LEGO MINDSTORMS EV3 ROBOT PROGRAMLAMA ARAYÜZÜNÜN İNCELENMESİ

Günümüzde programlama eğitiminin değeri giderek arttığı ve bu eğitimin ilkokul düzeyinde verilmeye başladığı görülmüştür. Bununla paralel olarak programlama araçları da çeşitlilik kazanmıştır. Klasik programlama eğitiminin yeni başlayanlar ve özellikle yaşı küçük çocuklar için zor olabilmesi nedeniyle blok programlama dilleri geliştirilmiştir. Blok programlama şeklinde yeni başlayan öğrenenler programlama öğrenmeye daha kolay adapte olmaktadır. Programlama eğitiminin yaygınlaşmasıyla blok programlama da gelişmiş ve robotların bloklarla programlanması için birçok dil ve materyal geliştirilmiştir. Bunlar arasında en yaygın olarak kullanılanlardan biri Lego Mindstorms EV3 robotu ve yazılımı olmuştur. Bu çalışmanın amacı programlama eğitiminde kullanılan Lego Mindstorms EV3 robotunu tanıtmak, programlama arayüzünü incelemek ve nasıl kullanılabileceğine yönelik bilgiler vermektir. 

Examining the Interface of Lego Mindstorms Ev3 Robot Programming

Nowadays, the value of programming education is increasing and the starting age of education has decreased to primary schools. Parallel to this, programming tools have also been diversified. Classical programming seems difficult for beginners and especially young children. So block programming languages have been developed. Block programming is easier for beginners to adapt. With the spread of programming education, block programming has been developed, many languages and materials have been developed for programming robots with blocks. One of the most widely used among these robots is the Lego Mindstorms EV3 robot. In this context, the aim this study is to introduce Lego EV3, to examine the programming interface and to provide information on how to use it.

___

  • Akpınar, Y. ve Altun, Y. (2014). Bilgi toplumu okullarında programlama eğitimi gereksinimi. İlköğretim Online, 13 (1), 1-4.
  • Başer, M. (2013). Bilgisayar programlamaya karşı tutum ölçeği geliştirme çalışması. The Journal Of Academic Social Science Studies, 6 (6), 199-215.
  • Çakıroğlu, Ü., Sarı, E. & Akkan, Y. (2011). The view of the teachers about the contribution of teaching programming to the gifted students ın the problem solving. 5th International Computer & Instructional Technologies Symposium, 22-24 September 2011, Fırat University, Elazığ.
  • Demirer, V. ve Sak, N. (2016). Programming Education and New Approaches Around The World and in Turkey / Dünyada ve Türkiye'de Programlama Eğitimi ve Yeni Yaklaşımlar. Eğitimde Kuram ve Uygulama, 12(3), 521-546.
  • Ersoy, H., Madran, R. O. ve Gülbahar, Y. (2016). Programlama Dilleri Öğretimine Bir Model Önerisi: Robot Programlama. Akademik Bilişim’11-XIII. Konferansı, Kütahya.
  • Fidan, U. ve Yalçın, Y. (2012). Robot Eğitim Seti Lego Nxt. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 12 (2012) 01510, 1-8.
  • Hubwieser, P., Giannakos, M. N., Berges, M., et al., (2015). A Global Snapshot of Computer Science Education in K-12 Schools. In Proceedings of the 2015 ITiCSE on Working Group (pp. 65-83). ACM.
  • Yükseltürk, E. ve Altıok, S. (2016). Bilişim Teknolojileri Öğretmen Adaylarının Programlama Öğretiminde Scratch Aracının Kullanımına İlişkin Algıları. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12 (1).