MUHAFAZAKÂR KESİMİN AŞIRI TÜKETİM ALIŞKANLIKLARINI BELİRLEYEN NEDENLER VE İSRAF BOYUTU: TÜRKİYE-MALEZYA KARŞILAŞTIRMASI

Tüketim alışkanlıkları ve israf günümüz araştırma konuları içerisinde son zamanlarda artan bir trendesahiptir. Daha bilinçli bir ekonomiye yönelen güncel sistem; kaynakların etkin kullanımı ve bireylerinsosyal refah anlayışı gibi kavramlara daha sık yer vermektedir. Bu kavramlar bireylerin tüketim davranışlarıve sonucunda gelişen israf anlayışının sorgulanması ve incelenmesini gerektirmektedir. Tüketimalışkanlıklarını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerden en önemlisi ve çalışmamızın ana konusunuoluşturan din ve kültürdür. Bu çalışmada aynı dine mensup fakat ayrı kültüre sahip Türkiye ve Malezya’datüketicilerin israf ve tüketim alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. 265’iTürkiye’de ve 204’ü Malezya’da yapılan anketler t-testi, ANOVA testi, korelasyon ve frekans analizleriuygulanarak değerlendirilmiştir. Bu çalışma neticesinde ulaşılan sonuçlar daha detaylı ve derinlemesinedeğerlendirilerek yeni çalışmalar için ufuk açıcı olması hedeflenmektedir

THE REASONS FOR THE CONSUMPTION HABITS OF CONSERVATIVE MUSLIM PEOPLE AND WASTE: TURKEY-MALAYSIA COMPARISON

Consumption habits and waste have recently had an increased interest among research topics. Modern-day economical system, which has become more conscient, has given place to some concepts like consuming natural energy resources efficiently and individual’s social welfare perspective. These concepts require to examine and research waste perception which has resulted from individual’s consumption behaviors and their consequences. There are many factors which affect consumption habits. One of these factors, also the main topic of my thesis, is religion and culture. For this study, I survey consumers’ waste and consumption behaviors in Turkey and Malaysia which have the same religion and different culture. 265 of the survey made in Turkey and 204 of the survey made in Malaysia are evaluated with t-test, ANOVA test, correlation analysis, and frequency analysis. As a result of this study, the results can be evaluated futher for the aim of future studies.

___

  • Arslan, A. (2015). Modern dünyada müslümanlar. İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Arslan, A. ve Çaylak, M. (2018). Tesettür giyimi etkileyen tüketim kültürü faktörleri üzerine uygulamalı bir araştırma. Akademik İncelemeler Dergisi, 41-70.
  • Bir, E. (1999). Turizmde tüketici davranışı ve tatil yeri seçimine yönelik bi anket çalışması. Anadolu Üniversitesi Kurumsal Akademik Arşivi.
  • Erciş, A., Ünal, S. ve Can, P. (2007). Yaşam tarzlarının satın alma karar süreci üzerindeki rolüne ilişkin bir araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(2), 281-311.
  • Erdem Çulhaoğlu, P. (2010). Kriz dönemlerinde turistlerin satın alma davranışlarının incelenmesi: Bodrum örneği.
  • İslamoğlu, A. H. ve Altunışık, R. (2013). Tüketici davranışları. İstanbul: Beta Yayımcılık.
  • Karakaş, İ. R. (2014). Malezya Hakkında http://web.karabuk.edu.tr/ismail.karas/malezyahk/index.htm. Erişim tarihi, 10.05.2018.
  • Arslan, F. (2019). Tüketicilerin kahve tüketim alışkanlıkları ve kahve dükkânı tercihleri: antalya ilinde bir araştırma. International Journal of Contemporary Tourism Research, 3 (2) , 224-234.
  • Kesek, H. (2017). Nöropazarlama yaklaşımının tüketici davranışları üzerindeki etkisi: malatya inönü üniversitesi örneği. Yüksek Lisans Tezi, KTO Karatay Üniversitesi.
  • Kireçci, A. N. (2015). Giyim modasında 'yeni lüks' ve genç tüketicilerin davranışlarına etkisi. Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Marmara Üniversitesi.
  • Kurt, A. (2009). Dindarlığı etkileyen faktörler. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 18(2), 1–26.
  • Maden, D. (2014). Lüks marka yönetimi: lüks tüketim motivasyonuna yönelik bir analiz. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi.
  • Taylan, H. H. ve Arklan, Ü. (2016). Medya ve kültür: kültürün medya aracılığıyla küreselleşmesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(1), 85-97.
  • Terzi, H. (2016). Müslüman tüketicilerin israf davranışlarının rasyonel tüketı̇m ve gösterı̇şçı̇ tüketı̇m bağlaminda ı̇ncelenmesı̇ : kültürlerarasi bı̇r karşılaştırma. Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı Sakarya Üniversitesi. Topçu, F. (2013). Tüketim kültürüne karşı gönüllü sadelik yaşam tarzı ve ilköğretim öğretmenleri üzerinde bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Dumlupınar Üniversitesi.
  • Üstün, B. ve Tutal, O. (2008). Tüketim alışkanlıklarındaki değişimler ve bu değişimlerin alışveriş mekanlarına etkisinin eskişehir örneğinde irdelenmesi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 259–282.
  • Veblen, T. (1995). Aylak sınıfın teorisi. İstanbul: Babil Yayıncılık.
  • Zaim, S. (1988). İktisadi Faaliyetlerde İslami Davranış Tarzı. İslam Tetkikleri Enstitüsü Dergisi.
Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi