ÖRGÜTSEL İLETİŞİMİN İŞ TATMİNİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

Bu makalenin amacı, örgütsel iletişimin iş tatmini üzerindeki etkisini otomotiv sektöründe incelemektir. Makalede ele alınan araştırmada kolayda örneklem yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanın anket formu otomotiv sektöründeki 4 şirketin genel merkezlerinde ve bayilerinde çalışan 230 beyaz yakalı çalışana dağıtılmış, 180 çalışanın anketi toplanarak analiz edilmiştir. Araştırma verilerinin frekans dağılımı, güvenilirlik analizleri, ortalama ve standart sapma analizleri, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada örgütsel iletişimin boyutları olan iletişim biçimlerinin ve eğitici iletişimin iş tatminini pozitif yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Öte taraftan, örgütsel iletişimin bir boyutu olan iletişim engellerinin iş tatmini üzerindeki etkisi açıklanamamıştır. Araştırmanın sonuçlarının gelecekte bu alanda yapılacak çalışmalara kaynak teşkil edeceği düşünülmektedir.

THE EFFECT OF THE ORGANIZATIONAL COMMUNICATION ON THE JOB SATISFACTION: THE RESEARCH IN THE AUTOMOTIVE SECTOR

The purpose of this paper is to examine the effect of organizational communication on job satisfaction in an automative sector. Convenience sampling was used in the research of this paper. The questionnaire of the research was given to 230 white collar employees who worked in headquarters and dealers of 4 automative companies. 180 of questionnaires were collected back and analyzed. The following analyses were conducted to the data: frequency distribution analyses, reliability analyses, mean and standard deviation analyses, correlation analyses and multiple regression analysis. It was found that communication styles and educating communication dimensions of organizational communication affected job satisfaction positivitely. On the other hand, the effect of communication barriers dimension of organizational communication on job satisfaction couldn’t be explained. It is expected that findings of this research will contribute to the researches which will be conducted in the future.

___

  • Çakmak, B. (2016). Biçimsel örgütlerde iş tatmini ve örgütsel bağlılık üzerine bir araştırma: Aras kargo örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı.
  • Demir, S. (2014). Eskişehir ilindeki temel eğitim okulu öğretmenlerinin işbirlikli sorun çözme yaklaşımlarının örgütsel iletişim ile ilişkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Politikası Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi Teftişi Ekonomisi ve Planlaması Bilim Dalı Eğitim Yönetimi ve Teftişi Programı.
  • Demirkaya, Y. (2012). Okul müdürlerinin çatışma yönetimi stratejileri ve iletişim tarzlarına yönelik öğretmen algıları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Programı.
  • Dinçer Aydın, H.U. (2012). Örgütsel iletişim açısından örgüt kültürü ve bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı.
  • Durğun, S. (2006). Örgüt kültürü ve örgütsel iletişim. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2), ss. 112-132.
  • Elmas, N. (2017). Örgütsel iletişimin iş tatmini üzerindeki etkisi ve bir uygulama. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Emre, G. (2016). İş tatmini ve örgütsel bağlılık etkileşimi: İstanbul ili lojistik firmaları çalışanları üzerine bir uygulama. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Eroğluer, K. (2011) Örgütsel iletişim ile iş tatmini unsurları arasındaki ilişkiler: kuramsal bir inceleme. Ege Akademik Bakış, 11(1), ss. 121-136.
  • Eroğluer, K. (2008) Örgütlerde iletişimin çalışanların iş tatmini üzerindeki etkisi ve konuya ilişkin bir uygulama. Yayımlanmamış doktora tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Eyidoğan, Ö. (2013). Etik iklimin örgütsel iletişim üzerindeki etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Uluslararası Kalite Yönetimi Bilim Dalı.
  • Karcıoğlu, F., Timuroğlu, M. K., Çınar, O. (2009). Örgütsel iletişim ve iş tatmini ilişkisi-bir uygulama. Yönetim, 20(63), ss. 59-76.
  • Özkan, S. (2016). Taşeron personel ile kadrolu personelin örgütsel iletişim, örgüt kültürü ve iş tatmini değişkenleri açısından incelenmesi: Giresun belediyesi örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Avrasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Halkla İlişkiler ve İletişim Bilim Dalı.
  • Özpehlivan, M. (2015). Kültürel farklılıkların işletmelerde örgüt içi iletişim, iş tatmini, bireysel performans ve örgütsel bağlılık kavramları arasındaki ilişkiye etkileri: Türkiye-Rusya örneği. Yayımlanmamış doktora tezi, Okan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Programı.
  • Sağbaş, N.Ö. (2013). İletişim, örgütsel iletişim ve okul yönetimi (Güngören ilçesi örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi Anabilim Dalı İnsan Kaynakları ve Örgütsel Değişim Bilim Dalı.
  • Türk, F. (2016). İş tatmini ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Kamu çalışanlarına yönelik bir araştırma. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İLK VE ORTA ÇAĞ’DA YERLEŞİM YERLERİ ARASINDAKİ YOLLARIN YAPIMI VE BAKIMI: GENEL BİR KARŞILAŞTIRMA

Nihal ŞAHİN UTKU

AVRUPA BİRLİĞİNİN İŞGÜCÜ PİYASASI POLİTİKALARININ FARKLI EĞİTİM DÜZEYLERİNE GÖRE KADIN İŞGÜCÜ VE İŞGÜCÜNE KATILIM ORANI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ANALİZİ

Gamze SART, Okşan KİBRİTCİ ARTAR

ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: HASTANELER ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

Ahu Tuğba KARABULUT, Berker KOLANCIOĞLU

MOXO SÜREKLİ PERFORMANS TESTİNİN DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNDA DEĞERLENDİRME ARACI OLARAK KULLANILMASI

Gökhan MALKOÇ, Selin KIRNAZ

ORGANİK ÜRÜN TÜKETİCİLERİNİN ORGANİK PAZARLARA GİTMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR SAHA ÇALIŞMASI

Filiz KARAMAN

LİDER-ÜYE İLİŞKİLERİNDE KURULAN BAĞIN ÜYELERİN BAĞLILIK VE PERFORMANSLARI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: NİTEL BİR ÇALIŞMA

Merve TARIM

EVLİ KADIN VE ERKEKLERDE PSİKOLOJİK İYİ OLUŞUN EBEVEYN TUTUMUNA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Hanifi PARLAR, Fulya EROĞLU

EVLİ VE ÇOCUK SAHİBİ ÇİFTLERİN EVLİLİK UYUMU, EVLİLİK ÇATIŞMASI, YAKIN İLİŞKİ DÜZEYİ VE YALNIZLIK DÜZEYLERİNİN ÇOCUK YETİŞTİRME TUTUMLARI İLE İLİŞKİSİ

Gökhan MALKOÇ, Ayşe Sinem GÜREN

ÇALIŞAN YETKİNLİKLERİNE KAVRAMSAL BİR YAKLAŞIM

Osman BAYRAKTAR

MAKROEKONOMIK GÖSTERGELER ILE İSTANBUL, ANKARA VE İZMIR KONUT FIYAT ENDEKSLERI ARASINDAKI İLIŞKININ PANEL VERI ANALIZI ILE İNCELENMESI

Cansu ŞARKAYA İÇELLİOĞLU, Dilek TEKSÖZ AKAY