AHP VE VIKOR YÖNTEMLERİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYE ÜLKELER VE TÜRKİYE’NİN EKONOMİK PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

İktisat politikalarının temelinde, o ülkede yaşayan insanların hayatlarını güven içinde devam ettirebilmelerine imkân yaratacak bir refah seviyesi oluşturmak yatmaktadır. Ekonomik dengelerin çok çabuk değiştiği günümüz ekonomisinde, ülkelerin iktisat politikaları ulusal olmakla birlikte uluslararası bir boyut da kazanmıştır. Bu çalışmada, birden fazla ekonomik kriter göz önünde bulundurularak en iyi makro ekonomik performansa sahip ülkelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan kriterler dönemin küresel konjonktürü ve ulusal dinamikleri dikkate alınarak AHP yöntemi ile ağırlıklandırılmış ve Avrupa Birliği'ne üye 28 ülke ile Türkiye ekonomik performanslarına göre VIKOR yöntemi kullanılarak sıralanmıştır.

THE ANALYSIS OF MACRO ECONOMICS PERFORMANCE FOR EUROPEAN COUNTRIES AND TURKEY WITH AHP AND VIKOR METOD

The Main purpose of economic policies is to increase welfare of households and to provide them with theopportunity to pursue their lives in safety. However, in the present dynamic conjecture, domesticeconomic policies have also gained an international dimension.Considering multiple economic criteria, this study aims to determine the best performing countries interms of macroeconomic variables. Criteria are weighted by AHP method, considering the associatedglobal outlook and national dynamics; and 28 European Union Member Countries and Turkey are rankedaccording to their economic performances using VIKOR method.

___

  • Ateş, F. G. (2013). Evrensel Tasarım İlkelerine Bağlı Halk Otobüsü Seçimi: Bulanık VIKOR Yöntemi ile Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • Aydoğan, E. K. ve diğerleri. (2011). IPv4’ den IPv6’ya Geçiş için AHP Modeli. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. Cilt 26, No 3, ss.701-709.
  • El-Santawy, M.F., A VIKOR Method for Solving Personnel Training Selection Problem. International Journal Of Computing Science, Vol. 1, No. 2, 2012.
  • Özden, Ü., (2009), “Türkiye’deki Mevduat Bankalarının Performansları Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ile Analiz”, Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Saaty, T.L. (2008). The Analytic Hierarchy and Analytic Network Measurement Processes: Applications to Decisions under Risk. European Journal Of Pure And Applied Mathematics Vol.1, No. 1, pp.122-196.
  • Ünal, Ö.F. (2011). Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Personel Seçimi Alanında Uygulamaları. İşletme International Journal of Fakültesi Dergisi Alanya Faculty of Business, C.3, S.2, s.18-38 Y.2011, Vol.3, No.2, ss.18-38.
  • Vaidya, O. S. and Kumar, S. (2006). Analytic hierarchy process: An overview of applications. European Journal of Operational Research 169. pp.1–29. https://services.oxfordeconomics.com/data/; 18.01.2016.