Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı Uygulama Alanları Tasarımı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Afyon Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı uygulamalı eğitimleri için ihtiyaç duyulan Bar ve Resepsiyon uygulama alanlarının tasarımı ve üretimi gerçekleştirilmiş ve bu çalışmada konu olarak ele alınmıştır. Bu doğrultuda Turizm ve Otel İşletmeciliği programı öğretim elemanları ile ön değerlendirmelerden sonra, Afyonkarahisar ve Ankara da mevcut otel, uygulama otelleri ve barlarda örnekler incelenmiş ve kullanıcılarından öneriler alınmıştır. Kullanılacak konstrüksiyon yöntemleri ve malzemeler için de Ankara Sitelerde faaliyette bulunan ve bu tip üretimlerde uzmanlaşmış işletmeler ziyaret edilmiş ve kullanılacak malzeme ve konstrüksiyon yöntemleri belirlenmiştir. Uygulama alanlarının rölöveleri Mobilya ve Dekorasyon programı öğrencileriyle birlikte çıkarılarak, yine aynı programın Mekan Projesi dersinde Bar ve Resepsiyon uygulama alanlarının tasarımı, çizim aşamaları ve maliyet hesapları öğrencilerle birlikte yapılmıştır. Tasarımın alt yapısı estetik ve ergonomi ile desteklendikten sonra işlevsellik ön planda tutularak tasarım süreci tamamlanmıştır. Üniversite yönetimi tarafından proje ve maliyet onayı alındıktan sonra gerekli malzemeler temin edilerek Afyon MYO Mobilya Atölyesinde Bar ve Resepsiyon tezgahları ve bunlara ait raflar, dolaplar ile bir adet servant üretimi gerçekleştirilip uygulama alanlarına montajı yine mobilya ve Dekorasyon Programı öğrencileri ile birlikte yapılmıştır. Tasarımı ve uygulaması yapılan bu alanı uygulamalı eğitimlerinde kullanan öğrencilerden olumlu geri dönüşler alınmıştır.

___

  • [1]. Aydıntan, E., (2001), Yüzey Kaplama Malzemelerinin İç Mekan Algısına Anlamsal Boyutta Etkisi Üzerine Deneysel Bir Çalışma, Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • [2]. Çelikyay, S., (2011), Bartın Üniversitesi Yerleşkesinde Konukevi Tasarımı, Bartın Orman Fakültesi Dergisi, 13(19), 76-89.
  • [3]. Güvenç, C., (2007), Türkiye’deki Termal Turizm Tesislerinin Planlama ve Tasarım ilkelerine ilişkin bir Model Önerisi (Çanakkale Örneği), Doktora tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul
  • [4]. Yenice, T.K., (2019), Hasan Kalyoncu Üniversitesi Konukevi Mimari Tasarımı, Artium, 7(1), 50-56
  • [5]. Akçakaya, E., (2014), Kent Otellerinin Güncel Tasarım Kriterleri, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul
İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-3455
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Düzce Üniversitesi