TÜRKİYE’DEKİ CEZA DAVALARININ İSTATİSTİKSEL ANALİZİ

Suç; hukuki değerlerin ihlali niteliği taşıyan ve toplumsal düzenin devamı açısından ceza veya güvenlik tedbiri yaptırımına bağlanmış fiildir. Suçu gerçekleştiren kişiye suçlu denir. Suç ve suçluyla mücadelede durum tespiti yapmak ilk adımdır. Bu nedenle 2012 yılı verileriyle Türkiye’deki 81 il, mahkum olan kişi sayısı/şehir nüfusu oranları alınarak kümeleme analizi tekniği ile iller kümelenmiştir. Kümeleme tekniği olarak hiyerarşik kümeleme yöntemlerinden Ward tekniği hiyerarşik olmayan kümeleme yöntemlerinden K-Means tekniği kullanılmıştır. Her iki teknikte de küme sayısı 7 olarak belirlenmiştir. Her iki teknikte de illerin tutarlı bir şekilde kümelendikleri , ward tekniği ile bir araya gelen illerin benzer şekilde K-Means tekniğinde de bir araya geldikleri görülmüştür.

STATISTICAL ANALYSIS OF CRIMINAL CASES IN TURKEY

Crime is an infringement of judicial values and an act that connected to security sanctions and punishment for the progress of social order. A person who committed crime is called criminal. Determining the situation is the first step of struggle against the crime. For this reason, 81 provinces of Turkey were clustered with clustering analysis technique by taking rates of the people convicted and population of cities with 2012 data. Ward technique is used as the hierarchical clustering method and KMeans tecnique is used as non-hierarchical clustering method as the clustering technique. The number of clusters has been determined 7 in both techniques.

___

  • Çilingirtürk, A. M. (2011).İstatistiksel Karar Almada Veri Analizi. 1.Basım, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Doğan, B. (2008). Bankaların Gözetiminde Bir Araç Olarak Kümeleme Analizi: Türk Bankacılık Sektörü İçin Bir Uygulama. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İstanbul: Kadir Has Üniversitesi SBE.
  • Günay Atbaş, A. C. (2008). Kümeleme Analizinde Küme Sayısının Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara : Ankara Üniversitesi FBE.
  • Satıcı, Ö. (1992). Doktor Hemşire ve Hasta Sorunlarının Çok Değişkenli Kümeleme Yöntemleri İle Araştırılması. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Diyarbakır: Dicle Üniversitesi SBE.