ON YEDİ SENEYE SIĞDIRILAN BİR ÖMÜR ETRAFINDAKİ ŞİİRLER: SÂKIB-ZÂDE MEHMED MUHLİS DEDE’NİN ŞİİRLERİ VE ONUN İÇİN YAZILANLAR

Türk Edebiyâtının temâyüz ettiği mekânlardan biri olan Mevlevîhaneler, başlangıçtan tekke ve zâviyelerin seddine kadar geçen yaklaşık altı yüz elli yıllık dönemde bir kültür merkezi olarak hizmet verdiler. Kütahya Mevlevîhanesi doksan civârındaki Mevlevîhane içerisinde ehemmiyet açısından ilk üç Mevlevîhaneden biri olmuştur. 1690 yılında bu Mevlevî Âsitânesine Şeyh olan İzmirli Mustafa Sâkıb Dede Kütahya’da yaklaşık 240 yıl sürecek olan Sâkıb-zâdeler silsilesini başlatmıştır. Mehmed Muhlis Dede, Sâkıb Dede’nin 17 yaşında vefat eden büyük oğludur. Kaynaklarda Mecmû‘a-i Eş‘âr sahibi olarak zikredilen Mehmed Muhlis Dede’nin hayatı, edebî kişiliği, şiirleri ve onun için yazılan şiirleri ortaya koymak bu çalışmanın temel amacıdır.

___

  • Aksoy, Arif Edip. (2018), Tufeylü Menâkıbi’l-Kibâri'l-Mevlevî Fî-Menkabeti Hazreti’ş-Şeyhi’s-Sâkıbi’l-Maúnevî (İnceleme, Tenkitli Metin), Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sivas.Arı, Ahmet. (2003), Mevlevîlikte Bir Hanedanlık Kurucusu Sâkıb Dede ve Dîvânı, Akçağ Yay., Ankara. Doğan, Abdurrahman. (2006), Kütahya Erguniyye Mevlevîhânesi, Sır Yayıncılık, Bursa.Genç, İlhan (haz.). (2000), Esrar Dede Tezkire-i Şu’arâ-yı Mevleviyye: İnceleme-Metin, AKM Yay., Ankara.Hafızoğlu, Tahir (haz.). (2010), Ali Enver Bey Mevlevî Şâirler Semahâne-i Edeb, İnsan Yay., İstanbul.Kırbıyık, Mehmet (e-kitap). Kâtib-zâde Sâkıb Dîvânı, http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/TR-199763/katib-zade-sakib-divani.html Kurnaz, Cemal, Tatçı Mustafa (haz.). (2001), Mehmed Nâil Tuman Tuhfe-i Nâilî-Divân Şâirlerinin Muhtasar Biyografileri, Bizim Büro Yay., Ankara.