi”, 2, 353-373.
  • Dönmez, E. A. (2017). Pazarlama Planı ve Fiyatlandırma Stratejileri, https://www.nkolayofis.com/blog/pazarlama-plani-ve-stratejileri/, (Erişim Tarihi: 10 Mart 2019).
  • Dubrovski, D. (2007). Management Mistakes as Causes of Corporate Crises: Countries in Transition. Managing Global Transitions, 5 (4), 333-354.
  • Ekiz, D. (2003). Eğitimde Araştırma Yöntem ve Metotlarına Giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.