Marco Polo Seyahatnamesinde Uluslararasılaşma Yaklaşımlarının İzini Sürmek

Bu çalışmanın temel amacı, uluslarasılaşma alanyazınında 1970’lerden bu yana şekillenmeye başlayan uluslararasılaşma yaklaşımlarının literatüre girmeden uzunca bir zaman önce pratik ticaret sahnesinde karşılıklarının olup olmadığının belirlenmesidir. Bu çerçevede bu çalışmada, küresel ticarete ilişkin tarihi kanıtlar bulma açısından erken kapitalizm diğer bir ifade ile geç orta çağ dönemi temel alınarak uluslararasılaşma yaklaşımlarının söz konusu dönem için retrospektif bir bakış açısıyla izinin sürülmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, literatürde oldukça yeni bir kavram olan Dış Ticaret Girişimciliği Yaklaşımı’nın diğer uluslararasılaşma yaklaşımlarından farklılaşan yönlerinin açıklanması amacıyla uluslararasılaşmanın geç orta çağdan itibaren idrak edildiği noktaların izinin sürülmesi ve Dış Ticaret Girişimciliği kavramına tarihi kanıtlar bulunması da çalışmanın amaçları içerisinde yer almaktadır. Bu bağlamda bu çalışmada söz konusu döneme ışık tutan, dönemin ticari perspektifini ortaya koyan ve içerdiği bilgilerin kronolojik, coğrafi ve sosyo-kültürel kaynaklarca teyit edilebildiği bir eser olan ünlü seyyah Marco Polo’nun 25 yıllık İpek Yolu seyahatinde edindiği gözlemleri içeren Harikalar Kitabı incelenmiştir. Eserin incelenmesi, edebiyat ve tarih alanlarında yazılan diğer incelemelerden farklı olarak uluslararası ticaret perspektifinden gerçekleştirilmiştir. Kuramsal bir tartışma biçiminde kurgulanan çalışmada veri seti olarak ele alınan eserdeki ifadelerden yola çıkılarak günümüz uluslararasılaşma yaklaşımlarına ilişkin gerçekleştirilen iz sürme neticesince Ağ Yaklaşımı, Uluslararası Girişimcilik Yaklaşımı ve Dış Ticaret Girişimciliği Yaklaşımı’na ilişkin kanıtlara ulaşılmıştır. Diğer taraftan, Küresel Doğan İşletmeler Yaklaşımı, Uppsala Yaklaşımı ve Yenilikçilik Yaklaşımına ilişkin kanıtlar bulunamamıştır. Elde edilen sonuçlar, çalışmada ele alınan sorunsal ve veri seti bağlamında uluslararasılaşma olgusunun klasik dönemden itibaren evrilerek günümüz uluslararasılaşma yaklaşımlarına zemin hazırladığı ve uluslararasılaşmanın, olguya ilişkin modeller ortaya atılmadan önce de uluslararası ticaret ve girişimcilik faaliyetlerini açıklamada önemli bir argüman olarak ortaya çıktığı görülmektedir. 

Tracing Internationalization Approaches ın The Travels of Marco Polo

The aim of this study is to identify whether internationalization approaches that have taken shape in internationalization literature since 1970s have any correspondence in the stage of practical trade long before it entered the relevant literature. In this context, in this study, it is aimed to trace internationalization approaches with a retrospective perspective, based on early capitalism, in other words the late middle ages, in order to find historical evidence on global trade. Also the study involves tracing the points that internationalisation has been understood since late Medieval Age and finding historical proof for the concept of Foreign Trade Entrepreneurship in order to find aspects of Foreign Trade Entrepreneurship that differ from other internationalisation approaches. Therefore, in this study, the Book of Wonders, which is a book that sheds light on the period in question, reveals the commercial perspective of the period and whose information can be confirmed by chronological, geographical and socio-cultural sources, contains the observations of the famous traveler Marco Polo during his 25-year Silk Road journey has been examined. Unlike other studies in literature and history, the study of the work was carried out from an international trade perspective.In the study, which was designed as a theoretical discussion, based on the expressions in the work considered as a data set, as a result of the tracing of today's internationalization approaches, evidences regarding the Network Approach, International Entrepreneurship Approach and Foreign Trade Entrepreneurship Approach were reached. On the other hand, there is no evidence of Globally Born Enterprises Approach, Uppsala Approach and Innovation Approach. The results show that, in the context of the research question and data set discussed in the study, the phenomenon of internationalization has evolved since the classical period and laid the groundwork for today's internationalization approaches. In addition, it is argued that internationalization emerged as an important argument in explaining international trade and entrepreneurship activities before the models of the phenomenon were put forward.

___

  • Can, Esin ve Utlu, Nilay (2018), Gelişmekte Olan Ülkelerin Çokuluslu İşletmelerinin Uluslararasılaşma Teorileri: Bir Literatür Taraması, Yıldız Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2(2), 50-69.
  • Çavuşgil, Tamer vd. (2011), Türkiyede Küresel Doğan İşletmeler. (Ankara: Detay Yayıncılık, 2011).
  • Erkutlu, Hakan ve Eryiğit, Süleyman (2001), Uluslararasılaşma Süreci, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(3), 149-164
  • Ersoy, Ahmet Y. (2018), Foreıgn Trade Entrepreneurshıp: Concept, Scope And Theory. The Most Recent Studıes In Scıence And Art. 1(1), 947-954.
  • Ersoy, Ahmet Y. ve Saygılı, Metin (2018), Dış Ticaret Girişimciliğini Tanımlamak: Keşfedici Bir Araştırma, Yönetim Bilimleri Dergisi, 16(32), 421-436.
  • Gürler, Gökhan vd. (2019) Girişimcilik Temel Kavramlar ve Bir Süreç Önerisi, (Sakarya, Sakarya Üniversitesi Yayınları, 2019).
  • Kalyoncuoğlu, Selma ve Üner, M. Mithat (2010), Küresel Doğan İşletme Kavrami Ve İşletmelerin Küresel Doğmasına Etki Eden Kurucu/Üst Düzey Yönetici Özellikleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 12(3), 1-42.
  • Karadağ, Hande (2018), Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerde Uluslararasılaşma: Küresel Doğan İşletmelerin Süreç, Strateji Ve Örgütsel Yetkinlikleri Üzerine Bir Değerlendirme, Beykoz Akademi Dergisi, 6(2), 142-157.
  • Knight, Garry and Çavuşgil, Tamer (1996), The Born Global Firm: A Challenge to Traditional Internalization Theory, Advences in International Marketing, 8, 11-26.
  • McDougall, Patricia et al. (2003), A Comparison of International and Domestic New Ventures, Journal of International Entrepreneurship, Sayı 1, 59-82.
  • McDougall, Patricia P. (1989), International versus Domestic Entrepreneurship: New Venture Strategic Behavior and Industry Structure, Journal of Business Venturing, 4(6), 387–400.
  • McDougall, Patricia P. and Oviatt, Benjamin M. (2000), Internatıonal Entrepreneurshıp: The Intersectıon Of Two Research Paths, Academy of Management Journal, 43(5), 902-906.
  • Onur, Tuğba (2019), Aile İşletmelerinde Büyüme Ve Uluslararasilaşma Üzerine Nitel Bir Araştirma, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya, Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü.
  • Oviatt, Benjamin M. and McDougall, Patricia P. (1994), Toward A Theory Of International New Ventures, Journalof Internatıonal Busıness Studıes, 1(1), 45–64.
  • Polo, Marco (2003), Dünyanın Hikâye Edilişi- Harikalar Kitabı. Çev. Işık Ergüden ve Z. Zühre İlkgelen, (İstanbul: Ötüken Neşriyat A.Ş., 2003.)
  • Rennie, Michael W. (1993), Global Competitiveness: Born Global. McKinsey Quarterly, 4, 45-52.
  • Sakr, Mustafa and Jordaan, Andre (2016), Emerging multinational corporations: Theoretical and conceptual framework, Economic Research Southern Africa (ERSA) is a research programme funded by the National. Treasury of South Africa, 1-25.
  • Taş, Ali vd. (2017), Kutadgu Bilig’de Stratejik Düşünmenin İzini Sürmek, Bilig Dergisi, 80, 147-178.
  • Tayauova, Gulznahat (2009), Uluslararası Girişimcilik Ve Stratejik Adaptasyon: Kırgızistanda Faaliyet Gösteren Türk İşletmelerine Yönelik Bir Araştırma, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009.
  • Zahra, Shaker A. (1993), A Conceptual Model of Entrepreneurship as Firm Behavior: A Critique and Extension. Entrepreneurship Theory and Practice, Baylor Universty, 17(4), 5-21.
  • Zahra, Shaker A. and George, Gerard (2002), International Entrepreneurship: The Current Status of the Field and Future Research Agenda, Ed.by Michael A. Hitt v.d., Strategic Entrepreneurship: Creating a New Mindset, (Blackwell Publishing, 255-288.