“ÜNİVERSİTE YARASINI DEŞMEK” NECİP FAZIL VE BÜYÜK DOĞU PERSPEKTİFİYLE TARLAN-KARAHAN MESELESİ

Büyük Doğu'nun 26 Temmuz 1967 tarihli sayısında "İki Profesör Arasında Bütün Meseleleriyle Üniversite" başlığıyla bir röportaj yayınlanır. Bu röportajları okuduğumuzda, ikisi de İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Edebiyatı kürsüsünde çalışan Prof. Dr. Ali Nihad Tarlan ile Prof. Dr. Abdülkadir Karahan arasında başlayan bir kavganın olduğuna şahit oluyoruz. Anlaşılan bu kavga 1967 tarihinden önce başlamıştır. Kavgayı önce basına yansıtan ise Ali Nihad Tarlan’dır. Tarlan'ın durumu müzakere etmek için görüştüğü kişi ise Necip Fazıl’dır. Büyük Doğu’da başlayan ve devam eden kavgayı basın yoluyla duyuran ve sonlandıran da Necip Fazıl’dır. İşte bu yazımızda bu konuyu/kavgayı açıklayıp irdeleyeceğiz.

“DIGGING OUT THE SORE OF UNIVERSITY” TARLAN-KARAHAN MATTER BY THE PERSPECTIVE OF NECİP FAZIL AND BÜYÜK DOĞU

An interview titled “University with Its All Matters between Two Professor” has been published in Büyük Doğu in the date of 26 June 1967. When these interviews have been read, we witness that there has been quarrel between Prof. Dr. Ali Nihad Tarlan and Prof. Dr. Abdulkadir Karahan both of whom study in department of Classical Turkish Literature in Faculty of Literature in Istanbul University. It is clear that this quarrel started before 1967. The person who reflected the quarrel to the press firstly is Ali Nihad Tarlan. And Necip Fazıl is the person with whom Tarlan discussed the situation. And Necip Fazıl is also the person who announced and ended the quarrel by means of press which started and continued in Büyük Doğu. In this article we will clarify this subject/quarrel.

___

  • Ahmet Haşim, “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar”, Piyale Mukaddimesi, Hazırlayanlar: İnci Enginün, Zeynep Kerman, Dergâh Yayınları, İstanbul 1987.
  • BULUT, İhsan, Eski Türk Edebiyatı Açısından Prof. Dr. Ali Nihad Tarlan'a Ait Yayınların Tetkiki, (İnceleme-Metin), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Celal Bayar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Edebiyatı Bölümü, Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı / Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı, 2007.
  • Büyük Doğu Dergisi, "İki Profesör Arasında Bütün Meseleleriyle Üniversite", 24. Yıl - 13. Devre, Sayı: 2, 26 Temmuz 1967.
  • Büyük Doğu, “Karahan Meselesi”, Sayı 3, 14. Devre, 1969.
  • http://www.karahankutuphanesi.gov.tr/abdulkadir_karahan.php?ID=1
  • https://paratic.com/david-rockefeller-kimdir/
  • Karahan, Abdülkadir, Kırk Hadis, Sabah yayınları, İstanbul 1991.
  • Okay, Orhan, Sanat ve Edebiyat Yazıları, Dergâh Yayınları, İstanbul 1990.