Z Kuşağı ve İnternetten Alışveriş İlgilenimleri

Aynı toplumlarda fakat farklı dönemlerde doğmalar farklı kuşakları meyda-na getirmektedir. Kuşak farklılıklarının nedenleri arasında değişen toplum şatları, sosyal imkânlar, değişen teknoloji gibi unsurlar yer almaktadır. Geç-mişten günümüze kadar olan sürede bu farklılıklar, insanların sosyal yaşan-tılarında gözle görülür düzeyde gelişmeler meydana getirmiş ve yeni istih-dam alanlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji sayesinde insanlar işleri-ni internet ortamında kolaylıkla yapabilmektedirler. Teknolojiye yatkın olan Z kuşağı, doğdukları dönem itibariyle teknolojinin en aktif kullanıcılarıdır. Teknolojinin bu kadar gelişmesi insanların alışveriş gibi temel ihtiyaçlarına erişimini de sanal ortama taşımaktadır. E-ticaret insanlara sanal ortamda bulunduğu yerden, alışveriş yapabilme imkânı sunmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, adanın coğrafi konumu ve ulaşım imkanları dahilinde birçok ürüne kolaylıkla ulaşamamakta ve ürünler çok yüksek miktarlarda satılmaktadır. Bu çalışma, Kuzey Kıbrıs’ta öğrenim gören Z kuşağı 250 gencin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel amacı, Üniversitede oku-yan Z kuşağı öğrencilerinin e-ticaret konusundaki ilgilenim düzeyini ölçmek-tir. Yapılan analizler sonucunda, güvenilirlik ve geçerlilik testi sonuçları ol-dukça iyi düzeyde bulunmuştur. Hipotez testleri ile Z kuşağı ve internetten alışveriş ilgilenimleri ile cinsiyet, yaş ve gelir düzeyleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Katılımcıların cinsiyetleri arasında anlamlı-lık değeri 0.05’ten büyük (p>0.05) olduğu için anlamlı bir fark olmadığı sap-tanmıştır. Ayrıca, katılımcıların yaşları ile internetten alışveriş ilgilenimleri ölçeğiyle yapılan analiz sonucunun 23 ve üzeri yaşlarındaki katılımcıların internetten alışverişin memnuniyetine ilişkin tutumları, 19-22 yaş arasındaki katılımcılardan daha yüksek olduğunu göstermektedir. Son olarak katılımcı-ların aylık gelirleri ile internetten alışveriş ilgilenimleri bakıldığında, 500-999 TL arasında aylık gelire sahip olan kişilerin internetten alışveriş ilgilenimle-rinin daha yüksek olduğu görülmektedir.

Generation Z and Online Shopping Interests

The birth of people in the same society but in different periods creates different generations. Factors such as changing social conditions, social opportunities, and changing technology are among the reasons for generational differences. From past to present, these differences have created noticeable improvements in people's social lives and created new employment areas. Through, develop-ing technology, people can easily do their jobs on the internet. Generation Z, who is prone to technology, is the most active users of technology as of the period they were born. The development of technology so much brings peo-ple's access to basic needs such as shopping in the virtual environment. E-commerce offers people the opportunity to shop from where they are in a vir-tual environment. The Turkish Republic of Northern Cyprus cannot easily access many products within the geographical location and transportation possibilities of the island, and the products are sold in very high quantities. This study was the participation of 250 Z generation young people studying in Northern Cyprus. The purpose of research is to measure the inter-est level within the e-commerce of Generation Z students studying at the uni-versity. Results of this study, reliability and validity test results were found to be quite good. With hypothesis tests, it was examined a significant difference between the internet shopping interests of Generation Z and their gender, age, and income levels. The significance value was greater than 0.05 (p> 0.05) be-tween the genders of the participants, with no significant difference. In addi-tion, the online shopping interests of the participants aged 23 and over are higher than the participants aged 19-22 towards online shopping satisfaction. Finally, it is seen that people with a monthly income of 500-999 TL have a higher interest in online shopping.

___

  • Acılıoğlu, İ. (2015). İş’te Y Kuşağı. Ankara: Elma Yayınevi.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., & Yıldırım, E. (2007). Sosyal bilim-lerde araştırma yöntemleri spss uygulamalı. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Altuntuğ, N. (2012). Kuşaktan kuşağa tüketim olgusu ve geleceğin tüketici profili. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4(1), s. 203-211.
  • Arabacı, İ. B. ve Polat, M. (2013). Dijital yerliler, dijital göçmenler ve sınıf yöne-timi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 47(12), s. 11-20.
  • Armağan, E. A. ve Turan, A. H. (2014). İnternet üzerinden alışveriş: demogra-fik faktörlerin, bireysel ihtiyaçların etkisi üzerine ampirik bir değerlendirme. Ataturk University Journal of Economics and Administrative Sciences, 28(3), s. 22-22.
  • Balcı, Z. (2019). E-ticarette tüketicilerin satın alma tercihlerini etkileyen faktör-ler ve sosyal medyanın satın alma sürecine etkileri. Mezuniyet Projesi, T.C Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Baykal, N. (2018, 4 12). Türkiye’de İnternet 25 Yaşında. Bilim genç: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/turkiyede-internet-25-yasinda adre-sinden alındı.
  • Çakmur, H. (2012). Araştırmalarda Ölçme- Güvenilirlik – Geçerlilik. TAF Pre-ventive Medicine Bulletin, 11(3), s. 339-344.
  • Çetin Aydın, G. ve Başol, O. (2014). X ve Y kuşağı: Çalışmanın anlamında bir değişme var mı? EJOVOC (Electronic Journal of Vocational Colleges), 4(4), s. 1-15.
  • Demirdöğmez, M. ve Taş, H. Y. (2020). Z kuşağının e-ticaret algısı ve e-ticareti kullanma sıklığı. TURAN-SAM Uluslararası Bilimsel Hakemli Dergisi, 12(46), s. 26-32.
  • Doğan, N. ve Başokçu, T. O. (2010). İstatistik tutum ölçeği için uygulanan fak-tör analizi ve aşamalı kümeleme analizi sonuçlarının karşılaştırılması. Eği-timde ve Psikolojide Ölçme ve Değerlendirme Dergisi, 1(2), s. 65-71.
  • E-Ticaret... (2015, Nisan 23). E-Ticaret Koordinasyonu. KMK Blog: https://blog.kmk.net.tr/eticaret-koordinasyonu adresinden alındı.
  • Ercan, İ., ve Kan, İ. (2004). Ölçeklerde güvenirlik ve geçerlik. Uludağ Üniversite-si Tıp Fakültesi Dergisi, 30(3), s. 211-216.
  • Erdoğan, S. (2004). Sürekli değişkenler için güvenilirlik analizinde kullanılan ilişki katsayılarının değişken varyansından ve etki büyüklüğünden etkilenme durumları. Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyoistatistik Anabilim Dalı, Mersin.
  • Gümüş, N. (2019). Kuşağı tüketicilerin hedonik tüketim davranışlarının de-mografik özellikleri bağlamında incelenmesi. Business & Management Studıes: An International Journal, 7(5), 2177-2207.
  • Gümüş, N. (2020). Z kuşağı tüketicilerin satın alma karar tarzlarının ince-lenmesi. Journal of Yasar University, 15(58), 381-396.
  • İşler, D. B., Yarangümelioğlu, D., & Gümülü, E. (2014). Online Tüketici satın alma davranışlarını etkileyen faktörlere yönelik bir durum değerlendirmesi: Isparta ilinde bir uygulama. Alanya Isletme Fakültesi Dergisi, 3(6), s. 77-94.
  • Jain, K. ve Srinivasan, N. (1990). An empirical assessment of multiple operati-onalizations of involvement. Advances in Consumer Research, 1(17), s. 594-602.
  • Kahyaoğlu, M. (2015). İlköğretim öğrencilerinin doğa kavramına ilişkin algı-larının metaforlar yoluyla incelenmesi. Electronic Turkish Studies, 10(11), s. 831-845.
  • Karabaş, S. (2018). E-ticaret ve üniversite öğrencilerinin elektronik ticarete ilişkin tutum ve ilgilenim düzeylerinin belirlenmesi: Bir alan araştırması. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 68(2), s. 83-104.
  • Keskin, S. ve Baş, M. (2015). Sosyal medyanın tüketici davranışları üzerine etkisinin belirlenmesi. Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 17(3), 51-69.
  • Kılıç, S. (2016). Cronbach’ın alfa güvenirlik katsayısı. Journal of Mood Disorders, 6(1), s. 47-8.
  • Körelçiner, H. (2018). X ve Y kuşağı çalışma yaşam kalitesi üzerine bir uygu-lama. İşletme Anabilim Dalı. Kırklareli: T.C. Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilim-ler Enstitüsü.
  • Miynat, M. ve Özcan, P. M. (2016). Türkiye’de e-girişimcilik ve vergilendiril-mesi. 7th International Congress on Entrepreneurship, (s. 506-520). Bishkek, Kyrgyzstan.
  • Muhabirleri, E. (2015, Aralık 24). Bakan Tüfenkci... https://ticaret.gov.tr/: https://ticaret.gov.tr/haberler/bakan-tufenkci-ekonomi-muhabirleri-ile-bulustu adresinden alındı
  • Onat, O. (2020, 03 02). Geleceğin iş dünyasında ayakta kalmak. https://digitalage.com.tr/ adresinden alındı
  • Öngören, B. (2005). Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde elektronik ticare-tin kullanımı ve İstanbul örneği. İşletme Anabilim Dalı. Muğla: Muğla Üniver-sitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Öz, S. (2004). Devletlerin vergilendirme yetkileri sinirinin e-ticaret açısından değerlendirilmesi. Maliye Dergisi (142), s. 90-102.
  • Schermelleh-Engel, K., Moosbrugger, H. and Müller, H. (2003). Evaluating the Fit of Structural Equation Models: Tests of Significance and Descriptive Good-ness-of-Fit Measures. Methods of Psychological Research Online, 8(2), s. 23-74.
  • Şencan, H. (2005). Sosyal ve davranışsal ölçümlerde güvenilirlik ve geçerlilik. Seçkin Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A. Ş. Ankara
  • TÜBİSAD. (2019). TÜBİSAD Raporlar. Şubat 10, 2020 tarihinde http://www.tubisad.org.tr/ adresinden alındı
  • Zhou, L., Dai, L. and Zhang, D. (2007). 0nline shopping acceptance model-A critical survey of consumer factors in online shopping. Journal of Electronic Commerce Research, 1(8), s. 41-62.