İstanbul' da muhtemel depremler karşısında çözüm önerileri

1999 yılında, İzmit ve Adapazarı civarında meydana gelen iki büyük deprem, bölgede çok büyük can ve mal kayıplarına yol açmıştır. Tarihsel sürece bakıldığında birçok büyük depremin Kuzey Anadolu Fay Zonu olarak adlandırılmış olan bu fay hattı üzerinde meydana geldiği görülür. Bu kuvvetli depremlerin merkez üslerinin, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde doğudan batıya doğru yeraldığını gösteren çok belirgin bulgular bulunmaktadır. Aynı zamanda Kuzey Anadolu Fay Hattının batı kenarında bulunan İstanbul'un bu depremlerden yüksek oranda etkileneceği olasılığı da vurgulanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ekonomisi üzerinde büyük pay sahibi olan sanayi ve turizm açısından gelişimini temsil eden ve bu niteliği ile merkez olan İstanbul, dünyanın sayılı şehirlerinden bir tanesidir. Bu nedenle İstanbul'da meydana gelebilecek büyük bir deprem, hem dünya hem de ülkemiz için büyük bir felaket olacaktır. İstanbul'u tehdit eden potansiyel deprem tehlikesi ile başa çıkabilmek için, orta ve uzun vadeli uygulamalar göz önüne alınarak; depremin etkileyeceği bölgelerin sismik afet azaltma planı, acil kurtarma planı ve yeniden yapılanma planı hazırlanmalıdır. İstanbul'da, afet azaltma planlaması açısından bilimsel ve teknik esaslara dayalı sismik mikrobölgeieme çalışmalarını entegre etmek ve geliştirmek, binalarda ve altyapılarda meydana gelebilecek hasar üzerine önleme/azaltma programları önermek, şehir plancılığı kapsamında afet önleme planları ile ilgili önerilerde bulunmak için çalışmalar bir an önce başlanması gerekmektedir.

Suggestions of solutions for probable earthquakes in Istanbul, Turkey

In 1999, two great earthquakes occurred around izmit and Adapazarı and caused tremendous damage to human lives and structures in the area. These earthquakes occurred along the North Anatolian Fault (NAF) which is one of the major structures of Anatolia extending more than 1000 km. from east to west. There are many historical earthquakes of big magnitudes along this fault line. There is an obvious phenomena in that the hipocentres of these earthquakes are migrating from east to west along the NAF and this implies that another big earthquake may hit Istanbul at the western end of the NAF. Istanbul is one of the largest cities in the Middle East representing, a centre of economic, industrial, and touristic destination of modern Turkey. Therefore, if a big earthquake hits Istanbul, it will be a catastrophic national emergency in order to manage the potential earthquake disaster in Istanbul, it is necessary to prepare a seismic disaster prevention/mitigation plan, emergency rescue plan and restoration /retrofitting plan of the earthquake stricken area from middle to long-term measures.

___

  • Bilge G., ve Siyahi, 1998, Deprem Etkisindeki Normal Konsolide Zemin Şevlerinde Yarı- Statik Stabilite Analizi, İMO Teknik Dergi, Yazı 112, 1525-1552.
  • Coburn, A. W. and R.J.S. Spence, 1992, Earthquake Protection, John Wiley.
  • Agency (JICA), (2001), The Study on A Disaster Prevantion/Mitigation Basic Plan in Istanbul, including Seismic Microzonation in the Republic of Turkey, Progress Report 1.
  • (JICA), (2001), The Study on A Disaster Prevantion/Mitigation Basic Plan in Istanbul including Seismic Microzonation in the Republic of Turkey, Field Report (Volume 1:Main Report).
  • (JICA), (2002), The Study on A Disaster Prevantion/Mitigation Basic Plan in Istanbul including Seismic Microzonation in the Republic of Turkey, Interim Report.