KUŞAKLARARASI İŞ DEĞERLERİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ: VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE BİR İNCELEME

Örgüt stratejilerinin başarılı olabilmesi için özellikle 2000’li yıllardan sonra bir arada çalışmaya başlayanX ve Y Kuşaklarının birlikte çalışma kültürlerinin oluşturulması gerekmektedir. Bunun için kuşaklar arası iş değerlerininfarklılıkları analiz edilmelidir. Bu çalışma öncelikle “örgütsel bağlılık” ve “iş değerleri” kavramlarının teorikaçıklamalarına dayanarak, bu iki kavram arasındaki belirli amaçlara yönelik olarak ilişkileri vakıf üniversiteleriçerçevesinde araştırmaktadır. “İş değerleri”nin, alt boyutları olan “rahatlık ve güvenlik”, “yetenek ve büyüme”, “statü vebağımsızlık” gibi kavramların “örgütsel bağlılık” ile arasındaki ilişkiyi kurmak ve kuşaklararası farklılıkları ortaya koymakbu çalışmanın temel amacıdır.Araştırmada kavramsal çerçevenin açıklanmasının ardından değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak ve kuşaklararasındaki değer algısının farklılıklarını ortaya koymak için üç farklı vakıf üniversitesi akademisyenleri kapsamında biranket çalışması yapılmıştır. Ankete 149 kişi katılmıştır. Bu anketlerin analizleri ışığında ise 4 adet hipotez değerlendirilmiş,ve iş değerleri açısından kuşakların farklılıkları ortaya konulmuştur.

THE RELATIONSHIP BETWEEN INTERGENERATIONAL BUSINESS VALUES AND ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A STUDY IN FOUNDATION UNIVERSITIES

Considering the fact that the X and Y generation work together after 2000s, it is obvious that the organizational strategies cannot be successful when the culture of working together cannot be created. This study is primarily searches the relations between the two concepts of “organizational commitment” and “business values“ within the framework of foundation universities, based on the theoretical explanations of these concepts. The main purpose of this study is to establish the relationship between “organizational commitment“ and the sub-dimensions of business values which are “convenience and security”, ”talent and growth” and “status and independence”and to reveal intergenerational differences. Following the disclosure of the conceptual framework of the research, a questionnaire survey was conducted among three different foundation university academicians in order to reveal the relationship between the variables and to reveal the differences between the generations. 149 people have participated in the survey. In consideration of the analysis of these surveys, 4 hypotheses were evaluated and differences of generations in terms of business values were set forth.

___

  • Allen, N.J., Meyer, J.P., (1990), “The Measurement and Antecedents of Affective, Continuance and Normative Commitment to the Organization”, Journal of Occupational Psychology, 63(1), 1-18.
  • Bakan, İ., Büyükbeşe, T. ve Bedestenci H.C. (2004), Örgüt Sırlarının Çözümünde Örgüt Kültürü: Teorik ve Ampirik Yaklaşım. İstanbul: Aktüel Yayınları, 5-27.
  • Baysal, H. ve İnceoğlu, E. (2016), “İş Değerleri Çerçevesinden Örgütsel Bağlılığa Bakış: Banka Çalışanlarına Yönelik Nitel Bir Araştırma”, AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(3), 131-148.
  • Caricati, L., La Sala, R., Marletta, G., Pelosi, G., Ampollini, M., Fabbri, A., Mancini, T. (2014), "Work climate, work values and professional commitment as predictors of job satisfaction in nurses", Journal of Nursing Management, 22(8), 984-994. doi: 10.1111/jonm.12079
  • Çetin, M. Ö., “Örgüt Kültürü ve Örgütsel Bağlılık”, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, (2004), 90-99.
  • Durna, U., & Veysel, E. R. E. N. (2011). Üç bağlılık unsuru ekseninde örgütsel bağlılık. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6(2), 210-219.
  • Erdem, A. R., (2003), “Üniversite Kültüründe Önemli Bir Unsur: Değerler”, Değerler Eğitimi Dergisi, 1(4), 55-72.
  • Elizur, D., (1984), "Facets of Work Values: A Structural Analysis of Work Outcomes", Journal of Applied Psychology, 69(3), 379-389.
  • Erdoğan, B., Kraimer, M. L. ve Liden R. C., (2004), "Work Value Congruence and Intrınsıc Career Success: The Compensatory Roles Organızatıonal Support of Leader Member Exchange and Perceıved", Personnel Psychology, 57, 305-332.
  • Fields, D. L., (2002), "Taking the measure of work: A guide to validated scales for organizational research and diagnosis", Sage.
  • Gizir, S. (2007), "Üniversitelerde örgüt kültürü ve örgüt-içi iletişim üzerine bir derleme çalışması." Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 50(50): 247-268.
  • Gürbüz, S., (2015), "Kuşak farklılıkları: Mit mi, gerçek mi", İş ve İnsan Dergisi, 2(1), 39-57.
  • İnce, M. ve Gül, H., (2005), “Yönetimde Yeni Bir Paradigma Örgütsel Bağlılık”, Konya: Çizgi Kitabevi.
  • Kasnak, E. (1998), “ Çalışanların iş değerleri ve bir özel sektör şirketinde uygulama”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Koslowsky, M. ve Elizur, D., (1990), “Work values and commitment”, International Conference on Work Values, Prag-Çekoslavakya.
  • Koc, M., Ozturk, L., ve Yildirim, A., (2016), "X Ve Y Kuşağinin Örgütsel Bağlilik Farkliliklarini Belirlemeye Yönelik Ampirik Bir Çalişma", PressAcademia Procedia, 2(1), 69-78.
  • Köse, S.,Oral, L.,Tetik, Türesin H., (2014)."Y Kuşağının Birinci ve İkinci Yarısında İş Değerlerinin Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma", Humanitas Sayı: 3 Bahar / Spring, Tekirdağ, 149-165.
  • Köse, A., vd. (2016). "X ve Y Kuşağı Yöneticilerinin İş Değerleri Algısı ve Farklılıkları Üzerine İnceleme", Business and Economics Research Journal, Volume:7, 171-175.
  • Kubat, U. ve Kuruüzüm, A., (2010), "İş Değerleri ile Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: Bir Yapısal Denklem Modelleme Yaklaşımı", Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(3), 487- 505.
  • Meyer, J.P., D.J. Stanley, L. Herscovitch, ve L. Topolnytsky (2002), “Affective, continuance, and normative commitment to the organization: A meta-analysis of antecedents, correlates, and consequences”, Journal of Vocational Behaviour, 61, 20- 52.
  • Mowday, R. T., Porter, W. L., & Steers, R. M. (1982). Employee–organization linkages: The psychology of commitment, absenteeism and turnover. New York, NY: Academic Press.
  • Nişancı, Z. N., & Yıldırım, E. (2017). "Örgütsel Bağlılık: X ve Y Kuşağı Arasındaki Farklılıklar", Paper presented at the 1 st Eurasian Conference on Language and Social Sciences.
  • Özer, P. S., Eriş, E., ve Özmen, Ö., (2013), "Kuşaklarin Farklilaşan İş Değerlerine İlişkin Emik Bir Araştirma", Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 38, 123-141.
  • Özcan, E. B.(2008), “Örgütsel Bağlılık Ve İş Değerleri Arasındaki İlişki: Adana İlinde Bir İnceleme”, Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Adana.
  • Sadullah, Ö. (2010), İnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Basım, İstanbul. Sipahi, B.,Yurtkoru, E. S.,Çinko, M.,(2010), “Sosyal Bilimlerde SPSS’le veri Analizi”, 3. Baskı, İstanbul, Beta Yayınları.
  • Sun, J., ve Wang, J. B., (2018), "A study on career commitment and work value of physical education teachers in Chinese traditional sports school", Journal of Discrete Mathematical Sciences & Cryptography, 21(6), 1467-1472. doi: 10.1080/09720529.2018.1527816
  • Şencan, H. (2005), “Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Geçerlilik ve Güvenilirlik”,İstanbul, Seçkin yayıncılık.
  • Ucanok, B., ve Karabati, S., (2013), "The Effects of Values, Work Centrality, and Organizational Commitment on Organizational Citizenship Behaviors: Evidence from Turkish SMEs", Human Resource Development Quarterly, 24(1), 89-129. doi: 10.1002/hrdq.21156
  • Zangaro, G.A., (2001), “Organizational Commitment: A Concept Analysis”, Nursing Forum, 36(2): 14-22.
Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

UZUN SÜRELİ FLÖRTÜN BİREYLERİN EVLİLİK ALGISI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Merve KAÇAR, Hanifi PARLAR

18. ve 19. YÜZYILLARDA BALKAN MİLLİYETÇİLİĞİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME: OSMANLI DEVLETİ’NİN DAĞILMASI ve YENİ DÜŞÜNCE AKIMI

Sabri ÖZ, Salih Selman CEBECİ

KUYUMCULUK SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELERİN MARKA DEĞERİNİN ÖLÇÜLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Raife Y. EYİLER, Figen YILDIRIM

OSMANLI EKONOMİSİNDEKİ VAKIFLARIN FİNANSAL OLAN VE OLMAYAN FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Seçil ŞENEL UZUNKAYA, Serhat YÜKSEL, Hasan DİNÇER

STRATEJİK FİNANSAL YÖNETİMİNDE TEMİNAT MEKTUPLARI VE TEMİNAT (STANDBY) AKREDİTİFLERİNİN ROLÜ

Yurdagül MERAL

TÜRK TELEVİZYON DİZİLERİNİN DESTİNASYON TERCİHİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ: ORTADOĞULU TURİSTLER

Zayneb BOUKARI, Fatih VEYSELLER, N. Öykü İYİGÜN

3-6 YAŞ ARASI OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN OYUNCAK TERCİHLERİ VE CİNSİYET KALIP YARGILARI İLE EBEVEYNLERİNİN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Fatma Nur MENEKŞE, Aşkın ASAN

YAVAŞ ŞEHİR MODELİNDE KÜLTÜREL VE GASTRONOMİK ÜRÜNLER İLE MARKA ŞEHİR OLUŞTURMAK: ZİLE ÖRNEĞİ

Mehmet KOCAMAN, Emel MEMİŞ KOCAMAN

ANALİTİK HİYERARŞİ VE ANALİTİK AĞ SÜREÇLERİ KULLANARAK KİŞİSEL ULAŞIM TAŞITI KAVRAMSAL TASARIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

H. Özkal ÖZSOY

KADINLARIN EVLİLİKTE KULLANDIKLARI BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ İLE ALGILADIKLARI ANNE BABA TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ İSTANBUL ÖRNEĞİ

Büşra ÇOLAK YILMAZ, Hanifi PARLAR