Binom Açılımı Öğretimine Farklı Bir Yaklaşım

Cebir öğretiminde önemli bir yeri ve pek çok uygulama alanı olan ‘Pascal Üçgeni ve Binom Açılımı’ ilköğretim 8.sınıf matematik programının konusudur. Genellikle ders kitaplarında Pascal Üçgeni, bir tek özelliğiyle verilmekte ve bu üçgenin yardımıyla binom açılımı tanımı yapılmaktadır. Ancak, bu geleneksel yoldan sunuluşta ifade ve kavramlar çoğu zaman öğrenci için sade bir ezbermiş gibi olmaktan öteye gidememektedir. Bu çalışmada ‘Pascal Üçgeni ve Binom Açılımı’ konusunun öğretimi, bir hikaye anlatılarak verilmiş ve öğrencilerin bu konuyu ezberci bir yaklaşımla değil, somut düşünmeyle öğrenmeleri hedeflenmiştir. Bu amaçla deneysel çalışma yapılmış ve bu konuyu hikaye ile öğrenen öğrencilerin klasik anlatımla öğrenenlere göre daha başarılı oldukları, konuyu daha iyi hatırladıkları tespit edilmiştir.

A Different Approach To Teaching Binomial Expansion

Pascal Triangle and Binomial Expansion which have so many applications and an important place in teaching Algebra are the subjects of the mathematics program in the eighth grade of primary education. Generally, Pascal Triangle are given only one special feature in the textbooks and by the help of this triangle, the Binomial Expansion is defined. But, in this traditional presentation, expressions and concepts generally cannot be learned enough by the students and treated like a simple memorization. In this study, teaching of Pascal Triangle and Binomial Expansion given through telling a story with a scenario method. The purpose, students should learn this subject not with memorizing approach but with the concrete thinking.

___

  • Altun, M. (2002). Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri İçin Matematik Öğretimi. Bursa: Alfa Kitabevi. Altun, M. (2002). İlköğretim İkinci Kademede (6,7 ve 8. sınıflarda) Matematik Öğretimi. Bursa: Alfa Kitabevi. Baykul, Y. (2002). İlköğretimde Matematik Öğretimi 1-5. Sınıflar İçin. Ankara: Pegem A Yayınları. İlköğretim Okulu Matematik Programı (2002). 6-7-8. Sınıf. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi. Polatoğlu, M.; Çamlı A.& Çalıkoğlu İ. (2002). İlköğretim Matematik Ders Kitabı 8. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi. I. Kaşıkçı M., Öğretmen Dünyası, 8. Sınıf Matematik Dersi Ünite Planları, http://mat.dunyasi.tripod.com/8.2.htm web adresinden alındığı tarih: 18.02.2003. II. Saka M., Öğrencilerim Matematiği Nasıl Öğrenmek İsterler, http://egitim.dagarcigi.tripod. com/tartisma/tartisma_ogrencilerim_matematik_dersini_01.htm, web adresinden alındığı tarih: 10.03.2003. III. Math Forum: Pascal’s Triangle, http://mathforum.org/workshops/usi/pascal/ pascal_binomial.html, web adresinden alındığı tarih: 09.02.2003. IV. Büyükkeçeci, S., PaRaDoksLaR, Matematiğin Sırları: Pascal Üçgeni, http://www.paradokslar. com/ matematiks/ matematigin_sirlari.htm, web adresinden alındığı tarih: 15.04.2003.