Siyasal Düzen: Adalet ve Asabiyetin Siyasetteki Rolü

Siyaset felsefesi alanındaki çalışmalarıyla tanınan M. Akif Kayapınar’ın kitabı Bilim ve Sanat Vakfı’ndaki “Adalet Konuşmaları” (2017) çalıştayında yaptığı bir sunuma dayanıyor. Her görüşten ve farklı disiplinlerden okuyucuya hitap eden eserin kalkış noktası, Türkiye’de insan-toplum bilimlerindeki genel bir sorunun siyaset bilimindeki yansımasıdır: Türkiye’de siyaset biliminin Amerika’da üretilmiş (ve o bağlamda gerçekten önemli) soru ve konular üzerinde yoğunlaşması, buna mukabil Türkiye’nin en önemli siyasî meselesinin (“iyi” bir siyasî düzen tesisi ve buna ilişkin yaşanan krizin) yeterince tartışılmaması. Yazar “giriş”te söz konusu krizin bazı tezahürlerini (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, anayasa tartışmaları vb.) kısaca tartıştıktan sonra sorunun temelinde bir “müşterek iyi hayat tasavvuru” ve buna dayalı “siyasal toplum” kurulamayışı olduğunu belirtiyor (s. 29). Buradan yola çıkarak eser, iki büyük soruyu, iki uzunca bölümde etraflıca tartışıyor: (felsefî düzlemde) Siyasî düzenin mahiyeti ve (pratik düzlemde) nasıl kurulduğu.
Anahtar Kelimeler:

siyaset, adalet, asabiyet

___

  • Collins, Randall, The Sociology of Philosophies: A Global Theory of Intellectual Change, Belknap: Harvard University Press, 1998.
  • Kayapınar, M. Akif, “Adalet, Siyaset, İyi Yönetim”, Kutadgubilig, 40 (2019): 93-132.
  • Mann, Michael, The Sources of Social Power, I-IV, New York: Cambridge University Press, 1986-2011, özellikle I, 1. Bölüm.