Who Killed Panayot?: Reforming Ottoman Legal Culture in the 19th Century

Bugüne kadar Osmanlı ceza hukuku alanında ve daha özelde XIX. yüzyıl Osmanlı ceza hukuku alanında yapılan çalışmaların birçoğunun teorik olduğu görülmekte, pratik üzerinden teorik söylemlerin geliştirildiği çok az çalışmaya şahit olunmaktadır. Son dönem Osmanlı ceza hukukunun değişimine dair önemli çalışmaları olan Omri Paz, Who Killed Panayot? adını verdiği, 1850 yılında İzmir’de meydana gelen görünürde basit bir afyon hırsızlığı olayının, dönemin Osmanlı Hariciye nazırı ve İngiliz büyükelçisi düzeyinde yapılan yazışmalara nasıl konu olduğunu anlattığı bu çalışmasında, aslında Tanzimat sonrası Osmanlı’nın ceza hukuku alanında yaptığı reformlara dair çok önemli bilgileri bir olay merkezinde kalarak sunmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Osmanlı, ceza hukuku, Tanzimat

___

  • Bingöl, Sedat, Tanzimat Devrinde Osmanlıda Yargı Reformu: Nizamiye Mahkemelerinin Kuruluşu ve İşleyişi 1840-1876, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Edebiyat Edebiyat Fakültesi, 2004.
  • Ekinci, Ekrem Buğra, Osmanlı Mahkemeleri: Tanzimat ve Sonrası, İstanbul: Arı Sanat, 2004.
  • Kırlı, Cengiz, Yolsuzluğun İcadı: 1840 Ceza Kanunu, İktidar ve Bürokrasi, İstanbul: Verita, 2015.
  • Miller, Ruth A., Legislating Authority: Sin and Crime in the Ottoman Empire and Turkey, New York - London: Routledge, 2005.
  • Paz, Omri, Crime, Criminals and Ottoman State: Anatolia Between the Late 1830s and the Late 1860s (doktora tezi), Tel Aviv University, 2010.
  • Toprak, Zafer, “From Plurality to Unity: Codification and Jurisprudence in the Late Ottoman Empire”, Ways to Modernity in Greece and Turkey: Encounters with Europe, 1850-1950, ed. Anna Frangoudaki - Çağlar Keyder, London - New York: I. B. Tauris, 2007, s. 26-39.