Küresel Gelişmişlik Farklılıklarının Kökenleri

Küresel refah farklılıklarının kökenleri için üç küreselleşme dönemi ifade edilebilir. Buna göre Coğrafi Keşifler birinci küreselleşme dönemine, Sanayi Devrimi ikinci küreselleşme dönemine ve 1980’ler ise üçüncü küreselleşme dönemine karşılık gelmektedir. Sanayi Devriminin son aşaması olarak görülen ve günümüz ile yakın geleceğimizi kapsamına alan Sanayi 4.0 ise yapay zekadan simülasyonlara, 3D yazıcılardan arttırılmış gerçekliğe, gen teknolojilerinden uzay koloniciliğine ve madenciliğine dayanan radikal teknik dönüşümleri içermektedir ki bu durum toplumsal refah perspektifinin sebebi ve sonucu olarak ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, coğrafya alanında oldukça sınırlı olarak değinilen günümüzde toplumlar arasındaki (gelişmiş dünya ve diğer toplumlar) refah düzeylerinin kökenlerine inebilmek/coğrafi-tarihi kırılma noktalarını ortaya koyabilmektir. Çalışmada, stratejik öneme sahip içinde pek çok fiziki, beşeri ve ekonomik coğrafi olguları barındıran tarihi dönemeçlerin refahın kökenleri ile ilişkisi analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır.

Origins of Global Development Differences

Three periods of globalization can be expressed for the origins of global welfare differences. Geographical Discoveries corresponds to the period of first globalization, Industrial Revolution corresponds to the second globalization period and 1980’s corresponds to the third globalization period. Industry 4.0, which is regarded as the last stage of Industrial Revolution and encompasses our immediate future, includes radical technological transformations based on artificial intelligence simulations, increased reality from 3D printers, space colony and mining from gene technology. The aim of this study is to be able to descend into the roots of the prosperity levels between the societies (the developed world and other societies) / geographical-historical breakpoints today which are very limited in geography. This study analyzes the relation of the historical turnovers, which have many physical, human, and economic geographical facts with the origins of the welfare have strategic importance. In this context, descriptive research method is used.

___

  • Acemoğlu, D. ve Robinson, J.A. (2014). Ulusların Düşüşü, (çev. F.R.Velioğlu). Doğan Kitap Yayıncılık. İstanbul.
  • Diamond, J. (2016). Tüfek, Mikro ve Çelik, (çev. Ü. İnce). Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Yayını. Ankara.
  • Doğanay, H. ve Altaş, N.T. (2013). Doğal Kaynaklar. Pegem Akademi Yayıncılık. Ankara.
  • Fukuyama, F. (2015). Tarihin Sonu ve Son İnsan. (çev. Z. Dicleli). Profil Yayıncılık. İstanbul.
  • Ponting, C. (2012). Dünyanın Yeşil Tarihi. (çev. A. Başçı). Bilnet Matbacılık. İstanbul.
  • Reddit (2016) Spread of The Industrial Revolution. 16.03.2016 tarihinde https://www.reddit.com/r/MapPorn/comments/43z7tr/spread_of_the_industrial_revolution_743x552/, adresinden edinilmiştir.
  • Tarih ve Medeniyet (2009). Haritalı Genel Tarih Kronolojisi. 07.03.2018 tarihinde http://tarihvemedeniyet.org/2009/09/haritali-genel-tarih-kronolojsi-3.html/2, adresinden edinilmiştir.
  • Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) (2006). Küreselleşmenin Boyutları ve Etkileri. 13.03.2018 tarihinde http://www.tasam.org/tr-TR/Icerik/211/kuresellesmenin_boyutlari_ve_etkileri, adresinden edinilmiştir.
  • Türkiye’nin Endüstri 4.0 Platformu (TEP) (2017). Endüstri Tarihine Kısa Bir Yolculuk. 13.03.2018 tarihinde http://www.endustri40.com/endustri-tarihine-kisa-bir-yolculuk/, adresinden edinilmiştir.