ORGANİK ÜRÜN TÜKETİCİLERİNİN ORGANİK PAZARLARA GİTMESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR SAHA ÇALIŞMASI

Organik pazarlar, organik ürün tüketicileri için farklı markaların farklı ürün çeşitlerini, diğer organik ürün satan yerlere kıyasla daha uygun fiyata ve toplu olarak bulabileceği bir ortam sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı organik ürün kullanan tüketicilerin organik ürün pazarlarına gitmelerine yönelik tutumlarını ve tercihlerini etkileyen faktörleri incelemektir. Çalışmanın en önemli özelliği ve önceki yapılmış çalışmalardan farkı, organik pazarlara gidilerek yalnızca organik ürün tüketicisi ile görüşülmüştür. Organik ürün tüketicilerine bulundukları organik pazarlar ve pazarda satılan organik ürünler hakkında sorular sorulmuştur. Organik pazarların fiziksel özellikleri ve orada bulunan organik ürünler hakkında bilgi edinilmeye çalışılmıştır. Organik ürün pazarlarındaki ürünlerin denetimine olan güven de incelenmiştir. Organik ürünler ve organik pazarlar konusunda insanları haberdar etmek ve bilgilendirmekte çalışmanın amaçlarındandır.

A FIELD STUDY ON THE FACTORS EFFECTING ORGANIC PRODUCT CONSUMERS TO GO TO ORGANIC BAZAARS

Organic bazaars provide an environment in which organic product consumers can find different brands of different organic product varieties with reasonable price when compare to commercial markets. The aim of this study is to examine the factors that influence the attitudes and preferences of organic bazaar consumers. The most important feature of the work, and the difference from the other previous works, only the organic product consumers were interviewed who shopping at the organic bazaars. The organic product consumers were asked about organic bazaars and organic products sold in the bazaars. The information about the physical properties of organic bazaars and the organic products found there have been tried to be observed. Confidence in the control of products in the organic product bazaars has also been examined. To inform people about organic products and organic bazaars are also the purpose of the study.

___

  • Çene E., Karaman F. ve Çavdar Ş.Ç. (2013), “Motives of Buying Organic Products and Habits of Organic Buyers in Turkey”, Journal of food, Agriculture and Environment. Vol.11 (3&4): 539-548
  • İlter, B. ve Yılmaz, B. S., (2016), “Understanding Determinants of Organic Food Consumption: Turkey Example”, Acta Universitatis Danubius, 12, 4, 372-389.
  • Lea, E. ve Worsley, T., (2005), “Australians’ Organic Food Believes, Demographics and Values”, British Food Journal, 107, 11, 855-869.
  • Organic Farming Strategic Plan 2012-2016. Republic of Turkey Ministry of Food, Agriculture and Livestock, Generte Directorate of Plant Production, pp. 1-86.
  • URL: http://www.tarim.gov.tr/BUGEM/Shared%20Documents/Organik_Stratejik_Plan2 012.pdf accessed on 28.03.2017.
  • Özçelik A. Ö. And Uçar A., (2008), “Turkish Academic Staffs’ Perception of Organic Foods”, British Food Journal, 110, 9, 948-960.
  • Sarıkaya, N., (2007). “Organik Ürün Tüketimini Etkileyen Faktörler ve Tutumlar Üzerine Bir Saha Çalışması”, Kocaeli üniversitesi sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14, 2, 110-125
  • www.İfoam.Org
  • Türkiye İstatistik Kurumu Veritabanı, URL: www.turkstat.gov.tr/PreIstatistikTablo.do?istab_id=462 accessed on 09.10.2013
  • http://kocaeli.tarim.gov.tr/Haber/170/kocaelinin-i%CC%87lk-organik-pazari-acildi- accessed on 28.03.2017
  • http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=7946 accessed on 28.03.2017