Çok Alanlı Sanat Eğitiminde Ölçümleme ve Değerlendirme Yaklaşımları: Bolu İli Örneği

Çok yönlü ve karmaık bir yapıya sahip olan sanat eitiminde ölçümleme ve deerlendirme alanında öretmen, örenci ve sanat eitimi aratırmacıları tarafından dile getirilen bir güçlük yaanmaktadır. Türkiye’de sanat derslerinde bu konuda yerlemi bir sistem, gelitirilmi ölçütler yoktur. Bu nedenle ölçümlendirmenin ve deerlendirmenin sanat eitimindeki yerini ve önemini belirleyebilmek, Çok Alanlı Sanat Eitiminde (ÇASEY) deerlendirme yöntemlerinin ne olabileceini tespit etmek ve bir uygulama önerisi getirebilmek amaçlanmıtır. Devinisel ve duyusal alan özellikleri gösteren uygulama alanına, sanat eletirisi, sanat tarihi ve estetiin katılmasıyla bilisel özellikler kazanan çok alanlı sanat eitiminde, öretmenin bu geniletilmi müfredat içersinde yine aynı oranda geniletilmi, objektif ve bilimsel bir deerlendirme yapabilmesi zorunlu hale gelmitir. Çünkü, müfredat, örencinin deneyimlerini deitirdii için öretmeninde öretme, örenme ve deerlendirme yöntemlerini deitirmesi gerekmektedir.

The Methods of Assessment and Evaluation In Multi-Disiplinary Art Education: Bolu City Sample

Teachers, students and researhcers who are involved with art education which is complex and has many aspects tell that they have had some problems about the evaluation and assessment. In Turkey, there aren’t any established systems and progressed criteria about this subject at art education. Therefore, the aim of this research is to determine the importance of assessment and evaluation in art education to set down certain quidelines for evaluation and assessment and to suggest an applicable practice. With the participation of art criticisim, history of art and aesthetics to the art education which has psychomotor and affective characteristics, it has also started to have some cognitive characteristics within the multidisciplinary curriculum. Teachers have had to assess and evaluate objectively and scientifically against the criteria within this expanded curriculum. Since the curriculum has changed, the students’ experiences, teachers will have to change the methods with which they teach, learn and assess their students performances.

___

  • AUGHWAINE,D.,(1983) ............ Art Education and Art Examinations, (Tez) BIRMINGHAM BARRETT, M., (.......) ............ “Guidelines for Evaluation and Assessment in Art and Design Education 5-8 Years”, Studies in Art Education CEMAL, A., (1996)....................“Sanat Tarihinin Felsefesi” Anadolu Sanat, Anadolu Ünv. G.S.F. Yay., Sayı:5, ESKİŞEHİR. FELDMAN, E.B. (1987).............“The Problems of Art Criticism”, Varieties of Visual Expericence Third Edition KIRIŞOĞLU,O ve M.STOKROCK(1997),İlköğretimde Sanat Eğitimi, M.E.G.Projesi, YÖK/ Dünya Bankası, ANAKARA KIRIŞOĞLU, O., (2002)..............Sanatta Eğitim, Görmek Anlamak Yaratmak, Pegem Yay. ANKARA ÖZSOY, V.,(1996)......................”Resim-i Öğretimi(Sanat Eğitimi): Amacı ve Yapılanması”, Milli Eğitim Dergisi, Sayı:131, ANKARA ÖZSOY, V., (1998)......................”Yetmibeinci Yılda Sanat Eğitimi ve Öğretimi, Resim-i Eğitimi ve Öğretimi” Milli Eğitim Dergisi, Sayı:139, ANKARA ÖZSOY, V., (2001)........................”Sanat Eğitiminde Bir Nitel aratırma Yöntemi: Eğitsel Eletiri” Eğitim ve Bilim ,TED. Yay. Sayı: 122 ANKARA SAN,.,(1977)...................................Sanatsal Yaratma ve Çocukta Yaratıcılık, Türkiye Bankası Yay., ANKARA SCALLY,E., (2001).......................”Assessment As Part of The Fabric of Teaching” Advisory NAEA (National Art Education Association), www.naea-reston.org, RESTON TÜRNÜKLÜ, E.,(2001)....................”Değerlendirme Sürecinde Yeni Gelimeler ve Değişen Yaklaşımlar” Yaadıkça Eğitim Dergisi Sayı: 71, STANBUL (1992)...........................................İlköğretim Kurumları Resim-i Müfredat Programı, MEB. Yay., ANKARA