Basel Sermaye Yeterliği Oranındaki Değişimin Türk Bankacılık Sektörü Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi: Katılım Bankaları ve Geleneksel Bankaların Karşılaştırmalı Oran Analizi

Çalışmada, sermaye yeterliliği oranının, katılım bankaları ve geleneksel bankaların karlılıkları, faiz-kar payı gelirleri gibi kalemleri üzerindeki etkisini ortaya koymak amacıyla Türk bankacılık sektörüne ait veriler oran analizi yöntemiyle incelenmiştir. Buna göre incelenen dönemde her iki banka grubunda da sermaye yeterliliği oranı düşüş eğilimindedir. Her iki grupta da sermaye yeterliliğinin düşmesine neden etkenlerden biri olan kredi ve alacaklar kalemi yıllar içinde artış göstermiş, yine bununla aynı doğrultuda faiz (kar payı) gelirlerinde de bir artış yaşanmıştır. Ancak bu noktada katılım bankaları daha iyi performans göstermiş, katılım bankalarında sermaye yeterliliği oranı daha az düşmesine rağmen faiz (kar payı) gelirlerindeki artış geleneksel bankalara göre daha yüksek olarak gerçekleşmiştir. Buna rağmen sermaye yeterliliği oranının azalması karşısında kredi rakamları artarken, bankaların özkaynak karlılıkları artmamış, bu noktada sermaye yeterliliği oranının azalmasının karlılık rakamları üzerinde herhangi bir kaldıraç etkisi gözlenmemiştir.

Investigation of the Effects of Basel Capital Adequacy Ratio Change on the Turkish Banking Sector: Comparative Conventional and Islamic Banking with Ratio Analysis

In the study, in order to determine the effect of the capital adequacy ratio on the items such as the profitability and interest-share incomes of the Islamic banks and the traditional banks, the datas of Turkish banking sector are examined with ratio analysis method. Accordingly, the capital adequacy ratio of both bank groups tends to decrease in the period examined. In both groups, credit and assets, which are one of the factors causing the decrease in capital adequacy, increased during the period and there was an increase in interest (profit share) revenues in the same way. However, at this point, Islamic banks performed better and the increase in interest (profit share) incomes was higher than that of the more traditional banks, even though the capital adequacy ratio in Islamic banks decreased less. Nevertheless, while the credit figures increased in the face of the decrease in the capital adequacy ratio, the return on equity of the banks did not increase and there was no leverage effect on the profitability figures of the decrease in the capital adequacy ratio at this point.

___

  • Atiker, M. (2005). 1Basel I ve Basel II, Konya Ticaret Odası Etüd- Araştırma Servisi, 41 (8).
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu-BDDK (2010). Sorularla Basel III, BDDK Risk Yönetimi Dairesi, Aralık.
  • Bank For International Settlements-BIS (2010). Basel III: A Global Regulatory Framework for More Resilient Banks and Banking Systems, Basel, Switzerland. Bank For Internatıonal Settlements-BIS (2012). Basel III: International Regulatory Framework for Banks, http://www.bis.org/bcbs/basel3.htm, (05.03.2016).
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu-BDDK (2005). 10 Soruda Yeni Basel Sermaye Uzlaşısı (Basel II), BDDK Raporu, Ocak.
  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (2016). Türk Bankacılık Sektörü Temel Göstergeleri, Aralık.
  • Basel II ve KOBİ’ler Çalışma Grubu (2006). Basel II’nin KOBİ’lere Etkiler, Bankacılar Dergisi, 58: 3-62.
  • Boyner, Ü. (2011). Uluslararası Bankacılık ve Finans Sisteminin Yeni Mimarisi ve Türk Bankalarına Etkileri Konferansı, 31 Mayıs 2011, İstanbul.
  • Elizalde, A. (2007). From Basel I to Basel II: An Analysis of the Three Pillars, CEMFI Working Paper, 0704, June, Madrid, Spain.
  • Goodhart, Charles (2011). The Basel Committee on Banking Supervision A History of the Early Years, 1974–1997, Cambridge University Press, New York.
  • Horasan, M. ve Horasan, İ. (2012). Kredilendirme Süreci ve Basel II Kriterleri ile Karşılaştırılması”, Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 32 (1), 201-230.
  • Karabıyık, L. ve Anbar, A. (2006). Basel II’nin Gelişmekte Olan Ülkelere Olası Etkileri, MUFAD Dergisi, 32.
  • Koğar, Çiğdem (2010). Küresel Finansal Sistemin Reformuna Yönelik Çalışmalar, 4 Ekim, Türkiye Bankalar Birliği’nde Yapılan Sunum, İstanbul.
  • Mermeod, A.Y. ve Ceran, Mustafa (2011). “Basel III Doğrultusunda Bankacılık Riskleri ve Sermaye Yeterliliği; Türk Bankacılık Sektörü Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz”, Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 2 (4).
  • Penikas, Henry (2015). History of Banking Regulation As Developed by the Basel Committee on Banking Supervision In 1974 – 2014 (Brief Overview), Banco De Espana, Estabilidad Financiera, No: 28., May.
  • Şahin, İ. (2013). Küresel Finansal Kriz Esnasında Geliştirilen Bankacılık Düzenlemelerinden Basel III Kriterlerinin Kapsamı ve Uygulama Süreci, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Temmuz.
  • Yardımcıoğlu, M. ve Çam, A. Veli (2007). Sermaye Piyasalarındaki Derecelendirme Müessesesinin Basel II Kapsamında Değerlendirilmesi, Mali Çözüm Dergisi, Mart-Nisan: 59-70.
İşletme Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-0712
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2009
  • Yayıncı: Melih Topaloğlu